Etelä-Afrikan entinen terveysministeri kuollut

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006


Etelä-Afrikan entinen terveysministeri Manto Tshabalala-Msimang kuoli 69-vuotiaana maksansiirron jälkiseurauksiin. Hän taisteli ainakin 10 vuotta tuhoisasti HIV-epidemiaa vastaan. Presidentinpalatsista esitettiin surunvalittelut, joiden mukaan hän "teki huomattavia parannuksia järjestelmiin taistelussa HIViä vastaan". Oppositiopoliitikko sen sijaan puhui varovasti "kiistanalaisesta poliitikosta".

Etelä-Afrikassa on 5,7 miljoonaa HIV-positiivista. Joka päivä kuolee 1000 ihmistä. Manto Tshabalala-Msimang itsepintaisesti vähätteli HI-virusta koko 10 vuoden virka-aikansa ajan. Lääkkeitä ei toimitettu julkisiin sairaaloihin, ja ministeri varoitteli lääkkeiden myrkyllisistä vaikutuksista. Lääkkeiden sijaan suositeltiin terveellistä ruokaa. Harvard-tutkimuksessa arvioidaan, että 300 000 kuollutta olisi voitu välttää toisenlaisella menettelyllä.

Nyt taistelu aidsia vastaan on parantunut presidentti Jacob Zuman kaudella. HIV-lääkkeitä saa, tosin rajoitetusti. Tavoitteena on, että kahden vuoden aikana 80% tartunnan saaneista pääsee lääkehoitoon. Nykyisen terveysministerin mukaan ongelmana on kuitenkin logistiikka, eli miten lääkkeet toimitetaan kaikille tarvitseville.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!