Transgender-seminaari tarkasteli sukupuolta monesta suunnasta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 1

Lauantaina järjestettiin Helsingissä yliopiston tiloissa transgender-seminaari, jossa pohdittiin transgenderiyttä eri tieteenalojen näkökulmista. Lääketieteessä keskustelu transgendereistä on vasta aluillaan. ja Suomessa kokemusta on vielä aika vähän. Tietoa sen sijaan löytyy transgendereiltä itseltään. Keskustelua on käyty pitkään myös kulttuurintutkimuksen aloilla, erityisesti nais- ja sukupuolentutkimuksessa. Keskusteluissa nousi esiin monia kysymyksiä. Hoidetaanko terveitä vai sairaita? Maksetaanko hoitoja, kun tulee taloudellisestsi huonoja aikoja? Mitkä ovat potilaan oikeudet? Miten sairausluokitukset ottavat tämän asian esiin. Tilaisuuden järjesti transtukikeskus.

Transgender-ihmisen omakohtainen puheenvuoro paljasti, miten vaikea se asia voi olla ja miten hoidot voivat olennaisesti parantaa elämänlaatua.

Katkelmia seminaarista

Seuraavassa on katkelmia transgender-päivän luennoista. Niiden avulla toivottavasti syntyy kuva tästä ilmiöstä ja siitä, millaista keskustelua asian tiimoilta käydään.

Audio
<B>Samimalla Suhonen</B> kertoi, mitä on transgenderius. Hän käsitteli myös historiaa maailmalla ja Suomessa
Audio
Transpoliklinikoita on Helsingissä ja Tampereella. Tampereelta <B>Aino Mattila</B> kertoi terveydenhuollon näkökulmia.
Audio
Trasekin puheenjohtaja <B>Antti Karanki</B> kertoi mm. potilaan oikeuksista.
Audio
Psykiatri <B>Veronica Pimenoff</B>illa on pitkä kokemus trans-asioissa. Nyt hän laajassa luennossaan käsitteli mm. sukupuolen moninaisuutta ja sairausluokituksia.
Audio
Veronica Pimenoff jatkaa
Audio
Veronica Pimenoff kertoo vielä sairausluokituksista
Audio
<B>Axu Saha</B> kertoo oman kokemuksensa: Minä, transgender
Audio
Axu Saha jatkaa omaa tarinaansa
Audio
<B>Maarit Huuska</B>n aiheena on: Ennen identiteettiä. Hän kertoo tuntemuksista, joita on alkuvaiheessa ennen oman identiteetin lopullista löytämistä.
Audio
Audio

1 kommenttia

Aika erikoinen historiantulkinta Pimenoffilta. Koko transilmiö näyttäytyy hänelle median luomuksena, jos ei olisi ollut mediaa niin ei olisi ollut ilmiötä, vaikka todellisuudessa median ansiosta Yhdysvaltoihin tuli Lavender Scare, joka vaikeutti hoitoja ja vaikuttaa mielipiteisiin yhä.
Omituista on se, että hän pistää kaiken nykyajan kehityksen Pirkkis Bremerin piikkiin vaikka hänen aikanaan valmisteluun saatu lakiesitys oli huono ja onneksi torpattiin.