Unkarin vaalit: Mitä tapahtuu rekisteröidyille parisuhteille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

28.4.2010 Uusi siviilioikeuden lakikokoelma vedettiin takaisin

Unkarissa uuden siviilioikeuden lakikokoelman piti astua voimaan toukokuun alusta. Maanantaina perustuslakituomioistuin päätti, että lakikokoelma ei astu voimaan. Aikataulu olisi ollut liian kireä.

Siviilioikeus sisältää lakipykälät perhesuhteista. Siinä olisi säädetty uudelleen rekisteröidyistä parisuhteista. Ne olisivat käytännössä muuttuneet tasa-arvoisiksi avioliiton kanssa. Tähän saakka rekisteröityjä parisuhteita varten on ollut erillinen laki.

Vaaleissa voittaneen Fidesz-puolueen kristillinen varapuheenjohtaja ilmoitti viikko sitten, että rekisteröity parisuhde ei voi olla avioliiton vertainen. Homoparien asioista voidaan säätää laissa, mutta muulla tavoin kuin avioliittona. Perustuslakituomioistuin otti nämä puheet vakavasti ja toimi poikkeuksellisen nopeasti. Uudet vallanpitäjät olivat ilmoittaneet tahtonsa ja siviilioikeuden uusi lakikokoelma ei astu voimaan. Parlamentti tulee käsittelemään lakikokoelman uudelleen. Jos rekisteröity parisuhde halutaan lakkauttaa, silloin on peruutettava myös olemassa oleva erillinen laki.

Euroopassa syntyy kova möly, jos homojen ja lesbojen parisuhdelaki peruutetaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


25.4.2010 Oikeistokonservatiivisen puolueen ehdoton enemmistö on varmistumassa

Ovensuukyselyt paljastavat, että Fidesz-puolue saa ehdottoman 2/3-enemmistön. Se ei tarvitse muita puolueita esim. perustuslain muuttamiseen.


23.4.2010 Mitä aikoo voittaja, kristillishenkinen Fidesz?

Sunnuntaina Unkarissa on vaalien toinen kierros. Oikeistokansallisella ja kristillismielisellä Fidesz-puolueella on hyvät mahdollisuudet saada parlamenttiin ehdoton 2/3-enemmistö. Sen jälkeen lainsäädäntöä on helppo muuttaa. Eilen lehdissä kerrottiin, että Fidesz "ei aio pakottaa yhteiskuntaa kristillisdemokraattiseen malliin". Gay-sivuilla kysellään huolestuneina, mitä se merkitsee. Eilen Népszabadság -lehti kertoi, että mahdollisesti vedetään takaisin toukokuun alussa voimaan tuleva siviilioikeuden lakikokoelma. Se juuri uusititiin, mutta nyt sitä ryhdytään korjailemaan niin, että avioliittoa ja perhettä vahvistetaan ja puolustetaan. Noin 1200 lakipykälää sisältävä kokoelma vedetään takaisin, ja aletaan korjata perhettä koskevia pykäliä. Fidesz-puolueen edustajan mukaan perhe kärsii lamatilasta ja perheen asemaa on parannettava. Jo väestönkasvun hiipuminen pakottaa siihen.

Erityisesti Fidesz-puolueen sisällä toimivat kristillisdemokraatit ovat vaatineet rekisteröidyn parisuhteen mitätöintiä. Tänä keväänä asia oli jo perustuslakituomioistuimen mietittävänä ja oikeus ei nähnyt mitään syytä mitätöidä lakia rekisteröidyistä parisuhteista. Népszabadság-lehden tiedusteluun eilen Fideszistä vastattiin epämääräisesti vain, että "avioliiton määritelmä on, että siinä on mies ja nainen". Poliitikko kuitenkin täydensi, että myös samaa sukupuolta olevien parien yhteiselämää on laein säänneltävä, mutta ei avioliittona.

On hyvin epäselvää, mihin suuntaan mennään, kun kristillis-kansallinen pääpuolue yksin saa täyden päättämisoikeuden.


12.4.2010 Kommentti Itävallasta

Itävallan suurin puolue, kansanpuolue ÖVP, onnitteli unkarilaista Fidesz-puoluetta mahtavasta voitosta. Itävaltalainen gaysivusto muistuttaa, että Unkarin voittajapuolue Fidesz yritti viime vuosina kieltää Budapestin Priden ja suositteli homoja ammatti-ihmisten hoitoon.

FIDESZin kansanedustajat ovat viime vuosina avoimesti lausuneet, että Budapestin Pride on provokaatio. Se uhkaa julkista moraalia ja järjestystä. Kaiken muun lisäksi se rajoittaa muiden kansalaisten vapauksia, kun joudutaan sulkemaan katuja ja julkista liikennettä haitataan. Paras olisi panna koko porukka hoitoon. Parlamentaarikot ovat kuitenkin sanoneet asioita "yksityisinä mielipiteinään, ei puolueen virallisena kantana". Kuitenkin FIDESZ-puolueen parlamentaarikko Gabor Toth kirjoitti Budapestin poliisille avoimen kirjeen ja vaati paraatin kieltämistä. Hänen mukaansa se vaarantaa alaikäisten kehitystä. Yksin liikkuvat alaikäiset voisivat joutua silmäkkäin homojen kanssa.

Itävaltalainen arvio on, että unkarilaisille homoseksuaaleille koittavat ankarat ajat.


12.4.2010 Fidesz ei saane ehdotonta enemmistöä

Lopullinen laskenta paljastaa, että Fidesz ilmeisesti ei saakaan niin paljon ääniä kuin ennakolta uskottiin. 2/3-enemmistöä ei ilmeiseti tule. Äänimäärrä oli 52%. Puolue ei yksin pääse näpelöimään perustuslakia. Äärikansallinen räyhäpuolue Jobbik sai 17%, tähän saakka vallassa olleet sosialistit 19%. Romahdus oli valtava. Uutuutena on, että vihertävä LMP päässee parlamenttiin 7%:lla. Luultavasti HLBTI-väestö tunsi jonkin verran sympatiaa vihreitä kohtaan.

Lisäpaikkoja jaetaan kahden viikon kuluttua toisella äänestysierroksella. Silloin valitaan lisää kansannedustajia vaalipiiritasolla, ja Fideszille voi tulla määräenemmistö. Asia on siis auki.

*****

Erikoista on ollut, että voittajapuolueen Fideszin johtaja Viktor Orban on viime viikot pysytellyt näkymättömissä ja kuulumattomissa. Mitään haastateluja hän ei ole antanut. Asiantuntijat sanovat, että Orban ehkä pelkäsi vaikeita kysymyksiä: jatkaako hän edeltäjänsä rajua säästölinjaa, miten hoidetaan romanikysymys, entä eläkeläisten asiat, yms. Kun ei ole lausunut mitään, ei myöskään petä äänestäjiään..

****

Edellisissä vaaleissa 4 vuotta sitten hlbti-väen ääniä meni paljon vapaille demokraateille (liberaaleille) eli SZDSZ-puolueelle. Se oli selkeästi homomyönteinen. Sinne oli kerääntynyt erilaisia ihmisoikeusaktivisteja. Puolue tuki sosialistihallitusta, kun parlamentissa hyväksyttiin rekisteröity parisuhde. Nyt liberaalipuolue hävisi kerta kaikkiaan maailmankartalta. Ihmisoikeusasiat eivät ole ykkösenä Unkarissa.


11.4.2010 Fideszille luvataan 2/3 ehdotonta enemmistöä

Ovensuukyselyt kertovat, että Unkarin kansalliskonservatiivinen puolue Fidesz saa ehdottoman 2/3 -enemmistön. Puolueelle tulee ennusteen mukaan 260 paikkaa, sosialisteille 66 paikkaa, ääriradikaalille Jobbikille 47 paikkaa ja vihreille 13 paikkaa.

Fidesz sanelee jatkossa miten toimitaan. Muilla ei ole mitään nokan koputtamista.


10.4.2010 Vain heteroydinperhe

Torstaina kansalliskonservatiivisen Fidesz-puolueen vaalitilaisuudessa määriteltiin tulevaisuuden tavoitteita. Fidesz tulee jatkossa olemaan maan johtava puolue. Ennusteiden mukaan se saa yli 60% äänistä. Millaiseksi maa luvataan muuttaa?

Torstaina puolueen varapuheenjohtaja vaalipuheessaan esitti, että Jumala on saatava perustuslakiin. Perhekäsitys on selkeä. Perheen muodostavat isä, äiti ja lapsi. Perhettä eivät muodosta erilaiset kahden isän tai kahden äidin muodostelmat. Yleisö taputti pitkään. Tarkoituksena on myös kirjoittaa uusiksi 17. joulukuuta 2007 hyväksytty laki, joka asettaa mm. rekisteröidyt parisuhteet tasa-arvoiseen asemaan heteroparien kanssa.

Fideszin varapuheenjohtaja Pelczné Gáll Ildikó lausui torstaina: "Ei kaksi miestä tai kaksi naista ole mikään perhe, vaan perhe on mies, nainen ja lapsi. Perheessä on isä, äiti ja lapsi. Hyvät naiset ja herrat! Ei kaksi miestä tai kaksi naista". (pitkät applodit)

****

Ääriradikaalille, uskonnollisnationalistiselle Jobbikille luvattiin ennusteissa jopa 20% äänistä. Eilinen gallup lupasi vain 13%.

*****

Vaalit ovat kaksiosaiset. Sunnuntaina äänestetään ensimmäisen kerran, 25. huhtikuuta toisen kerran. Vaalirauha alkoi perjantai-iltana, joten uusia gallupeja ei enää tehdä. Myös gay-uutissivusto kertoi, että vaalirauhan aikana ei tehdä mitään vaaleja koskevia uutisia. Vaalirauha koskee myös sähköisiä medioita. Vaalirauha loppuu sunnuntaina klo 19.

Konservatiivisen puolueen johtaja: maanantaina meillä on uusi maa

Unkarilaisen konservatiivisen puolueen Fideszin johtaja Viktor Orban iloitsee ja rohkaisee: Unkarissa alkaa maanantaina vaalien jälkeen uusi aika ja meillä on silloin uusi maa.


Paavo Lipponen romaniseminaarissa: Katastrofi on alkamassa


Audio
Entinen pääministeri Paavo Lipponen puhui perjantaina romanit ja holokausti -seminarissa. Hän piti tilannetta katastrofaalisea Unkarissa ja Romaniassa. EU:n on nyt puututtava tapahtumien kulkuun
Maan suurin lehti kertoo, että nyt vaaleja edeltävänä päivänä vallitsee vaalirauha.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!