Venäjän ortodoksit kritisoivat liberaaleja kirkkoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2


Spiegel-lehti haastatteli arkkipiispa Hilarionia. Hän on venäläis-ortodoksisen kirkon ulkomaanasioiden päällikkö. Homoseksuaalisuus on yksi kolmesta kohdasta, jotka erottavat katoliset ja ortodoksit protestanteista.

43-vuotias Ilarion sanoi, että Saksan evankelinen kirkko ei ole mikään kirkko, vaan vain kristus-yhteisö. Luterilaisen kirkon yhteistyö ortodoksien ja katolisten kanssa on mahdotonta, koska on perustavaa laatua olevia vastakohtaisuuksia. Ensimmäinen niistä on homojen ja lesbojen tunnustaminen. Monet protestanttiset kirkot ovat viime vuosina liberalisoineet moraalikäsityksiään, ja homoseksuaalisuus hyväksytään ja homopareja siunataan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toinen sovittamaton ongelma ortodoksien ja luterilaisten välillä on raskauden keskeyttäminen ja kolmas kysymys on naiset papin virassa. Erityisesti tämä naiskysymys on hiertänyt Venäjän ortodoksien ja Saksan evankelisten suhteita. Kun Saksan evankelinen kirkko valitsi naispiispan lokakuussa kirkolliskokouksensa johtoon, dialogi Venäjän suuntaan on katkennut.

Tänmän vuoden alkupuolella on kuultu muitakin kommentteja Venäjältä. Metropoliitta Kiril vertasi homoja pedofiileihin. Hän sanoi, että moraali on absoluuttista tai sitä ei ole ollenkaan. Kun homoseksuaalisuus hyväksytään, niin miksei sitten myös pedofiliaa. Homous on synti ja pride-paraatit siveettömyyden julkista esittelyä. Näin siis metropoliitta Kiril vuoden alkupuolella.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • -x-
  • 17.12.2009, 19.31
Suomessa ortodoksien piirissä lähinnä muutamat maallikot pitävät aktiivisen homovastaista meteliä. En ole kokeut tai kuullut, että sateenkaariortodoksit olisivat kohdanneet erityistä painostusta kirkolliseen elämän osallistuessaan, ja piispoilta ei ole irronnut homovastaisia kannanottoja änkyröiden pyynnöistä huolimatta; piispat ovat päinvastoin viitanneet homovastaisiin puheisiin "fundamentalistisina".

Ohessa erittäin asenteellinen selostus aiheesta erään (ainoan?) avoimen homovastaisen porukan taholta. Toivon, ettei kukaan muodosta kuvaa suomalaisista ortodokseista tuon perusteella. Laitan kuitenkin linkin, koska tekstissä on referoitu yksityiskohtaisesti käytyä keskustelua.

http://www.kosmas.fi/PDF-files-veljeston%20paasivu/Finn_Ort_Probl_2009_Autumn.pdf