Frankfurtin aids-kokous: suomalaistutkimus esillä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

On joukko ihmisä, jotka uskovat saaneensa HIVin, vaikka käytännössä tartunnan saaminen on heille lähes mahdotonta. Edes testaus ei vähennä näiden ihmisten pelkoa. Käytyään aids-tukikeskuksessa kuulemassa negatiivista tulosta, he heti ulkona kadulla alkavat tutkia imusolmukkeidensa kokoa. Harri on yksi näitä epäuskoisia. Vaimo on raskaana ja Harri pelkää tartuttavansa vaimon ja lapsen. Mikä siinä kaikessa on takana? Syyllisyys menneestä syrjähypystä. Harri on Petri Tammisen romaanin henkilö. Aids-tukikeskuksissa tiedetään hyvin, että Harreja on noin 10% sinne soitttaneista.

Psykologi sanoo, että tällä tavoin syyllisyydentunteille tulee nimi: HIV. Joukossa on myös annos itsensä rankaisemistendenssiä. Aids on rangaistus, jonka he ovat ansainneet. Tukikeskuksien henkilökunnan koulutuksissa aids-hypokondriaan kiinnitetään paljon huomiota. Tällaisen ihmisen ahdistus on hyvin piinaavaa. Tällaisen ihmisen kohtaaminen on raskasta myös työntekijälle.Tyypillisesti aids-hypokondrikot ovat heteromiehiä, naisia on vähemmän.

Psykologi Klaus Stummer Linzistä puhui aiheesta kesäkuun lopussa Frankfurtin aids-kokouksessa. Aids-kauhun käynnistää usein pieni seksuaalinen episodi: baarityttö antaa pusun poskelle tai on oltu suojatussa yhdynnässä prostituoidun kanssa. Hyvin erikoisiakin tapauksia on ollut. Yksi mies väitti, että kylpyläoleskelun aikana hän oli kävelyllä yhden naisen kanssa ja tämä pisti häntä niskaan neulalla. Hän oli aistinut neulanpiston.

Tyypillinen aidsia pelkäävä tietää taudista paljon. Negatiivista tulosta epäillään. Koeputki on vaihtunut, tai on virusmuoto, jota testi ei tunne. Aids-pelkoon liittyy myös itsemurhariskiä. Psykologi Arja Aro ja hänen tiiminsä julkaisivat 15 vuotta sitten tutkimuksia itsemurhan ja aids-pelon yhteydestä. Suomessahan itsemurhia tehdään paljon. Yhden vuoden tarkastelujakson aikana havaittiiin, että 2% itsemurhan tehneistä pelkäsi aidsia. Heillä oli myös depressio-oireita. Aids-pelko oli syntynyt syrjähypyn jälkeen tai tv:n aids-ohjelmien jälkeen. He kärsivät myös unettomuudesta ja pahoinvoinnista ja havaitsivat imusolmukkeissaan turpoamista. Arja Aro piti tuolloin tärkeänä, että aids-tukikeskukset huolehtivat näistä aidsia pelkkäävistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Historia tuntee toisenkin sairauden, joka on toiminut samalla tavoin syyllisyyden projektiopintana: syfilis eli kuppa. Tällaiset ihmiset antoivat yhä uudelleen ja uudelleen verinäytteet ja heitä alettiin kutsua Wassermann-hypokondrikoiksi. Kuppatestissä syntyy ns. Wassermann-reaktio. Kun keksittiin Salvarsan-lääke 1910, kuppa-hypokondria hävisi.

http://www.welt.de/wissenschaft/article1059771/Die_bizarren_Aengste_eingebildeter_Aidskranker.html

1 kommenttia

Saksan terveysministeri Ulla Smidt puhui Frankfurtin kokouksen avajaisissa ja kertoi, että EUssa 27 maata on päättänyt kiinnittää maidensa poliittisen johdon aktiivisen huomion HIV-tilanteeseen. HIVin kimppuun käydään hallituksen, kansalaisjärjestöjen ja lääketeollisuuden yhteisvoimin. Kansalaisjärjestöille luodaan riittävät toimintaedellytykset. Hallituksen ja kansalaisjärjestöjen yhteisvoimin on luotava sellainen infrastruktuuri, että kansalaiset saavat sairautta ehkäisevää tietoa ja tarvitessaan myös hoitoa ja lääkitystä kohtuulliseen hintaan. Asia ei koske pelkästään ”holtittomia” nuoria – esim. Saksassa 40-60-vuotiaat homomiehet ovat vahvasti mukana uusien tartuntojen saajina.

Eri yhteiskunnissa tästä ongelmasta on voitava puhua. Se on ehkäisyn ensimmäinen edellytys.Kaikesta diskriminoinnista on päästävä eroon. Toinen edellytys on, että hoitoa ja lääkitystä on kohtuuhinnalla. Ja kansalaisjärjestöjen työtä on tuettava. Niillä on oltavat riittävät varat valistustyöhön. Ja rahaa on oltava riittävästi tutkimukseen.

Terveysministeri sai selkeillä sanoillaan raikuvat applodit.

===============
Professori Gallo, joka löysi HI-viruksen, kertoi, että maailmassa on ollut muitakin tuhoavia virussairauksia, jotka kuitenkin ovat hävinneet yhtä äkkiä kuin ne ilmaantuivat (esim. influenssa, polio). HIV ei ole hävinnyt. Tiedetään, että retrovirukset säilyvät lajeissa hyvin pitkään. Sairautta voidaan pitää kurissa lääkkeillä, ja perustutkimus on kehittänyt veritestin, jolla sairautta voidaan paremmin seurata. Mutta perustutkimukseen on panostettava lisää, sanoi prof. Gallo Amerikasta. Tällä hetkellä perustutkimus on koko ajan ollut uhattuna.

(Prideradio, Berlin, 28.7.2007)