Anna Bergendahl Ruotsin euroviisuedustajaksi Osloon

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3

Anna Bergendahl edustaa Ruotsia toukokuussa Oslossa järjestettävässä Eurovision laulukilpailussa, Euroviisuissa. Kappale on nimeltään "This Is My Life". Nyt voiton vienyt Anna on voimakasääninen 18-vuotias Idols-tähti. Sateenkaarikansaa finaalissa edusti Peter Jöback - ja kuulemma miehisen sateenkaarikansan silmänruokaa Eric Saade. Finaali järjestettiin Tukholman Globenissa lauantai-iltana 13. maaliskuuta.

Melodifestivalen on yksi Ruotsin viihdemaailman suurimmista vuosittaisista ilmiöistä, ellei kaikkein suurin. Keväällä järjestettävän Melodifestivalen-finaalin voittaja edustaa Ruotsia Eurovision laulukilpailussa, eli Euroviisuissa. Finalistit valitaan nykyisin esikarsinnoissa, joten tapahtuma on moniviikkoinen. Aiemmin valta oli yksin tuomaristolla, mutta nykyisin puhelinäänillä on noin 50 prosentin painoarvo.

Ruotsin televisio on osallistunut Eurovision laulukilpailuun vuodesta 1958 lähtien. Heti toisena osallistumisvuotena Ruotsin edustaja valittiin julkisen karsinnan kautta. Karsinta sai nimekseen Melodifestivalen.

Tapahtuma on ollut aina hyvin suosittu ja sen saama suuri julkisuus on siivittänyt musiikintekijöiden menestystä; kaikkiaan Ruotsi on voittanut Euroviisut neljästi, ensimmäisen kerran vuonna 1974 Abban kappaleella "Waterloo". Lisäksi Ruotsin kevyen musiikin perinne on ollut luonteeltaan sellaista, että se sopii hyvin vähän muokattuna viisujen ideaan.

Ruotsissakin viisufanittajissa on perinteisesti ollut korostuneesti sateenkaarikansaa, etenkin homomiehiä - vaikka Ruotsissa tapahtuma onkin ollut esimerkiksi Suomea enemmän koko kansan juttu. Osaltaan laajaa suosiota selittää se, että Ruotsin televisio loi jo alusta asti näyttävät puitteet viisujen ympärille ja useat viisuvoitot ovat pitäneet tapahtumaa pinnalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ruotsin suurin homojulkaisu QX on myös seurannut kevään aikana tarkkaan Melodifestivalenia. Lehti oli povannut menestystä kolmanneksi jääneelle Eric Saadelle, joka tunnetaan laulajana ja lastenohjelman juontajana, mutta ei ollut pahoillaan siitä, että voitto meni Annalle.

Suomea Oslossa edustaa Värttinä-yhtyeessä vaikuttaneiden Johanna Virtasen ja Susan Ahon Kuunkuiskaajat kappaleella "Työlki ellää".

QX: Anna vann!
svt.se/melodifestivalen
Wikipedia: Melodifestivalen

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Petteri
  • 14.3.2010, 10.43
Kyllä Ruotsi on niin toiselta planeetalta näissä Euroviisu hommissa kuin Suomi...