EuroPride 2010 Varsovassa, homotaiteen näyttely aiheuttaa protesteja

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

5.1.2010 Varsova: Homotaiteen näyttely kesällä, vastamielenosoituksista on jo ilmoitettu

Varsovan Kansallismuseo suunnitteleee parhaillaan näyttelyä, jossa esitellään homoeroottisen taiteen teoksia. Näyttelyllä halutaan osaltaan vähentää ennakkoluuloja homoseksuaalisia ihmisiä kohtaan. Näyttelyn kuraattori Pawel Leszkowicz kertoi Gazeta Wyborcza –lehdelle, että koko taiteen historiaa halutaan nyt tarkastella homoseksuaalisen halun näkökulmasta. Tällainen taide vapautetaan vihdoin pannasta.

Kuraattori näkee miehen aktin homotaiteen koodina samalla tavoin kuin naisen akti on koodina heteroseksuaalisessa taiteessa. Sodanjälkeisessä kommunistisessa yhteiskunnassa miehen kehoa pidettiin kamalana. Miehen sukuelinten esittäminen oli pornografiaa. Näyttelyissä sellaista asennetta on vältetty.

Taidemuseon tehtävänä on edistää yhteiskunnallisia muutosprosesseja. Sen takia halutaan osallistua myös keskusteluun seksuaalisten vähemmistöjen asemasta kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Homoeroottinen taide on olennainen osa historiallista perintöämme, vaikka katolisessa Puolassa se onkin haluttu työntää pois näkyvistä.

Ars Homo Erotica avautuu kesäkuun 11. päivänä. Näyttely on avoinna syyskuun 5. päivään saakka. Euro Pride järjestetään Puolassa 9.-18.7.2010 välisenä aikana. Kansalliskonservatiiviset poliitikot ovat jo ilmoittaneet aikeistaan järjestää protesteja. Näyttelyä pidetään skandaalina. Myös Euro Prideä vastaan on protestitapahtumia.

30.12.2009 EuroPride Varsovassa kesällä 2010

Varsovan EuroPride 2010 pidetään 8.-18. heinäkuuta. Se on ensimmäinen europride entisessä itäisessä Euroopassa. Itävallan postilaitos on pannut liikkeelle postimerkin europriden kunniaksi.

Pride-tapahtumat olivat kiellettyjä Puolassa tämän vuosikymmenen puolivälissä, mutta vuonna 2006 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi pride-kiellot laittomiksi. Siitä lähtien Varsovassa on voitu järjestää marsseja, ja äärijoukkioiden vastarinta on murennettu massiivisilla poliisioperaatioilla.

Vuonna 2011 EuroPride on Roomassa (23.6.-8.7.2011), vuonna 2012 Lontoossa (suuri paraati 8.7.2012). Seuraava WorldPride on Torontossa 2014.

Voiskos muuten Suomen postilaitos kyhätä postimerkin Helsinki Pride –teemalla?

1 kommenttia

Protestit ovat suoraa mainontaa näyttelylle.