Se tuntematon sotilas josta Linnakin vaikeni

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 5

8.4.2010
Hesarin kulttuurisivuilla on tänään arvostely kirjasta otsikolla Teit isoisäin astumaan.
Antti Majanderin arviossa kirja saa varsin myönteisen vastaanoton: Viinakortti on hieno romaani.
Hän toteaa, että Sami Hilvon romaanissa luonnollisuus lukitaan kaappiin. Pois pääsee vain konjakilla.

Majander lainaa kirjaa:
"Myöhemmin yöllä kuuntelin jälleen sydämesi rytmiä. . . Niin kauan kuin se löisi, minun elämälläni oli tarkoitus." ja toteaa: Voiko rakkauden kauniimmin ilmaista.

30.3.2010
Sami Hilvon Viinakortti on kaunis ja rohkea tarina rakkaudesta, jota ympäristö ei sulata. Se on tarina talvi- ja jatkosodasta ja kahdesta miehestä, Urhosta ja Toivosta, joille sodan loppuminen ei tuo rauhaa.

Mikael saapuu isoäitinsä hautajaisiin ja toteaa, että kaikki on ennallaan. Edesmenneiden isovanhempien talo tuntuu yhä kodilta, ja suku suhtautuu häneen yhtä välttelevästi kuin ennenkin. Kun Mikael saa avaimen isoisän työhuoneeseen, menneisyys ottaa vallan. Isoisältä peritty nimismiehen sininen virkapaita ja sen rintataskussa alati sydäntä vasten ollut viinakortti eivät olekaan kaikki, mitä hän isoisänsä Urhon kanssa jakaa.

Aika ajoi Urhon ja Toivon kompromisseihin, mutta se ei päättynyt vaikka homoseksuaalisuutta koskeva laki muuttui: samalla tavoin ovat vaienneet Urhon jälkeläiset. Kunnes Mikael löytää valokuvan, joka isoisän viinakortin sisään kätkeytyy...

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sami Hilvon kirja Viinakortti on hänen esikoisteoksensa.

Tekstin lähde: STT Info

Kirjailijan kertomus kirjastaan (2:14)

5 kommenttia

Mikä kumman viinakortti?

Minun ikäluokalleni Alkon myöntämä henkilökortti, lempinimeltään viinakortti, oli arvokas dokumentti. Sen avulla sai ostaa juovuttavia juomia määrätyistä Alkon myymälöistä.

Itse en koskaan sellaista saanut. Kun tulin kortin saantiin oikeuttavaan ikään (mahdollisesti 21 v.) sen käyttö oli ehditty jo kokonaan lopettaa. Odottelu meni siis täysin hukkaan. ;-)

Viinakortista tarkemmin Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinakortti
Minusta kyllä Suen Tassun ja Rokan suhteessa on jotain homoeroottista. Miksi ne halusivat väen vängällä nukkua yhdessä?