Ruotsin RFSL sai uuden puheenjohtajan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

RFSL:n vuosikokous Skellefteåssa on valinnut uuden puheenjohtajan: Ulrika Westerlundin, 37v. Hän on journalisti ja hän on ollut mm. Tukholman Priden puheenjohtajana. RFSL on Ruotsissa hyvin tärkeä järjestö. Viime vuosina on saatu monia voittoja, mutta edelleen riittää tehtävää, sanoo Ulrika Westerlund. Nyt mietitään, miten parannetaan transihmisten kunnioitusta ja HIV-tartunnan saaneiden ihmisoikeuksia. Kaikilla ihmisillä on oltava oikeus elää sellaisessa perheessä kuin he haluavat.

Taistelu homofobiaa ja transfobiaa vastaan jatkuu Ruotsissa ja muissa maissa. Ulrika Westerlund on järjestön 17. puheenjohtaja. Syksyllä vietetään järjestön 60-vuotisjuhlaa.


RFSL: Transihmisten murhat Turkissa saatava loppumaan

Ruotsin RFSL:n kongressi Skellefteåssa viime viikonvaihteessa esitti huolensa transihmisten murhista Turkissa. Ruotsin hallituksen ja parlamentin sekä EU:n pitää kiinnittää huomiota transihmisten surkeaan elämäntilanteeseen. Heidän ihmisoikeuksiaan tule kunnioittaa.

Huhtikuun lopussa ammuttiin yksi transihminen kuoliaaksi. Maassa on ollut murhien aalto. Helmikuusta 2008 lähtien ainakin 10 transihmistä on murhattu. Tapauksiin liittyy viha ja ylenmääräinen väkivalta. Muuallakin maailmalla heidän tilanteensa on vaikea. Useissa maissa transihmisillä ei ole oikeutta elää kokemansa sukupuolen mukaisena. Lääketieteellistä vapaaehtoishoitoa heille on tarjolla vain rajoitetusti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkissa ei ole minkäälaista lainsäädäntöä, joka suojelisi transhmisiä työpaikan potkuilta. Monille transnaisille ainoa mahdollisuus on tehdä seksityötä. Asiakkaat ja sutenöörit ovat uhkana, ja poliiisin kanssa syntyy yhtenään ristiriitoja.

Turkin valtion on suojeltava kaikkia kansalaisiaan. Nykyinen syrjintälainsäädäntö ei sisällä seksuaalista suuntautumista eikä sukupuoli-identiteettiä. Minkäänlaista viharikoslakia ei myöskään ole.

Tilanne Trukissa ei ole ainoa laatuaan. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg kehotti 2009 kaikkia Euroopan neuvoston jäsenmaita säätämään lakeja transihmisten suojaksi. Lain lisäksi tarvitaan myös työtä asenteiden muuttamiseksi. Tällainen työ on kuitenkin monilla suunnilla vastatuulessa.

RFSL on useiden vuosien ajan tehnyt yhteistyötä turkkilaisen HLBTI-järjestön KAOS GLn kanssa. Turkissa kuitenkin valtio toimii vastakkaiseen suuntaan. HLBTI-järjestöjä on jo usean kerran yritetty lakkauttaa, viimeksi Izmirissä. Siellä kuvernöööri yrittää lakkauttaa järjestön vedoten turkkilaiseen moraaliin.

(RFSL)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!