Itävalta: Hallinto-oikeus poisti leikkauspakon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Itävallassa sisäministeriö vaati transsukupuolista naista käymään läpi leikkaushoidot ennen kuin hänelle voidaan myöntää naisen asiakirjat. Nyt hallinto-oikeus on päätöksessään ilmoittanut, että sisäministeriö toimi väärin. Naiseksi määrittelyyn oikeuden mukaan riittää, että kyseinen henkilö arkielämässään on transsukupuolinen ja ulkoisesti näyttää naiselta ja elää naisena.

Nyt jo toista kertaa hallinto-oikeus toteaa, että transsukupuolisten leikkauspakko on laitonta. HLBTI-oikeuskomitea LAMBDA on vaatinut, että sisäministeriötä on rangaistava virka-aseman väärinkäytöstä.

Nyt käsitelty tapaus on tällainen: Henkilö syntyi miehenä, mutta on elänyt hormonihoitojen ja kosmeettisten korjailujen jälkeen jo vuosia naisena. Kuitenkaan hänelle ei myönnetty naisen etunimeä eikä henkilöpapereita, joista kävisi ilmi hänen ulkoisen olemuksensa mukainen sukupuoli. Hän joutuu jatkuvasti outtamaan itsensä, kun hän selittää passin ja ulkonäkönsä muodostamaa ristiriitaa. Jos hän menisi leikkaukseen, se aiheuttaisi pitkän sairauspoissaolon ja hän mahdollisesti menettäisi työpaikkansa. Työttömyys johtaisi vakaviin taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin.

Tämän henkilön oma lakimies sanoo, että sisäministeriö harjoittaa mielivaltaa transsukupuolisia ihmisiä kohtaan. Jonkun on kärsittävä tästä rangaistus. Nyt transsukupuolinen ihminen on joutunut maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulut ja lisäksi hän on elänyt pitkään nöyryyttävässä tilanteessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Sisäministeriön toimia ei tutkita


Korruptiosyyttäjä ilmoittaa, että virka-aseman väärinkäyttöä ei tutkita. LAMBDAn lakimies on ihmeissään ja toivoo, että oikeus määrää tapauksen jatkotutkintaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!