Voiko pääsiäispupu olla gay?

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 4

New York Timesin viikonloppukoosteessa on pitkä artikkeli eläinten homoseksuaalisuudesta. Jon Mooallem on käynyt läpi kaiken, mitä viime vuosina on kirjoitettu eläinmaailman seksuaali- ja parikäyttäytymisestä. Mukana ovat banaanikärpäset, flamingot, pingviiniparit ja sammakot. Mutta artikkelissa haastatellaan myös joitakin tutkijoita, jotta tutkimuksen nykytila selviäisi. Artikkelin kirjoittaja vietti jonkin aikaa albatrossiyhteisössä Kaena Portissa Havaijilla. Siellä Lindsay C. Young on vuodesta 2003 lähtien tutkinut albatrossien käyttyäytymistä.

Young oli sattumalta huomannut, että kolmasosa hautovista laysan-albatrossipareista on kahden naaraan pareja. Hän ei kutsu albatrosseja lesboiksi. Albatrossien käyttäytymisessä voi tutkia vain sitä, mikä näkyy ulospäin, eikä sisäinen motivaatio tai seksuaalinen suuntautuminen ole helposti selvitettävissä. Sitä paitsi albatrossinaarailla ei ole seksiä keskenään tai ainakana sellaista ei huomattu.

Seuraavien vuosien aikana Young haluaisi tutkia, miten ja mitkä koiraat hedelmöittävät näitä naaraita. Laysan-albatrosseja pidetään monogaamisina eli yksiavioisina koko elämänsä ajan. Ne munivat vain yhden munan vuodessa, ja yhdessä pesässä on vain yksi poikanen. Jo 100 vuotta sitten monet tutkijat ihmettelivät, miksi joissakin pesissä on kaksi munaa. Aluksi otaksuttiin, että jotkut naaraat munivat kaksi munaa. Vuonna 1968 selvisi, että munat olivat kahdelta naaraalta. Naaraat käyttivät pesää vuorotellen. Silloin ajateltiin, että toinen naaras oli muninut siihen vahingossa.

40 vuotta myöhemmin biologi Brenda Zaun huomasi, että samoissa pesissä oli aina kaksi munaa. DNA kertoi, että munat olivat kahdelta naaraalta. Albatrossiyhteisössä havaittiin, että 125 pesästä 39 oli naisparien pesiä. Tämä tieto levisi populaaritieteellisissä julkaisuissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

****

Tämän jutun kuvat lähetti äsken JuhaniV. Kivat on otettu pari viikkoa sitten Madeiran rehevissä maisemissa. Kiitos kuvista.

Koko artikkelli eläinkunnasta on tässä

4 kommenttia

No jopas on otsikko. Kuka tuollaisia asioita edes miettii? :D
Eikös muutama vuosi sitten joku amerikkalainen kirkonmies ilmoittanut, että Teletappien yksi hahmo, oliko se Tiivitaavi, on homo. Sen vuoksi Teletapit pitäisi kieltää, koska ohjelmaa katsovista lapsista tulee homoja.