Euroopan neuvosto keskusteli HLBTI-ihmisten asioista - asia siirtyi huhtikuulle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

29.1.2010 Suomi tukee HLBTI-työtä Euroopassa ylimääräisellä avustuksella

Suomen ulkoministeriö on tehnyt vapaaehtoisen lahjoituksen Euroopan neuvostolle, määrältään 530 000 euroa. Sillä rahalla käynnistetään erilaisia projekteja vuonna 2010. Näiden projektien aiheita ovat: lasten oikeudet, romanit, HLBT, genger, Moskovan poliittisen tutkimuksen koulu ja ihmisoikeustuomioistuin. Lahjoituksen luovutti Suomen pysyvä edustaja Euroopan neuvostossa Irma Ertman 26.1.2010.


28.1.2010 Äänestys siirrettiin huhtikuulle

Vatikaanin painostuksen vuoksi Euroopan neuvosto siirsi äänestyksen homojen ja lesbojen oikeuksia koskevassa asiassa huhtikuulle. Päätöslauselmaehdotukseen tuli yhteensä 80 muutosesitystä. Näin suuren määrän vuoksi asian käsittelyä ei voitu jatkaa maananataina alkaneessa kokouksessa. Suurin osa muutosesityksistä tul italialaliselta kansanpuolueen edustajalta Luca Volontelta. Sveitsiläinen Anderas Gross oli alkuperäisen aloitteen takana. Häntä ihmetytti muutosesitysten suuri määrä. Kun esitys "Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin takia" oli etukäteen valiokuntakäsittelyssä, se meni läpi ilman mitään vastaväitteitä.

Lydia Err, luxemburgilainen sosialistiryhmän edustaja sanoi puheessaan, että painostuksen takana on tarkkailijan statuksella oleva pyhän istuimen edustaja, joka koko ajan lähetteli italialaisen kansanpuolueen edustajille kirjeitä ja ohjeita ja yritti vaikuttaa Euroopan neuvoston äänestysratkaisuun.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pariisilainen nuntius Luigi Ventura oli jo tammikuun 8. päivänä lähettänyt kirjeen italialaisen kansanpuolueen 201 kansanedustajalle. Siinä hän kehotti äänestämään muutosesitysten puolesta, ja jos ne muutokset eivät mene läpi, koko esitys on torpedoitava. Vatikaani antoi myös henkilökohtaiset ohjeet. Luca Volonten piti tehdä ja koordinoida Euroopan neuvoston kokouskessa muutosesitykset. Vatikaani halusi myös vaikuttaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarinimityksiin. Sinne olisi haluttu italialainen entinen europarlamentaarikko Riccardo Vent.

Luxemburgilainen Lydia Err pitää paheksuttvavan ja skandaalimaisena Vatikaanin laajaa puuttumista Euroopan neuvoston työhön. Italialainen kansanpuolue on tukalassa juoksupojan asemassa. Yksi italialaisen demokraattisen puolueen edustaja sanoi suoraan, että katoliselle kirkolle pitäisi riittää oikeus sanoa sanansa siveellisyyskysymyksissä, mutta nyt vatikaani yrittää puuttua hyvinkin perusteellisesti Euroopan neuvoston työhön.

(hattter.hu)

Tällä sivulla on linkit videonauhoitukseen ja alkuperäiseen esitykseen
http://assembly.coe.int/default.asp

25.1.2010

Euroopan neuvosto keskustelee keskiviikkona syrjinnästä, joka perustuu seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin. Ukrainan ja Azerbaidzanin uskonnolliset johtajat ovat reagoineet vahvasti ja haluavat boikotoida keskustelua.

Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja kolmatta kertaa koko Euroopan neuvoston historiassa keskustellaan keskiviikkona toimenpiteistä, joilla suojellaan HLBTI-ihmisiä syrjinnältä. Euroopan neuvostossa on mukana 47 maata. Keskustelu sai alkunsa sveitsiläisen Andreas Grossin esittämistä ehdotuksista.

Gross ehdottaa, että HLBTI-ihmisten mielipiteen- ja kokoontumisvapaus on turvattava, transihmisiä on suojeltava ja on ryhdyttävä toimenpiteisiin viharikoksia vastaan. Lisäksi ehdotuksessa on kohta, jonka mukaan juridisesti olisi hyväksyttävä parisuhteet ja perheen sisäinen adoptio.

Suositus homoliitoista on aiheuttanut vastalauseet. Ukrainalainen katolinen piispa vetoaa siihen, että hänen maassaan 90% ihmisistä vastustaa homoliittoja. Vastaava Azerbaizanin järjestö vaatii, että keskustelua on boikotoitava. Parlamenttiedustaja sanoo, että näitä asioita ei pidä ottaa keskusteltaviksi. Azerbaitsanin kaltaisten maiden on suojeltava omaa kulttuuriaan.

Kaukasian alueen muslimijärjestö ilmoittaa, että tällainen keskustelu on suuri synti ja islam tuomitsee sellaiset syntiset teot. Kaukasian ”vuoristojuutalaisten” organisaatio ilmoittaa: Se, joka ehdottaa tällaista, on mieleltään hullu. Ei minkäänlaista häpyä. Kaikki uskonnot tuomitsevat sellaisen.

(QX)

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Juutas
  • 28.1.2010, 20.39
Jaa, mielipide on mielipide, vaan kertoo myös jotain maissa vallitsevasta tekopyhyydestä. - Toisaalta, mitä tekemistä noilla mailla on Euroopan neuvostossa? Ukraina joo, mutta kaikki Taka-Tunguusiat jne eivät kuulu Eurooppaan. Enkä tarkoita sitä että ne ovat huonompia, vaan he kuuluvat johonkin muuhun maanosaan. Eurooppa on enemmänkin kuin pelkkä maantieteellinen käsite, kyllä täällä on paljon inhimillisiä arvoja, jotka allekirjoitetaan laajalti (eivät kaikki). Se että maa on esillä Euroviisuissa tai pelaa lätkää Euroopan sarjassa, ei tee siitä vielä eurooppalaista. Ainakaan artikkelin asiassa ei pidä antaa näiden älähdysten säikyttää. Asiat halki, kyllä siellä vuoristojuutalaistenkin seassa himot polttaa kuvetta.
Euroopan neuvostolla on tavoitteita, joiden toteutumista ei ainakaan parantaisi se, että sen ulkopuolelle suljettaisiin maita kovin heppoisin perustein. Valko-Venäjä taitaa olla tätä nykyä ainoa Euroopan maa, joka ei ole neuvostossa jäsenenä.

Tietysti Vatikaani ja sen aatetoverit voitaisiin potkia ulos neuvostosta, mutta mahtaisiko tämä parantaa kyseisten maiden demokratiaa ja ihmisoikeuksia? Ompahan ainakin olemassa foorumi, jossa (edes lähes) kaikkien Euroopan maiden edustajat joutuvat välillä kuuntelemaan järkipuhetta.