HS: Ranskassa homoille sorvattu Pacs-parisuhdesopimus heteroparien mieleen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Lionel Jospinin sosialistihallituksen kymmenen vuotta sitten sorvaama homo- ja lesboparien oikeuksia parantava "siviilisopimus soliidaarisuudesta", eli eräänlainen kevytavioliitto on saanut heteroparit liikkeelle. Ranneliike.netissä aihetta on käsitelty viime marraskuussa. Uutiseen on linkki alempana.

147 000 ranskalaispariskuntaa eli Pacs-liitossa viime vuonna. Vaikka alkuaan tämä parisuhdemuoto oli tarkoitettu nimenomaan samaa sukupuolta oleville pareille, oli viime vuonna 95 prosenttia Pacs-liiton solmineista heteropareja. Kun laki tuli aikanaan voimaan, oli liiton solmineista homoja 42 prosenttia. Pacs on mahdollista solmia sekä samaa että eri sukupuolta olevien välillä.

Pacs-liiton solmiminen käy maistraatissa nopeasti - ja sen purkamiseen riittää kirje. Perinteisen avioliiton kohdalla byrokratia on koukeroisempaa. Pacs-liiton suosimisen taustalla on mm. kevyt byrokratia ja se että siinä ei ole uskonnollista virettä. Jotkut käyttävät Pacs-sopimusta myös eräänlaisena "kihlautumisena".

HS 4.1.2010: Homoille räätälöity ´light-liitto´ innosti heterot Ranskassa
Ranneliike.net 22.11.2009: Ranskan ´pikkuavioliitto´ innostaa vain heteroita

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia