Iranissa hirtetty 4 000 homoa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Lohenpunertava talo Fez Kichakin korttelissa turkkilaisessa Kayserin kaupungissa. Talo on huonossa kunnossa. Ikkunat on rikki ja peitetty pahvein ja muovein. Uusia ikkunaruutuja ei kannata asentaa, koska nuoriso käy rikkomassa ikkunoita. Taloa kutsutaan homotaloksi.


Tämä talo on epävirallinen väliasema iranilaisille homoille, jotka ovat pakomatkalla jonnekin länteen. Heillä on takanaan vainoa ja erilaisia välikohtauksia kotimaassaan Iranissa.

Homoseksuaalisuudesta saa Iranissa kuolemanrangaistuksen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että vuodesta 1979 lähtien noin 4 000 homoa on hirtetty. Tilanne tuli tukalammaksi viisi vuotta sitten, kun presidentti Ahmadineshad tuli valtaan. Hän herätti huomiota vuonna 2007 lausunnollaan, että Iranissa ei ole homoja. Viime vuonna viranomaisille meni kirjelmä, jonka mukaan homojen pitää joko avioitua tai heidät irtisanotaan kaikista tehävistään julkisella sektorilla..

****

Aliresa Naimianilla oli onnea. Hän on oleskellut paossa Turkissa yli kaksi vuotta, ja nyt hän saa YK:n ansiosta turvapaikan USAssa. Vuonna 2007 hän oli taksimatkalla kotikaupungissaan Rudehenissa Pohjois-Iranissa. Ryhmä bassidsh-miliisejä huomasi hänen pitkän tukkansa. Hänet otettiin kiinni, pahoinpideltiin ja raiskattiin. Hän on nyt 42-vuotias.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun hän kertoo tarinaansa, iskeytyvät kivet ikkunan suojaksi pantuihin muoveihin. Keskenkasvuiset ovat ulkopuolella. Talolla on huono maine. Naimian on yksi yhdeksästä homosta, jotka ovat saaneet täältä suojapaikan. Asukkaat vaihtuvat jatkuvasti. Uusia tulee, kun he saavat kuulla talosta.

*****

Homot ja lesbot pakenevat Iranista yksitellen. Turkkiin ei vaadita viisumia. Tällä hetkellä Turkki on hyväksynyt 92 iranilaista homopakolaista. Näin kertoo Torontossa toimivan Iranin homojärjestön puheenjohtaja. Monet tulevat Kayseriin ja sen ympäristöön Turkkiin. He ovat vain pieni osa siitä tuhansien pakolaisjoukosta, joka on viime vuoden ristiriitaisten vaalien jälkeen paennut Turkkiin. Konservatiivisessa turkkilaisessa ympäristössä he yrittävät olla mahdollisimman huomaamattomasti, kunnes saavat pääsyn jonnekin muualle.

Jos he tekevät ilmoituksen väkivallasta, poliisi sanoo ,että "pysykää sisällä". Tämän kertoo ihmisoikeusjärjestön työntekijä, 32-vuotias sairaanhoitaja Roodabeh Parvaresh. Hän on ollut kaksi vuotta Turkissa. Hän itse on lesbo. Nuoriso on äskettäin pahoinpidellyt toisen lesbon.

*****

Iranissa homoseksuaaleja uhkaavat valtio, työtoverit, turvallisuuspalvelu. Virallisia tietoja Iranin homojen määristä ei ole, mutta joskus on sanottu, että heitä on ainakin 200 000 (maassa on 66 miljoonaa asukasta). Iranissa sallitaan sukupuolenkorjaukset, ja monet homot käyttävät sitä tukalassa tilanteessa voidakseen elää kumppaninsa kanssa ilman rangaistuksen pelkoa.

Viime marraskuussa kerrottiin kolmen homomiehen hirttämisestä. Tuomion toimeenpanosta ei ole kerrottu. Viimeisen kolmen vuoden aikana on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuomittu hirtettäviksi 12 alaikäistä nuorta siveettömyyden vuoksi. Ainakin yksi teloitus on jo tehty. Kesällä 2005 hirtettiin kaksi nuorta, ja heidän kuvansa ovat levinnyt ympäri maailmaa. Iranin lain mukaan miesten välinen seksi on tuomittava kuolemalla. Naisia uhkaa kolmella ensimmäisellä kerralla 100 ruoskaniskua. Neljäs kerta tuottaa kuoleman. Tunnustaminen haetaan usein väkivalloin. Kuitenkin monet tuomarit ovat lempeitä, eivätkä tuomitse.

****

Ammatillisella ja yksityiselämän alueella homoja vihataan. Hengameh opiskeli ensimmäistä vuottaan yliopistossa ja meni pyytämään apua opiskelijaneuvonnasta. Hän ajatteli, että tämä lesbovaihe menee ohi. Kun hän paljasti neuvontahenkilölle lesboutensa, hän sai lähdön yliopistosta. Asia vietiin yliopiston hallinnon tietoon.Hänen äitinsä yritti pakottaa hänet avioliittoon, jotta hän paranisi. Hengameh uhkasi kuitenkin tehdä itsemurhan. Kun Hengameh saatiin kiinni toisen naisen kanssa, hän pakeni maasta.

Ahdistus ja syyllisyydentunteet vaivaavat vielä ulkomaillakin. "Kaikki homot ja lesbot, joita tunnen, ovat ainakin kaksi kertaa yrittäneet jo itsemurhaa", sanoo Ghahraman Torontossa. Naimian punertavassa talossa tietää saman asian. Myös hän alkoi harkita itsemurhaa, kun häntä ahdisteltiin. Hän kuvaa elämäänsä Iranissa homona näin: "On pakko koko ajan näytellä, jotta säilyisi hengissä".

(20min)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!