Mennyt viikko Venäjällä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

6.11.2009 Pietarilaista feministi- ja lesbojärjestöä ei kielletä

Pietarissa oikeusviranomaiset yrittivät kieltää HLBTI-järjestö Gender-L:n toiminnan. On mm. syytetty, että järjestö organisoi seksipalveluja homoille. Toissa päivänä oikeus ei löytänyt perusteita kiellolle ja antoi luvan rekisteröidä yhdistys virallisesti.

Filmijuhlat saatiin päätökseen

Kansainvälinen filmijuhla "Rinta rinnan" loppui Pietarissa 30. lokakuuta. Juhlilla esitettiin yli 20 elokuvaa. Elokuvajuhlilla myös palkittiin parhaat. Juryyn kuuluivat mm. sosiologi Igor Kon, taiteellinen johtaja Yamara Larina ja Helsinki-ryhmän toiminnanjohtaja Nina Tagankina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Elokuvajuhlien tärkein asia on järjestäjien mukaan, että ne voitiin pitää. Viidesosa katsojista oli muita kuin HLBTI-yhteisön väkeä. Oli vain yksi välikohtaus: skinheadit uhkasivat kirjakaupassa pidettyä tilaisuutta, ja tilaisuus peruutettiin. Ensi vuonna filmijuhlat laajenevat ja elokuvat kiertävät myös muualla Venäjän alueella.


Moskovaan tulossa kristillinen HLBTI-konferenssi

Moskovassa pidetään 22.-24. marraskuuta kansainvälinen kristittyjen homoseksuaalien konferenssi. Tapahtumaan on tulossa pappeja, teologeja, gay-aktivisteja ja tavallisia uskovia ihmisiä.


*****

1.11.2009 YK:n ihmisoikeusvaliokunta kritisoi Venäjää

YK:n ihmisoikeusvaliokunta on kritisoinut Venäjää, koska maa ei suojele vankilassa olevia, journalisteja, poliittisia aktivisteja ja homoja ja lesboja. YK:n asiantuntijaryhmä koostuu 18 maan edustajista. Perjantaina julkaistiin raportti, jossa mainitaan suuri määrä ihmisoikeusloukkauksia. Niiden joukossa on pahoinpitelyjä ja murhia. Homoja ja lesboja jahdataan ja tapetaan ilman, että maa mitenkään puuttuu asioihin. Venäjällä on systemaattista syrjintää, joka perustuu ihmisten seksuaaliseen suuntautumiseen.

Raportissa mainitaan erityisesti homoilta ja lesboilta puuttuva kokoontumis- ja mielenosoitusvapaus. Viimeksi Moskovan Pride lyötiin hajalle ja osanottajat pidätettiin Eurovision laulukilpailupäivänä keväällä 2009.

Valiokunta vaatii, että Venäjän on tarkemmin määriteltävä, mikä on terrorismia ja journalisteja vastaan tehdyt herjaussyytteet on saatava vähenemään.


Pietarin filmijuhlat salattiin

Pietarissa on menneellä viikolla vietetty filmijuhlia, joiden nimenä on Bok o Bok (rinta rinnan). Vain harva tiesi, missä juhlat pidetään, koska ei ollut mainoksia, ei julisteita eikä aikataulua. Esitykset järjestettiin ulkomaisten kulttuurikeskusten ja konsulaattien saleissa. Mukana olivat Tanksan, Englannin, Saksan ja muutaman muun maan edustustot.

Filmijuhlien järjestäjä sanoo, että salailuun on perusteet. Filmejä haluttiin näyttää jo viime vuonna lokakuussa, ja sillon tapahtumaa mainostettiin. Oli paljon ulkomaisia vieraita ja luvassa oli keskustelutilaisuuksia. Ennen tapahtumaa tuli kuitenkin uhkauksia, että kaupungin hallinto estää tapahtuman. Avajaispäivänä marssi sisään poliisi ja palokunta ja molemmat festivaalipaikat - kaksi klubia - suljettiin koko viikoksi. Viranomaiset keksivät syyksi puutteet paloturvallisuudessa.


Moskovassa AIDS-konferenssi

Moskovassa päättyi perjantaina AIDS-konferenssi, jossa oli 2500 osanottajaa 60 maasta. Venäjä on maa, jota aids erityisesti koettelee. Ainakin miljoona ihmistä on HIV-positiivisia, mutta heistä vain noin puolet on virallisesti rekisteröity. Tällä hetkellä vuosittain HIV-positiivisten määrä nousee 13%.

Venäjän viranomaiset vähättelevät aidsia. Kansalaisjärjestö Yla jakaa kondomeja ja etsii hoitopaikkoja, mutta esim. huumeiden käyttäjille ei ole tarjolla puhtaita ruiskuja. Äskettäin hajotettiin maan tasalle hökkelikylä, jossa huumeriippuvaiset asuivat. Nyt he vaeltelevat muualla kaupungissa.

Konferenssissa väiteltiin huumeiden korvaushoidoista. Venäläiset torjuvat asian, koska heidän mielestään ei ole todisteita tehosta. Kaikessa aids-hoidossa Venäjä vetäytyy vastuusta. Global Aids Fund on tukenut perustyötä HIV-positiivisten keskuudessa, mutta nyt se vetäytyy, kun Moskovan kaupunki ei halua olla mukana siinä työssä. Palvelupisteet suljetaan ja erilaiset tukiryhmät lopettavat. Kaikki hallituksesta riippumattomat aids-projektit ovat koko ajan olleet "epäilyttäviä" viranomaisten silmissä. Myös kansallisen terveysprojektin aids-osuus on epävarma.

Aidsia pideätään Venäjällä syrjässä olevien ryhmien ongelmana. Syrjintä on kovaa. Sairaalat kieltäytyvät ottamasta näitä potilaita vastaan. Aids merkittsee aina sosiaaalista alamäkeä. Kolme neljästä HIV-posiitivisesta on huumeiden käyttäjiä. Erityisesti afganistanilainen heroiini on laajalle levinnyttä. Käyttäjiä on 1,5 - 2 miljoonaa.


Lesbopari vihittiin Torontossa

Irina ja Irina, kaksi venäläistä lesboa, vihittiin 23. lokakuuta Torontossa. He yrittivät ensin Moskvoassa saada liitolleen viranomaisten suostumuksen, mutta viranomaiset kieltäytyivät. Kuherruskuukauttaan pari aikoo viettää Niagaran putouksilla.

Seuraavana on uusi taistelu Venäjän viranomaisten kanssa. Venäjän lain mukaan ulkomailla solmitut avioliitot hyväksytään Venäjällä. Ainoita poikkeuksia ovat moniavioisuus ja insesti. Homoavioliittoa ei mainita kieltoperusteissa. Laissa on porsaanreikä. Jos Venäjän viranomaiset eivät hyväksy naisten avioliittoa, asia viedään euroopalaiseen tuomioistuimeen.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!