Budapest: Unkarissa puolessa vuodessa 71 rekisteröityä parisuhdetta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Kovin suosittua ei ole ollut Unkarissa homojen ja lesbojen rekisteröityjen paruisuhteiden rintamalla. 51 miesparia ja 18 naisparia on käynyt solmimassa suhteen viime heinäkuun alun jälkeen. Kaksi rekisteröityä parisuhdetta solmittiin ulkomailla.

Tsekin tilanne

Vertailun vuoksi Tsekin tilanteesta. Siellä on ollut mahdollista solmia rekisteröity parisuhde 1.7.2006 alkaen. Tällä hetkellä on jo 917 parisuhdetta virallisesti solmittuna. Miehet ovat solmineet 2/3 parisuhteista. Useimmat ovat eläneet jo pitkään yhdessä ennen parisuhdelakia.
Useimmat rekisteröidyt parisuhteet on solmittu Prahassa. Eroja on ollut vain 34. Tsekissä heteroliitoista eroamisia on ennätyspaljon verrattuna koko Eurooppaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tsekin rekisteröity parisuhdelaki syntyi vaikeassa tilanteessa 2006. Presidentti Václav Klaus esitti vetonsa lakia vastaan, ja parlamentti joutui päättämään asiasta uudelleen 15. maaliskuuta 2006. Presidentti perusteli silloin vetoaan niin, että lain perimmäinen tarkoitus on tuhota perinteinen avioliittoinstituutio. Monet julkkikset vetosivat lain puolesta, mm. iskelmätähti Karel Gott. Tsekki oli ensimmäinen rekisteröidyn parisuhteen hyväksynyt entinen kommunistinen maa.

Myös kirkko oli lujasti lakia vastaan. Erityisen kovaa linjaa ajoi kardinaali Miloslav Vlk. Hän oli kommunismin aikaan toisinajattelija, mutta vapautumisen jälkeen hän itse asettui konservatiiviselle linjalle. Hän pohdiskeli mm. että jos homot laitettaisiin eristetylle saarelle, he kuolisivat sukupuuttoon. Entisestä toisinajattelijasta tuli homojen vainooja.

2 kommenttia

Tämä nyt ei pohjaudu mihinkään tutkimukseen, vaan on aivan MUTU-osastoa, mutta... Voisiko yhtenä syynä hiljaisuuteen olla se, että pelätään rekisteröitymisen aiheuttamaa ´polttomerkkiä´?
Olen törmännyt Suomessakin tähän "polttomerkkiin". Ellei tällaista pelkoa olisi, saattaisivat meilläkin rekisteröidyt parisuhteet olla nykyistä yleisempiä.