Moldovan pride-tapahtuma kielletty, vastamielenosoittajat asemissa

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

3.5.2010 Twitteristä koottua

Vihreiden hollantilainen euromeppi Marije Cornelissen on ollut Moldovassa seuraamassa, mitä priden yhteydessä tapahtuu ja miten viranomaiset toimivat. Twitterissä hän kertoo havaintojaan. Poliisi on suojelut ensi kertaa pride-viikonlopun tapahtumia. Kazakstanilaisella transihmisellä oli vaikeuksia rajalla Moldovaan tullessa. Passi otettiin pois ja hänet pakotettiin riisuuntumaan. Hän oli tulossa workshopiin, jossa keskusteltiin transihmisten oikeuksista Moldovassa. Ongelmat ovat suuria, mutta nyt on saatu virallista tukea ministeriöstä. Transihmisiä oli myös Kirgisiasta ja Georgiasta.

Lauantain iltabileissä valittiin Miss Travesty. Pride-paraati-kielto ei vaimentanut illan juhlien ilmapiiriä.

http://twitpic.com/1k2hg8

Iltayön tunteija Marije Cornelissen ihmetteli, kenelle Miss Transkilpailussa voi antaa palkinnon, kun kaikki ovat yhtä hyviä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sunnuntaina aamupäivällä hänellä oli neuvottelu EU-parlamentin paikallisen poliittisen asiamiehen kanssa. Tämä kertoi, että seuraavien valtiollisten vaalien jälkeen Moldovassa on mahdollisuus saada läpi syrjinnän vastainen lainsäädäntö.

Klo 13 oli koolla muutama hermostuneen näköinen poika äärikansallisten ja uskonnollisten ryhmien vastamielenosoituksessa. Vastamielenosoituksessa oli pari transihmistä. Tarkempi silmäily osoitti, että he olivat ortodoksipappeja.


http://twitpic.com/1kaaa7

Marije Cornelissen ei kerro, mitä kaikkea pride-marssin aikaan tehtiin. Kielto oli voimassa. Klo 17 hän istui jo pienellä drinkillä päivän aktiviteettien jälkeen. Lehdistötilaisuudessa oli mukana kaikki neljä tv:n pääkanavaa.

Seuraavaksi hän aikoo suunnata kohti Bratislavaa kahden viikon kuluttua. Myös ukrainalaiset kävivät pyytämässä EU-tason tukea oman pridensä järjestämiseen.


2.5.2010 Optimismia Moldovassa


Pride-tapahtuma parlamentin edessä kiellettiin. Kaksi vastamielenosoitusta sallittiin. Tämä on neljäs kerta. Miten tänään käy?

Moldovan pride-tapahtuman pitäisi olla tänään sunnuntaina 2. toukokuuta pääkaupungissa Chisinaussa. Parlamentin eteen oli suunniteltu pride-mielenilmausta. Kirkot ja kirkolliset järjestöt vastustivat äänekkäästi ja pormestari kielsi tapahtuman. Oikeus oli samaa mieltä. Europarlamentin HLBTI-seurantaryhmä ja ILGA Europe ovat esittäneet vastalauseeensa. Myös Amnesty protestoi viime torstaina.

Siitä huolimatta paikan päältä on tullut uutisia, joissa ilmaistaan optimismia. Mm. Ruotsin RFSL on jälleen paikalla. Viime vuonna RFSL:n puheenjohtaja Sören Juvas pidätettiin yöllä ja kun hänet päästettiin vapaaksi, hänet pahoinpideltiiin poliisiaseman edessä. Hakkaajat olivat luultavasti poliiseja. Edellisenä vuonna koti- ja ulkomaiset pride-vieraat piiritettiin linja-autoon. Ympärillä oli homofobinen hulinoitsijajoukko, joka uhkasi bussia palopommeilla.

Moldovan gayjärejstö on GenderDoc. Pride-kielto on nyt ensi kertaa synnyttänyt mediassa keskustelua. Useat tunnetut kolumnistit ovat tukeneet prideä. Samoin maan ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet tukensa. Sellaista ei ennen ole tapahtunut. Moldovan homo- ja lesboaktivistit ovat korostaneet, että juuri nyt ulkomainen apu on tarpeen. Ruotsi on olltu näkyvästi Moldovassa joka vuosi. Lisää poliittista painostusta eri maista tarvitaan.

29.4.2010 Pride kielletty -vastamielenosoitukset sallittu

Rauhanomaiseksi suunniteltu pride-tapahtuma Moldovassa, Chisinaun keskusaukiolla on kielletty. Oikeus päätti asiasta eilen. ILGA Europe, Amnesty International ja Europarlamentin HLBTI-asioita seuraava interryhmä ovat protestoineet.

Pride-kokoontumisen tarkoituksena oli tukea syrjinnän vastaisen lain säätämistä Moldovassa. Chisinaun pormestari oli sen sijaan vaatinut mielenilmauksen kieltämistä. Perusteena oli julkinen järjestys ja moraali. Kaupungin keskustan tilalle ehdotettiin syrjäistä seutua puistossa kaupungin ulkolaidalla, mutta järjestäjät eivät suostuneet siihen. Maan korkein oikeus on jo kerran todennut pride-kiellon laittomaksi.

Viime vuonna Ruotsin RFSL:n puheenjohtaja hakattiin pahasti Moldovan priden jälkeen matkalla hotelliin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!