Piraattiliitto: Ruotsin armeijan tiedustelupalvelun erioikeudet huolestuttavat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Ruotsin armeijan tiedustelupalvelu FRA:n saamat poikkeukset yksityisyydensuojalain määräyksiin huolestuttavat. FRA sai vuonna 2007 väljennyksiä maan yksityisyydensuojalakiin. FRA pääsee väljempien säännösten nojalla tallentamaan tietokantaansa sellaisia arkoja henkilökohtaisia tietoja kuten rotu- ja etniset taustat, poliittiset mielipiteet, uskonnolliset ja filosofiset vakaumukset, ammattiyhdistyksien jäsenyydet, terveydentilan ja seksuaalisen suuntautumisen.

Ruotsalainen Fria Tidningen on selvitellyt asiaa.

"FRA:lla ei ole tähän mennessä ollut tarvetta käsitellä tietoja seksuaalisesta suuntautumisesta. On kuitenkin ajateltavissa tilanteita, joissa se olisi tarpeellista", toteaa FRA:n tiedotuspäällikkö Anni Bölenius.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

FRA:n toimintaa aktiivisesti ulkopuolelta kartoittanut kansainvälisen lain asiantuntija Mark Klamberg sanoo, että FRA on ennen muuta kiinnostunut ulkomaalaisten seksuaalisesta suuntautumisesta, ja että mahdolliset vakoilusta seuraavat vaarat kohdistuvat pikemminkin heihin kuin ruotsalaiseen LGBT-yhteisöön. Homoseksuaalisuutta voitaisiin käyttää painostuskeinona esimerkiksi silloin kun kuulusteltavan homoseksuaalisuuden paljastuminen voisi aiheuttaa tälle jälkikäteen hengenvaaran.

Piraattiliitto: FRA:n tietokanta riski lähinnä ei-ruotsalaisille homoille
Fria Tidningen: FRA-registrering av sexualliv kan hota hbt-personer utomlands
Piraattiliitto: FRA rekisteröi poliittisia ja uskonnollisia mielipiteitä, rotu-, terveys- ja seksitietoja

3 kommenttia

Tämän uutisen rinnalle nostan toisaalta sen kuinka innokkaasti vaikkapa FaceBook-fanit kertovat verkossa itsestään melkein kaiken.
Toisaalta, Facebookissa ihmiset kertovat asioita itse, vapaaehtoisesti. Tiedustelupalvelun kortistossa voi olla maininta "tykkää nussia puskassa toisten miesten kanssa" tahikka "osoittaa pidäteltyä seksuaalista mielenkiintoa toisia miehiä kohtaan". Noilla on mielestäni eroa.