Liettuan parlamentti siunasi lain alaikäisten suojelemisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Liettuan parlamentti hyväksyi suurella enemmistöllä kiistanalaisen lain, jolla lapsia suojellaan haitalliselta informaatiolta. Laissa määritellään se informaatio, jolla on kielteisiä vaikutuksia alakikäisiin. Informaatio voi haitata henkistä tai moraalista kehitystä tai siitä voi olla haittaa henkisesti tai fyysisesti. Lailla halutaan ehkäistä lasten seksuaalista hvyäksikäyttöä ja lasten seksiä ja tuetaan perustulaissa määriteltyjä perhearvoja.

Laissa mainitaan haitallisina myös väkivaltaisuus ja elämän halveksiminen. Kuolleita tai vaikeasti loukkaantuneita ei saa näyttää lähikuvissa. Hypnoosiesitykset yleisölle ovat haitallsiia, samoin tieto huumeista ja vastaavista aineista ja kaikesta paranormaalista. Myös sellainen informaatio on haitallista, joka aiheuttaa ihmisten ihmisarvon halventavaa kohtelua tai pilkkaa ihmistä tai ihmisryhmää kansalaisuuden, rodun, sukupuolen, etnisen alkuperän, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen, sosiaalisen aseman, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen tai vastaavan syyn peruteella. Luettelo on pitkä eikä vielä ole näkynyt lausuntoja siitä, miten laki suhtautuu homojen ja lesbojen näkymiseen kaduilla. Alun perin laki oli tarkoitettu estämään homoparaatit ja muut homojen julkiset esiintymiset. Laki haluttiin nopeasti, että sillä voitaisiin estää Baltic Pride toukuussa 2010 Vilnassa. Nyt se on ollut uudelleen valmisteltavana, koska laissa määriteltiin lapsille haitalliset asiat epämääräisesti.

*****

Dagens Nyheter kertoo, että lain tarkennuksilla haluttiin vaimentaa lakiehdotuksen homofobista taustaa. Lakiehdotus herätti pahaa verta ihmisoikeusjärjestöissä ja EU:ssa. Alun perin lain piti tulla voimaan maaliskuussa 2010 ja siinä suorasanaisesti esitettiin, että kaikenlainen homoseksuaalisuuden esitteleminen positiivisessa valossa kielletään. Laki käsitti myös biseksuaalisuuden, polygamian, kuvat heteroyhdynnästä, kuolleiden ja vaikeasti vammautuneiden kuvat, yliluonnolliset ilmiöt, huonot ruokatavat, jne.

Tiistaina hyväksytyssä uudessa täydennyksessä kielletään infomraatio, joka rohkaisee alaikäisten hyväksikäyttöön, alaikäisten keskiseen seksiin ja muihin seksisuhteisiin. Presidentti Dalia Grybauskaite kommentoi, että nyt ovat homofobiset lauselmat pois ja laki on linjassa eurooppalaisten normien kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Vladimir Simonko Liettuan gayjärjestöstä sanoi, että ongelma on edelleen olemassa. Laissa sanotaan, että on haitallista edistää muunlaista perhekäsitystä kuin mikä on esitetty perustuslaissa. Liettuan perustuslaissa sanotaan, että avioliittoon voi mennä vain nainen ja mies. Tästä lähtien voidaan kaikki homojärjestöjen toisenlaiset näkemykset kieltää.

3 kommenttia

Liettualla on mittavia ongelmia toisaalla. Maan talous on pahasti kuralla. Parlamentin näpertely juuri nyt jonkin moraalilain ja perhearvojen kanssa on tarkoituksellista huomion ohjaamista muualle maan todellisista ongelmista.
Kansan täytyy olla vielä pikkuisen amerikkalaisia tyhmempää neandertal-heimoa että tuollainen sonta menee läpi. Tuohan on jo muotoilultaan täysin ala-arvoista kaikessa tulkinnan varaisuudessan; näyttää siltä että tuota voitaisiin käyttää mielivaltaisesi lähes mihin tahansa sensuuriin. Onneksi en ole vieläkään löytänyt Suomesta mitään liettualaista tuotetta tai palvelua boikotoitavaksi - jos ei sitä yhtä sitkeää hoono-soomi-roskapostittajaa lasketa.