Kaliforniaan yritetään saada avioeron kieltävä laki vastavetona homoavioliittokiellolle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Vuonna 2008 nurin mennyt Proposition 8, Kaliforniaan kaavailtu homoavioliittolaki on ollut pontimena aloittaa kampanja avioliiton suojelemiseksi tekemällä avioero mahdottomaksi.

Proposition 8 taistelussa yhtenä perusteena homoavioliittojen estämiselle oli traditionaalisten avioliittojen suojelu. John Marcotte -niminen henkilö on aloittanut kampanjan kerätäkseen ensi vuoden maaliskuun 22. päivään mennessä 694 354 varmennettua allekirjoitusta. Jos hän onnistuu, lakialoite menee kansanäänestykseen.

Perusteluna kampanjan aloittaja esittää Yhdysvaltain erittäin korkeat avioeroluvut, 47,9%. Kalifornia ei edes ilmoita noita lukuja vedoten osavaltion erittäin huonoon taloustilanteeseen. Marcotte haluaa lisätä avioliiton suojelua entisestään tällä lailla.

Kampanja on herättänyt jo tähän mennessä melkoista hämmennystä. Jotkut ajattelevat sen pilaksi, toiset loistavana oivalluksena Proposition 8 -kamppailun jälkeen.

Yhdysvalloissa lakialoitteen saaminen äänestykseen vaatii miljoonia dollareita. Kampanjan aloittaja kauppaa 12 dollarin T-paitoja, joissa rimpuileva heteropari on kytketty käsistä toisiinsa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tämä kampanja voi saada minkä tahansa käänteen. Yllättävintä on ollut se, että eräät kirkolliset ja äärioikeistolaiset piirit ovat alkaneet siitä kiinnostua. Heidän epäillään olevan sokeita ideaan sisältyvälle ironialle.

Tällä hetkellä maailmassa vain Malta ja Filippiinit kieltävät avioeron. Katolinen kirkko kieltää myöskin, mutta kirkon siunaama avioliitto voidaan nykyisin mitätöidä (annulment). Tarkoittaa sitä, ettei avioliitto ole oikeastaan ollut lainkaan voimassa.

Internetin, facebookien jne. aikaan yllätykset ovat kampanjan kohdalla jopa todennäköisiä.

EDGE Boston -verkkolehden juttu

1 kommenttia

Tämä kampanja on käynnistänyt ihmisten kommentointihalun. Eräs osuvimmista: "Luoja on määrännyt avioeron vain miehen ja naisen välille!"