Virossa suunnitellaan lainsäädäntöä sukupuolenkorjauksiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Viro on nyt kovasti esillä. Perhelainsäädäntöä kehitetään vauhdilla. Juuri nyt puhutaan homoliitoista. Mutta eilen Postimees-lehden nettisivulla kerrottiin, että lainsäädäntöä tarvitaan myös sukupuolenkorjauksia varten. Tällä hetkellä on olemassa vain vuodelta 1999 peräisin oleva ohje, jossa asiaa käsitellään lääketieteelliseltä kannalta.

Sukupuolenkorjaukset aiheuttavat paineita myös perhelainsäädäntöön. Käsitelläänkö sukupuolen korjauttanutta ihmistä avioliittoa solmittaessa miehenä vai naisena? Mitä sukupuolenkorjaus vaikuttaa vanhempi-lapsi -suhteeseen? Mitä avioliitolle tapahtuu, kun toinen osapuoli korjauttaa sukupuolensa? Näistä asioista ei määrätä missään laissa.

Postimiehen uutinen

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • -x-
  • 7.12.2009, 17.02
Tuossahan nuo tärkeimmät olivatkin, mutta tässä vielä käännökseni uutisesta. Toivottavasti ei ole pahempia mokia.

_________________________________________

Oikeusministeriö haluaa sukupuolen korjaamista koskevan lain

Viron oikeusministeriö toivoo, että sosiaaliministeriö laatisi luonnoksen sukupuolen korjaamista säätelevästä laista. Koska lakia ei tällä hetkellä ole, monet perheiden oikeuksiin liittyvät kysymykset jäävät vaille vastausta.

Oikeusministeriö on kiinnittänyt huomiota siihen ongelmaan, että sukupuolenkorjauksen juridisia edellytyksiä tai seurauksia ei toistaiseksi ole määritelty lailla.

Oikeusministeriön tiedottajan mukaan Viron ainoa sukupuolenkorjausta koskeva lakiteksti on sosiaaliministeriön asetus vuodelta 1999. Siinä puututaan ainoastaan sukupuolenkorjauksen lääketieteellisiin ehtoihin sekä korjaushoitojen toteuttamisesta päättävän lääketieteellisen asiantuntijatyöryhmän toimintaan.

Tästä on seurannut Oikeusministeriön alaan kuuluvien perheoikeuksien tulkinnassa lukuisia ongelmia, kertoo ministeriön tiedottaja BNS:lle.

On esimerkiksi epäselvää, kohdellaanko lääketieteellisen asiantuntijatyöryhmän suostumuksella sukupuoltaan korjannutta henkilöä naisena vai miehenä tämä solmiessa avioliiton, miten sukupuolenkorjaus vaikuttaa vanhemman ja lapsen suhteeseen ja onko avioliitto enää voimassa, jos toinen puoliso käy korjaushoidot läpi.

Periaatteellisesti tärkeä kysymys, johon lainsäädännöllä tulisi ottaa kantaa, on myös esimerkiksi se, ovatko hormonihoidot riittävä edellytys juridisen sukupuolen vahvistamiselle, vai tuleeko lisäksi vaatia sukuelinten korjausleikkauksia.

Oikeusministeriön arvion mukaan on siis alettava suunnitella sukupuolenkorjausta käsittelevää lainsäädäntöä. Ministeriön tiedottaja huomautti, että kokonaan uutta lakia ei tarvita, vaan tarvittavat pykälät on mahdollista sisällyttää jo olemassa oleviin lakeihin.

Oikeusministeriö myöntää, että lainsäädäntöä tarvitaan. Tiedottajan mukaan luonnoksen valmistumiselle ei ole kuitenkaan vielä asetettu määräaikaa.