Kreikkalaisen homoseksuaalisuuden asiantuntija kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Sir Kenneth Dover on kuollut 89-vuotiaana. Hän tutki laajasti antiikin, siis Kreikan ja Rooman homoseksuaalisuutta. Miesten välisistä suhteista on jäänyt paljon enemmän todistusaineistoa kuin naisten suhteista. On mm. runoja ja vaasimaalauksia. Ensimmäiset antiikin homotarinat liittyivät jumaliin. Ganymeksen tarinassa maallinen nuorukainen herättää Zeuksen kiinnostuksen.

Ganymes oli nuorukainen. Hän oli niin kaunis, että Zeus päätti, ettei häntä voida jättää ihmisten joukkoon. Hänet tavoitettiin Ida-vuorella ja kotka toi hänet Olympokselle. Siellä hän oli Zeukselle mieliksi juomanlaskijana.

Kenneth Dover aiheutti myös eräänlaisen skandaalin, kun hän paljasti elämäkerrassaan inhonneensa Trevor Astonia (historioitsija, Corpus Christi Collegessa Oxfordin yliopistossa) ja mietti, miten hänet saataisiin pois päiviltä. Mies kuoli kuitenkin huumeiden yliannnostukseen 1985, joten ongelma ratkesi.

Dover oli perheellinen.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa Saara Lilja luennoi paljon 1990-luvulla samoista teemoista: kreikkalisten homorakkaudesta ja vaasimaalauksista. Vaaseja oli museoissa pidetty siihen saakka salaisissa "myrkkykaapeissa", jos vaaasimaalauksissa oli miesten välisiä intiimejä suhteita.

Guardianin muistosanat

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!