USA: Viharikosten uhreja nyt myös homoseksuaalit

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

USAn senaatti hyväksyi tiistaina, että laki viharikoksista koskee myös niitä, jotka hyökkäävät homojen kimppuun heidän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Laki hyväksyttiin äänin 68-29. Laki oli kytketty puolustusbudjettiin. Laki on hyväksytty jo edustajainhuoneessa ja seuraavana presidentti Obama allekirjoittaa lain.

Nyt amerikkalainen viharikoslaki koskee viharikoksia, jotka perustuvat henkilön rotuun, väriin. , uskontoon, kansallisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja mentaaliseen tai fyysiseen vammaan. Rangaistavaksi tuli myös palvelustaan suorittavien sotilaiden päälle hyökkääminen.
(AFP, DN.se)


Näytelmä etsii homovihan syitä: "No tears for queers"


Millaisia tunteita herättää, jos joku poikkeaa heteronormista? Onko homoseksuaalisuus uhka miehisyydelle? Ruotsissa kiertää ympäri maata ensi kevääseen saakka teatteriesitys "No tears for queers". Se perustuuu Johan Hiltonin päiväkirjoihin. Mattias Brunn on dramatisoinut päiväkirjan teatterille.

Kirja ja esitys tarkastelevat viharikoksia, jotka kohdistuvat homoseksuaaleihin, mutta kantavana teemana ei ole itse homoseksuaalisuus vaan miehisyys. Kun miehisyyttä uhataan, syntyy väkivaltaisia reaktioita. Tässä suhteessa viharikokset homoja vastaan eroavat viharikoksista, joissa taustana on rasistiset tai uskonnolliset asenteet. Tämä on näytelmän perusolettamus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miksi uhka miehisyyttä vastaan aiheuttaa voimakkaita reaktioita ja väkivaltaa? Miksi heteronormista poikkeaminen koetaan suurena uhkana? Näytelmän kirjoittaja Mattias Brunn sanoo, että mies joutuu hävittämään itsestään naisellisuuden. Se vaatii paljon energiaa.

"No tears for queers" oli kirjoitettuna julisteeseen, joita Fred Phelps ja Westboro Baptistikirkon mielenosoittajat kantoivat, kun yksi heistä oli tuomittavana oikeudessa Matthew Shepardin tappamisesta huhtikuussa 1999. Matthew murhattiin raa'alla tavalla. Mielenosoittajat iloitsivat, että maailmassa on nyt yksi homo vähemmän. Sama äärikirkko piti mielenosoitusta myös Matthewin hautajaisten aikana. Oli myös vastamielenosoitus. Vastamielenosoittajat olivat pukeutuneet valkoisiin pukuihin ja enkelinsiipiin, ja siivet peittivät taakseen Westboron kirkon jäsenten homovastaisen mielenosoituksen.

Lisää näytelmästä (på svenska)
http://www.dn.se/insidan/hotad-manlighet-kan-vacka-hat-1.980019

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!