Gambialaista homomiestä uhkaa karkotus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

30.4.2010 Kiasma-aukiolla mielenilmaus Jawaran puolesta

Mielenilmaus järjestetään Helsingissä Kiasman aukiolla vappuaattona klo 15.30. Kyseessä on yksityishenkilöiden aloite. Hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä! Helsingin hallinto-oikeudelta vaaditaan käännytyksen välitöntä keskeyttämistä.

29.4.2010 Akuliina Saarikosken kolumni

Tänään Uusi Suomi julkaisi Akuliina Saarikosken kolmunin, joka sivuaa läheltä tätä aihetta. Kolumni on kuunneltavissa myös Ylen Areenan kautta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/akuliinasaarikoski/ulos-kaapista-%E2%80%93-ulos-suomesta


22.4.2010 Tiedotustilaisuus (kuuntele)

Gambialainen Jawara (nimi muutettu) on seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottu nuori mies, jota uhkaa lähtömaassa vankeusrangaistus. Maahanmuuttovirasto on hylännyt hänen turvapaikka-anomuksensa.


Jawara on hakenut turvapaikkaa Suomesta kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän ei uskaltanut kertoa homoseksuaalisuudestaan, sillä hänellä ei ollut tietoa siitä, että Suomessa homoseksuaaleja ei kohdella samoin kuin Gambiassa. Hänen kumppaninsa kärsii vankilatuomiota seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Jawara itse pääsi pakenemaan maasta vastaavaa kohtaloa.


"Kampanjoimme jatkuvasti, jotta homoseksuaalisuus poistuisi rikoslaeista kaikissa maailman kolkissa. On järkyttävää, ettei Suomi ole kyennyt tunnistamaan Jawaran tarvetta suojelulle", kommentoi Krister Karttunen Amnestyn HLBTI-ryhmästä.


Gambiassa homoseksuaaleihin sovelletaan maan rikoslain artiklaa 144: homoseksuaalisuus tulkitaan luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi, josta voi seurata lain mukaan 14 vuoden vankeusrangaistus. Maahanmuuttovirasto myöntää Jawaralle tehdyssä kielteisessä
päätöksessä, että Gambian poliisi noudattaa aktiivisesti maan rikoslakia homoseksuaalien kohdalla.


Gambian presidentti Yahya Jammeh ilmoitti vuonna 2008 tiukentavansa homoseksuaalien vainoa ja "katkaisevansa homojen kaulat", mikäli heitä tavataan Gambiassa. Presidentti on myös kehottanut homoseksuaaleja poistumaan maasta, määrännyt turvallisuusjoukot pidättämään homoseksuaaleja ja vaatinut heitä majoittavia hotelleja suljettaviksi.


"Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistui Suomen rikoslaista vuonna 1971. Gambiassa homous on yhä rikos, josta voi seurata vankeutta ja Suomen tulisi huomioida tämä urvapaikkapäätöksiä tehtäessä", toteaa Setan vs. pääsihteeri Tanja Lehtoranta.

Jawara on saanut ensimmäiseen turvapaikka-anomukseensa kielteisen päätöksen elokuussa 2009. Toisen turvapaikka-anomuksen perusteella suoritetussa turvapaikkapuhuttelussa hän on dokumentoinut suomalaisille viranomaisille uskottavasti ja johdonmukaisesti
todellisen syynsä paolle kotimaastaan. Tästä huolimatta Maahanmuuttovirasto on antanut asiassa kielteisen päätöksen maaliskuussa 2010 ja päättänyt käännyttää hänet maasta.


Jawara on ollut säilöönotettuna Metsälän säilöönottoyksikössä helmikuun alusta asti. Hänen lakimiehensä valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä lähipäivinä Helsingin
hallinto-oikeuteen sekä vaatii käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämistä.


"UNHCR:n mukaan henkilöille, jotka joutuvat hyökkäyksen, epäinhimillisen kohtelun tai vakavan syrjinnän kohteeksi homoseksuaalisuuden takia ja joiden hallitukset ovat kykenemättömiä
tai halutto-mia suojelemaan heitä, tulee myöntää pakolaisstatus", kommentoi Katja Tuominen
Vapaa liikkuvuus -verkostosta.


Tänään järjestettiin asiasta tiedotustilaisuus

Audio
Kaisu Suopanki Vapaa liikkuvuus -verkostosta, Krister Karttunen Amnestyn HLHBTI-ryhmästä ja Tanja Lehtoranta Setan vt. pääsihteeri kertovat periaatteista tällaisessa tilanteessa.
Audio
Mervi Leppäkorpi ja Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kertovat Gambian tilanteesta ja gambialaismiehen tilanteesta
Audio
Katja Tuominen ja Krister Karttunen jatkavat

4 kommenttia

Aika epäuskottavaa satua. Kaveri on lentänyt homovastaisesta kotimaastaan suoraan ykkösluokassa hakemaan turvapaikkaa Suomeen, tietämättä oman kertomansa mukaan, onko tämäkään mikään muu kuin homovihaajien ammottava kita. Jos kerran kotimaassa kohtelu on noin vaarallista, on kumma, ettei mikään muu maa kelvannut tälle turvapaikaksi ilman älyttömiä sosiaalitukia. Onneksi maahanmuuttovirastossa osataan toimia oikein.
Tulee mieleen sanonta hyväntahtoisista hölmöistä! Itse ainakin luotan maahanmuuttoviraston ammattitaitoon ainakin tässä tapauksessa. Tarina on yksinkertaisesti sanottuna täysin epäuskottava. Saatuaan ensimmäiseen hakemukseensa kielteisen päätöksen hän veti esille homokortin: ei uskaltanut aluksi kertoa olevansa homo koska luuli Suomessa olevan sama tilanne kuin Gambiassa...