Melkein puolet eurooppalaisista homovastaisia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3


Perjantaina esiteltiin Berliinissä hätkähdyttävä tutkimustulos: lähes joka toinen eurooppalainen pitää homoseksuaalisuutta epämoraalisena ja vastustaa homojen oikeuksien laajentamista. Bielefeldin konfliktien ja väkivallan tutkimusinstituutissa on selvitelty asiaa kahdeksassa EU-maassa: Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Portugalissa, Puolassa ja Unkarissa.

Tutkimuksessa selviteltiin asenteita homoseksuaalisuuteen, maahanmuuttoon ja uskonnollisiin yhteisöihin.

Joka neljännen mielestä juutalaisilla on liian suuri vaikutus vastaajan omassa maassa. Joka toisen mielestä maahanmuuttajia on liikaa. Joka kolmas kannattaa ajatusta, että mustien ja valkoisten välillä on "luonnollinen hierarkia", 60% kannattaa vanhoja sukupuolirooleja ja vaatii, että naiset takaisin hellan ääreen.

Maiden välillä on selkeitä eroja. Puolassa ei pelätä maahanmuuttajia. Italiassa vastustetaan maahanmuuttajia eniten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksen johtaja sosiaalitieteilijä Andreas Zick kertoi, että ihmisillä on sitä enemmän ennakkoluuloja, mitä tiukempaa kuria he kaipaavat rauhattomuuden aiheuttajia vastaan. Uskonnollisuus oli yhteydessä ihmisryhmiin liiittyviin ennakkoluuloihin. Myös ikä lisää ennakkoluuloisuutta, samoin heikko koulutus.

(queer.de)

3 kommenttia

Kovin katolisia maita on tähän kyselyyn valittu. Toisaalta ne taitavat olla Euroopassa muutenkin enemmistönä. Tasapainon vuoksi olisi joku pohjoismaa voinut olla mukana noiden Välimeren maiden vastapainoksi.

Katolisia on yli 90 prosenttia italialaisista, puolalaisista ja portugalilaisista. Unkarissa heitä on kolme neljännestä kansasta ja Ranskassakin yli puolet. Saksalaisista reilu kolmannes on paavinuskoisia, hollantilaisista vajaa kolmannes ja briteistä vanhojen skismojen jäljiltä vain 14 prosenttia.

Laskeskelin karkeasti, että katoliseen kirkkoon kuuluvia on luetelluissa vastaajamaissa yhteensä 180 miljoonaa, kun kaikkia muita uskontokuntia edustavia tai uskonnottomia on noin 155 miljoonaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholicism_by_country

[edit: siteeraamani tilastotiedot ovat ainakin Ranskan osalta jotenkin outoja, sillä samalla sivustolla olleessa linkissä Ranskan katolisten määrä kuitenkin arvioidaan 51 prosentin sijaan 83-90 prosentiksi populaatiosta. Enkä siellä uskontokuntia ei kirjata luotettavasti, jotta heistä saisi tarkkoja tilastoja?]
Toisaalta, jos vain LÄHES puolet vastustaa homojen oikeuksia, niin ehkäpä sitten enemmistöpäätöksellä ne voitaisiin saada.

EU tasolla lakimuutoksiin ei kuitenkaan vaikuta juuri mitenkään kansalaisten enemmistön mielipide, vain epäsuorasti EU parlamentin kautta, vaan esimerkiksi syrjintäsuojadirektiivin hyväksyminen edellyttää jäsenmaiden (hallitusten) hyväksyntää EU neuvostossa