Kolmas nainen USAn Korkeimpaan oikeuteen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Elena Kagan on 50-vuotias. Hän on Harward-professori ja valtiosihteeri oikeusministeriössä (Sollicitor General). Hänestä on tänään tullut kolmas nainen USAn Korkeimpaan oikeuteen. Hän seuraa John Pauls Stevensiä. Naiset ovat olleet siinä virassa harvinaisuuksia. Hän on järjestyksessä neljäs nainen historian saatossa. Hän on juutalainen ja häntä pidetään briljanttina juristina ja intellektuaalina. Hän sai mainetta aikanaan dekaanina Harward Law Schoolissa, jossa hän tuli toimeen sekä liberaalien että konservatiivien kanssa.

Republikaanit moittivat Kagania siitä, että hän, entinen Clintonin neuvonantaja, ei päästänyt Harwardin alueelle rekrytointitapahtumia, koska armeijassa noudatettiin Don't Ask Don't Tell -politiikkaa.

Huhut kertovat, että Kagan olisi lesbo. HLBTI-media on innostunut siitä, että hän oli mahdollisten ehdokkaiden joukossa. Kaapista hän tulee varmaan vasta myöhemmin nimityksen jälkeen. Senaatti joutuu vahvistamaan nimityksen.

Pitkä juttu Advocatessa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Huomattavaa on, että Kagan on suhteellisen nuori korkeimman oikeuden tuomariksi. Koska nimitys on elinikäinen, on hyvinkin mahdollista ettei hänestä pääse ihan vähään aikaan eroon, mikä on melkoinen voitto Obaman ajamalle liberaalimmalle suuntaukselle.
Syytä on myös huomioida, ettei Kagan ilmeisesti ole yhtään sen liberaalimpi kuin hyvin liberaalina tunnettu tuomari Stevens - ilmeisesti päinvastoin, häntä hieman maltillisempi. Eli varsinaisesti korkeimman oikeuden linjaukset eivät muutu.
Obaman ja koko liberaalin Amerikan kannalta olisi oleennaisen tärkeää, että joku konservatiivisemmista tuomareista vetäytyisi eläkkeelle jotta oikeuden kokoonpano oleennaisesti voisi muuttua.
Huhut Kaganin lesboudesta ovat aika vahvalla pohjalla sillä jopa CBS:n netti-blogissa kerrottiin niistä. Naispartneri oli yleisesti tunnettu Harvardin-aikoina.

Jos nimitys vahvistetaan ei homous ole mikään järkytys Korkeimmassa Oikeudessa eikä Washingtonissa. Joulukuussa eronnutta KO:n tuomari David Souteria pidettiin yleisesti gaynä. Entinen ulkoministeri Condoleezza Ricea puolestaan pidettiin lesbona (asui ja omisti asunnon yhdessä tunnetusti lesbon ja "parhaimman naisystävänsä" Randy Beanin kanssa ja jakoi saman shekkitilin.) Ja kuka voisi unohtaa Clintonin oikeusministerin Janet Renon...

Vaikka demokraateille on 59 senaattoria voi olla ettei nimityksestä siitä huolimatta tule läpihuutojuttua. Kaganilla ei esim. ole lainkaan tuomari kokemusta.