Georgiassa ratsia homojärjestöön ja puheenjohtajan pidätys

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

8.1.2010 Georgia: valtio, kirkko ja homot

Georgiassa ortodoksinen kirkko on poliittinen voimatekijä. Sen vaikutus ulottuu politiikkaan ja yhteiskuntana. Homoille ei siellä ole paikkaa.

Datum-lehti on tehnyt analyysiä Georgian tilanteesta. On käyty homojuhlissa. Sisään pääsee vain, kun nimi löytyy listasta ja tuntee jonkun järjestäjistä. Klubi on keskellä pääkaupunkia Tiflisiä. Portsari ovella liimaa jokaisen rintaan tunnistenumeron. Se helpottaa kontaktien luomista. Kaiuttimesta riippuu sateenkaarilippu. Kaksi tanssijaa on lavalla.

Tällaisia homo-partyja on Etelä-Kaukasialla harvassa. Tällä klubilla noin puolet väestä on homoja tai lesboja, muut ovat heidän ystäviään ja tuttujaan. Paikalla on noin 200 ihmistä. Georgiassa homo tai lesbo voi tunnustaa asian vain suljettujen ovien takana.

Jos on Georgiassa avoimesti homo, joutuu varmuudella väkivallan kohteeksi, sanoo Foundation-järjestöstä Paata Sabeshvili. Järjestö on ainoa laatuaan Georgiassa. Miehet joutuvat kaduilla väkivallan kohteiksi, jos heitä pidetään homoina – vaikka olisivatkin heteroita. Naiset kokevat väkivallan kotona.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homofobia kumpuaa monesta lähteestä. Yhteiskunnassa vallitsee perinne ja patriarkaalinen rakenne. 86% Georgian 4,6 miljoonasta ihmisestä on kreikkalais-ortodokseja. Kirkko noudattaa korostetusti konservatiivista linjaa. Kirkolla on vahva asema. 80% väestöstä luottaa karismaattiseen patriarkkaan Ilia II:een. Monet nuoret noudattavat tämän ohjetta paastota kaksi kertaa viikossa. Useimmat jalankulkijat ja autoilijat tekevät ristinmerkin nähdessään kirkon. Viikonloppujen messuissa kirkot ovat täynnä viimeistä sijaa myöten. Kirkko täytti sen ideologisen tyhjyyden, joka syntyi kommunismin kaatuessa.

Kun ryhdytään puhumaan homoista, jopa koulutetut ihmiset antavat heti tulla ulos ennakkoluulojaan. Homot ovat pedofiileja ja perverssejä, joista pitää pysyä etäällä. Toisten mukaan Georgiassa ei ole homoja, koska se ei kuulu georgialaiseen verenperintöön Heidän mukaansa paras keino taistella homoseksuaalisuutta vastaan on kieltää se. Sen pitää olla laitonta, koska se uskonnonkin mukaan on rangaistavaa. Näin sanoo Dimitri Lortipanidze, oppositiossa olevan kristillisdemokraattisen liikkeen kansanedustaja. Hän toimii parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan virkaatekevänä puheenjohtajana.

Homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistettiin vasta vuonna 2000, kun Georgia liittyi Euroopan neuvostoon. Jos joku arvostelee yleistä vihamielistä suhtautumista homoihin, häntä itseään uhataan outtaamisella. Näin kriitikot vaiennetaan. Paikallinen sisäministeriön erikoispoliisijoukko toimi tällä tavalla Batumin kaupungissa marraskuussa 2009. Arvostetun viikkolehden Batumelebin toimittajaa yritettiin painostaa. Poliisi antoi ymmärtää, että hänen kannattaa toimia yhteistyössä viranomaisten kanssa tai hänestä levitetään ”sellaisia” kuvia perheelle ja kolleegoille.

http://www.datum.at/0110/

7.1.2010 Saksan suurlähetystö seuraa Shabelashvilin tapausta

Homoaktivistit ILGAssa sanovat, että Georgian poliisioperaatio oli homofobinen. Homojärjestön jäseniä kohdeltiin kovakouraisesti ja toimistotiloissa tehtiin pahaa jälkeä. Poliisit tulivat siviilivaatteissa eivätkä näyttäneet papereitaan eikä selittäneet ratsian syytä. Kaikki läsnäolijoiden kännykät takavarikoitiin. Kielenkäyttö oli vastenmielistä. Läsnäolevia kutsuttiin perversseiksi, sairaiksi tai satanisteiksi. Poliisi seuraa edelleen homojärjestön jäseniä.

Saksasta kerrotaan, että Saksan lähetystö Tiflisissä on ollut jo aikaisemmin kontaktissa pidätettynä olleeseen Sabelashviliin. On haluttu selvittää, mikä on homojen asema Georgiassa. Tämä ratsia ja pidätys tuli julki vasta, kun Georgian ihmisoikeusasiamies moitti poliisia virheistä ja alentavasta kohtelusta. Georgian omat tiedotusvälineet ovat täysin vaienneet tapauksesta.

Georgiassa homoseksuaalisuus on ollut laillista vuodesta 2000 alkaen. Noin 80% kansasta kuuluu georgialaiseen ortodoksiseen kirkkoon.

*****

Paata Sabelashviliin on oltu Facebookin kautta yhteydessä. Sieltä löytyy viesti ainakin 2.1.2010.

27.12.2009 Tarkempaa tietoa ei ole

ILGA-Europen sivuilla kerrotaan, että georgialainen Paata Sabelashvili on vapautettu. Muuta tietoa ei ole. Saksalainen kansanedustaja Volker Beck on vaatinut välitöntä vapauttamista, joten diplomaattiset paineet ovat lisääntyneet.


26.12.2009

Järjestön puheenjohtaja on vapautettu. Takana on kahden viikon pidätys.
(ILGA Europe)

25.12.2009

ILGA Europe kertoi jouluaattona, että Georgian homojärjestön Inclusive Foundationin puheenjohtaja Paata Sabelashvili on ollut pidätettynä 15. joulukuuta lähtien. Silloin järjestön tiloihin tehtiin ratsia. Inclusive Foundation on kääntynyt Georgian presidentin, yleisen syyttäjän, suurlähetystöjen ja kansainvälisten järjestöjen puoleen tässä asiassa. Paata Sabelashvili kuuluu ILGA Europen johtoryhmään.

Ratsia tapahtui 15. joulukuuta klo 19. Viisi siviiliasuista miestä tunkeutui järjestön tiloihin. Paikalla oli järjestön johtoa ja noin 15 naisten ryhmän jäsentä. Pidättäjät kertoivat, että heitä kiinnostaa vain järjestön johtaja. Tämä vietiin viereiseen huoneeseen ja käytiin puhelinneuvotteluja.. Klo 20 tuli lisää aseistettuja miehiä. Heillä ei ollut mitään ratsialupaa eikä ollut tietoa heidän henkilöllisyydestään ja ratsian tarkoituksesta.

Ihmisiä lukittiin eri huoneisiin. Naiset joutuivat olemaan lukkojen takana useita tunteja. Puhelimet takavarikoitiin. Heitä solvattiin pervertikoiksi, sairaiksi ja satanisteiksi. Heitä uhkailtiin myös pakko-outtaamisella. Toimistossa ollut juliste revittiin alas. Kaksi järjestön johtoon kuulunutta henkilöä uhattiin tappaa, elleivät he lopeta vaatimasta kotitarkastuslupia.

Paata Sabelashvili on tunnustanut pitäneensä hallussaan 8 grammaa marihuanaa. Siitä ei ole tietoa, missä olosuhteissa tunnustus on tehty.

Yksi pidättäjistä on sisäministeriön turvallisuuspalvelun David Khidesheli. Toinen pidättäjä, poliisin päällikkö, uhkaili vastalauseita esittäneitä naisia tappamisella. Joillekin naisille tehtiin täysi ruumiintarkastus.

Järjestön johto on nyt jatkuvan silmälläpidon alla. Kaikkia menemisiä ja tulemisia valvotaan. Inclusive Foundationin kirjeen mukaan Georgiassa kansalaisjärjestöihin on viime aikoina kohdistunut paine poliisin taholta. Maan ihmisoikeusaktivisteja yritetään vaientaa.

UkGayNews kertoi aattoiltana tapahtumasta. ILGA Europen varapuheenjohtaja latvialainen Linda Freimane sanoo olevansa huolissaan poliisin ylimitoitetusta toimintatavasta. Paata Sabelashvili on ollut ratsiasta lähtien erityksissä ulkomaailmasta.

UkGayNewsin artikkeli ja kuva

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!