Homoliitot kirkossa: Demokraattinen etiikka ja luonnonjärjestys vastakkain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla asiantuntijat ottavat kantaa ajankohtaisin aiheisiin.Tänään tutkija Sari Roman-Lagerspetz pohtii, mistä on peräisin homoliittojen vastustus. Asia on ajankohtainen, koska Kirkolliskokous käsittelee toukokuun alussa homoliittojen siunaamista.

Siunausta vastustavat käyttävät kahta argumenttia: Jumalan tahtoa ja luonnonmukaisuutta. Heidän mukaansa raamattu määrää naisen ja miehen avioliitosta. On kaksi sukupuolta, jotka täydentävät toisiaan. Jumalan tahdon mukainen on myös luonnonmukaista.

Tämä ajattelutapa periytyi jo antiikista. Yhteiskunta on kuin ruumis. Jokaisella on oma paikkansa ja tehtävänsä. On niitä, jotka johtavat yhteiskuntaa ja niitä, jotka palvelevat ja alistuvat. Se on Jumalan luoma luonnonjärjestys. Mies ja nainen ovat erilaisia, eikä heitä pidä samankaltaistaa. Alemmat säädyt pysykööt alamaisina. Orjatkin sallittiin.

Aviolitto on osa Jumalan säätämää luonnonjärjestystä. Samaa sukupuolta olevat parit rikkovat Jumalan tahdon mukaisen luonnonjärjestyksen.

Valistusfilosofia alkoi vastustaa tätä vanhaa luonnonjärjestystä 1700-luvulla. Alettiin korostaa yksilöllisyyttä ja yksilöiden välisiä eroja. Enää ei syntyperä tai sukupuoli määrää ihmisen asemaa. Tämä on demokraattista etiikkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuitenkin homoliitto-asiassa kirkossa vahvasti vaikuttaa vanha ajatus luonnonjärjestyksestä. Useimmissa muissa asioissa kirkon ajattelu on uusiutunut, mutta homoliittoasiassa pitäydytään vanhaan.


http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Demokraattisen+etiikan+mukaan+kaikki+parisuhteet+ovat+tasavertaisia/1135256393354

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Ihmetellä täytyy
  • 26.4.2010, 15.55
jos pidetään raamattua jumalansanana ja homous raamatussa tuomitaan niin voiko raamatun jumala siunata sanallaan sitä mikää raamattu ensin kertoo synniksi,toiset ihmiset eivät kylläkään voi muita ihmisiä tuomita muusta kuin rikoslain alaisista asioista.Miksi homot eivät siunaa toisiaan sehän on heidän elämäntapa.