UK: Journalisti, joka paljasti epäammattimaisesti toimivat, homoja terapoineet terapeutit, on saanut huomionosoituksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

7.6.2010
Toimittaja Patrick Strudwick, joka paljasti Independent-lehden jutussa helmikuussa epäammattimaisesti toimivat, homoja heteroiksi yrittävät terapeutit, on saanut huomionosoituksen Mind-järjestöltä.

Strudwik on yksi kuudesta journalistista, jotka on otettu Mind-järjestön vuoden journalistipalkinnon valintalistalle mielenterveysalan merkittävästä journalistisesta työstä. Toimittaja hakeutui kahden "eheyttäjäterapeutin" potilaaksi, kertoen heille, että hänellä on homoutensa kanssa ongelmia ja hän haluaisi muuttua heteroksi. Hänen saamansa terapia ei täyttänyt mitään ammattimaisia kriteereitä. Tuon kaltaisesta terapiasta ammattilaiset toteavat sen olevan parhaimmillaan hyödytöntä ja voi pahimmillaan vahingoittaa mielenterveyttä. Vielä vakavammaksi asia muuttui sen vuoksi, että nuo terapiat kustannettiin yleisen terveydenhoidon varoista.

Toimittaja Patrick Strudwick on jatkanut lehtijuttunsa jälkeen kampanjointia eheytysterapioita (reparative therapy) vastaan. Hän on organisoinut mielenosoituksia uskonnollisia tilaisuuksia vastaan, joissa kyseenalaista terapiamuotoa on markkinoitu.

Uudelle Englannin koalitiohallitukselle hän ehdottaa kolmea toimenpidettä:
a) Laatia mahdollisimman pian säännöt asiantuntijoille ja psykoterapeuteille
b) Ohjeistaa kansallista terveydenhoitojärjestelmää niin, että kenet tavataan yrittämästä muuttaa potilaansa seksuaalista suuntausta, pitää erottaa järjestelmästä.
c) Antaa kaikille kansallisessa terveydenhoitojärjestelmässä työskenteleville koulutusta LBHT-teemoista.

Lähde: PinkNews

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9.2.2010
The Independent -lehden juttu on saanut jatkoa. Englantiin on kenties syntymässä vastaliike homojen "eheyttäjäterapeutteja" vastaan. Jutun kirjoittaja on perustanut FaceBook-ryhmän ja julistanut "sodan" eheyttäjiä vastaan.

Independentin julkaistua ensimmisen kirjoituksen, toimittaja on saanut huomattavan joukon yhteydenottoja ja jopa avunpyyntöjä "eheyttäjien" uhreiksi joutuneilta. Vakavasti toimivat terapeutit vihaisia ja he ovat valittaneet joutuvansa auttamaan eheyttäjien vahingoittamia henkilöitä, eli korjaamaan syntyneitä vahinkoja.

Näihin eheytysterapioihin on käytetty myös julkisen terveydenhoidon varoja. Viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet. Terapeuttien ammattijärjestöjen toivotaan reagoivan näihin ilmeisiin rikkomuksiin.

2.2.2010
Englannissa ilmestyvä The Independent on julkaissut merkittävän kirjoituksen nk. eheytysterapeuttien toimista. Nämä ovat käyttäneet kyseenalaisia uskontoperustaisia terapiamenetelmiä, maksattaen kulut yleisellä terveydenhoitovaroilla.

The Independent otsikoi kirjoituksen: "Eheytyneiden homojen tarinat: homosta-heteroksi -terapioiden kummallinen maailma."

Ingressissä todetaan:
- Onko homoseksuaalisuus mielisairauden muoto? Pieni mutta kiivas psykoterapeuttien ryhmä uskoo siihen - ja he ovat ristiretkellä 'parantaakseen' vaivaiset.

Toimittaja Patrick Strudwick sukelsi tuon kyseenalaisen terapian maailmaan tekeytymällä potilaaksi. Hänellä oli vaatteisiin piilotettuna nauhuri, jolla hän nauhoitti terapiaistunnot.

Näiden terapeuttien lähtökohtana on amerikkalainen eheytysfilosofia, johon kuuluu ammattilaisten jo kauan sitten hylkäämä periaate, että homous johtuisi etäisestä isästä ja ylihuolehtivasta äidistä. Lapsena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö on mukamas myös yhtenä syynä homouden aiheuttajana.

Kirjoituksen terapiaselostuksissa tulee selvästi esille se, että terapeutilla on malli, johon potilaan ongelmien on mahduttava. Ensimmäinen terapeutti aloitti istunnon potilaansa kanssa rukouksella ja päätti rukoukseen. Toinen terapeutti toi istunnossa esille omia ongelmiaan.

Kummallisia terapeutin väitteitä:
- Homoseksi on luonteeltaan kannibalistista.
- Vapaamuurarius: Se vahvistaa usein sitä (homoseksuaalisuutta). Sillä on spirituaalinen vaikutus miehiin ja tuloksena on usein SSA (same sex attraction = kiinnostus samaan sukupuoleen).

Tutkimuksissaan toimittaja selvitti esimerkiksi sen, että eheytysterapioita maksatetaan julkisen terveydenhuollon varoista.

Toimittaja:
- Kaikkea tätä tapahtuu vaikka homoseksuaalisuus poistettiin psykiatrisesta sairausluokituksesta [Englannissa] 36 vuotta sitten. Ja huolimatta siitä, että on olemassa paljon todisteita näiden terapioiden vahingollisuudesta ja tehottomuudesta.

Toimittaja on tehnyt virallisen kantelun kummastakin terapeutista.

The Independent -lehden koko juttu homojen terapoinnista Englannissa
Guardian: Sodanjulistus homoja eheyttäville
Stop Conversion Therapy Taskforce (SCOTT)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!