Testosteroni pidentää miehen ikää

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006


Greifswaldin yliopistossa tutkittiin 7 vuoden ajan 2 000 miestä ja heidän testosteronitasojaan. Miesten iät olivat 20-79 vuotta. Koejakson jälkeen 195 miestä oli kuollut. Useimmilla kuolleista oli normaalia matalampi testosteronitaso jo tutkimuksen alkuvaiheessa.

Testosteroni muodostuu pääasiassa kiveksissä. Se on hyvin tärkeä miesten hyvinvoinnille ja vitaalisuudelle. Kun testosteroni on vähissä, ei ole erektiota. Mies vaipuu vähitellen depressioon ja eräänlaiseen kuolinkamppailuun. Testosteronin puute johtaa myös lihomiseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, maksan rasvoittumiseen ja verenpaineeseen.


Testosteronin taso alkaa laskea jo 40-vuotiaasta alkaen noin 1-2 prosenttia vuodessa. Yli 50-vuotiaista miehistä 15-20% kärsi alhaisesta testosteronitasosta. Se johtaa samantyyppisiiin oireisiin kuin naisilla vaihdevuodet. On toimintakyvyn heikkenemistä, väsähtämistä, kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. On myös erektio- ja orgasmihäiriöitä.

Greifswaldilainen endokrinologi Henri Wallaschofski varoitti, että tuollaisia oireita ei kannatta sivuuttaa olankohautuksella. Tarvitaan riskianalyysiä, neuvontaa, diagnostiikkaa ja ehkä myös endokrinologista terapiaa. Mutta missään tapauksessa ei kannata ruiskuttaa testosteronia ilman tarkkaa diagnoosia. Parasta olisi muuttaa elämäntapaa: riittävästi liikuntaa, parempi ruokavalio ja alkoholia vain rajoitetusti.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa nimellä Study of Health in Pomerania

Study of Health in Pomerania

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!