USA: Merkittävimmät LGBT-vaikuttajat

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Advocate-lehti on ilmestynyt 40 vuotta. Sen kunniaksi lehti kyseli lukijoiltaan merkittävimpiä poliitikkoja, taiteilijoita, aktivisteja ja ajattelijoita, joista valittaisiin 40 merkittävintä gay-sankaria. Vaatimuksena oli, että tällaisen sankarin piti olla täydellisesti kaapista ulkona ja joka oli antanut merkittävän panoksen LGBT-ihmisten elämään.

Ehdottoman ykköspaikan vei Ellen DeGeneres. Amerikkalaiseen "vaatimattomaan" tapaan häntä luonnehditaan seuraavasti:
EDG on maailman huipulla kymmenen vuotta sen jälkeen kun hän tuli ulos kaapista. Hän on onnellisessa parisuhteessa. Hän on rikas. Hän juonsi Oscar-gaalan. Viitenä päivänä viikossa hän osoittaa miljoonille heteroille tv-faneille, että eläminen homona ei ole mitenkään kummoinenkaan juttu. Kuka toinen LGBT-henkilö kuluneina 40 vuotena on tehnyt häntä loistavamman vaikutuksen maailmaan?

Kakkosena on poliitikko Barney Frank, joka on ajanut kongressissa erityisesti sateenkaari-ihmisten asioita jo yli 25 vuotta.

3. Harvey Milk, joka toimi politiikassa San Franciscossa. Siellä häntä kutsuttiin "Castro-kadun pormestariksi". Hänet valittiin 1977 San Franciscon kaupungin julkiseen tehtävään ensimmäisenä avoimesti homomiehenä missään USA:n suurkaupungissa. Toimittuaan 11 kuukautta, hänet ammuttiin. Elämänsä 48 vuotena hän ehti tehdä merkittävää työtä LGBT-ihmisten puolesta.

4. Matthew Shepardin raakalaismainen tappaminen sähköisti koko USA:n. Hänen kuolemastaan alkoi laaja keskustelu homoihin kohdistetusta väkivallasta ja syrjinnästä. Tuo keskustelu jatkuu edelleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

5. Melissa Ethheridge, taiteilija, totesi kaapista ulostulon moninkertaistaneen hänen mahdollisuutensa ja julkisen suosionsa, vaikka päinvastoin olisi odotettu käyvän.

8. Elton John, taiteilija, jota Advocate kutsuu tittelillä "gay vanhempi valtiomies".

11. Martina Navratilova, urheilija, tennistähti

13. Greg Louganis, urheilija, uimahyppääjä, olympiakultamitaleita, tuli ulos kaapista 1994 ja kertoi seuraavana vuonna tv-haastattelussa olevansa HIV-positiivinen. Nykyisin gay-aktivisti.

15. V. Gene Robinson, ensimmäinen episkopaalikirkon avoimesti homo piispa. Häneen kulminoituu tällä hetkellä koko anglikaanisen kirkon repivä valtataistelu. Sen julkisena tekosyynä ovat tulkinnat Raamatun kirjoituksista homoseksuaalisuudesta. Tappouhkauksistakin huolimatta Robinson on pitänyt tehtävänsä.

16. Ian McKellen, taiteilija, näyttelijä. Todella monipuolinen ammattilainen. Hän ajaa tällä hetkellä voimakkaasti sateenkaari-ihmisten oikeuksia.

26. Pedro Zamora, HIV-positiivinen AIDS-kouluttaja tuli tunnetuksi yhdessä ensimmäisistä tosi-tv sarjoista. Suositun sarjan kautta hän tuli tunnetuksi kautta USA:n ja muuallakin maailmassa. Hän antoi kasvot AIDSille. Hän oli todella valloittava ja kypsä persoona. Hän kuoli 1994, vain vähän yli kaksikymppisenä. Presidentti Clinton lausui muistosanoina: "Pedro on tullut jäseneksi jokaiseen [amerikkalaiseen] perheeseen. Nyt kukaan ei voi sanoa ettei tunne jotakuta, jolla on AIDS."
(Minun ehdoton suosikkini tällä listalla. Katsoin nuo tositeeveen osuudet, jossa Pedro oli mukana. Harvoin itken, mutta Pedron kuolema kosketti tuolloin syvästi ja tekee sen vieläkin.)

Advocate-verkkolehti julkaisee osan tästä jutusta osoitteessa:
http://advocate.com/issue_story_ektid48675.asp

3 kommenttia

Minkähänlainen sateenkaarivaikuttajien lista saataisiin aikaan Suomessa? Nyt heitä jo alkaa olla mainiosti näkyvillä.
  • 2 / 3
  • Kiasus
  • 16.9.2007, 15.14
Ylläpidolle....................FUCK YOU, aina yhtä munatonta toimintaa teiltä. Ihme porukkaa, ainoastaan aslanin sivustolla on yhtä "vapaata" sanankäyttöä.