Frankfurtin aids-kokous: suomalaistutkimus esillä (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • vaeltaja2006
  • 29.7.2007 11:24
Saksan terveysministeri Ulla Smidt puhui Frankfurtin kokouksen avajaisissa ja kertoi, että EUssa 27 maata on päättänyt kiinnittää maidensa poliittisen johdon aktiivisen huomion HIV-tilanteeseen. HIVin kimppuun käydään hallituksen, kansalaisjärjestöjen ja lääketeollisuuden yhteisvoimin. Kansalaisjärjestöille luodaan riittävät toimintaedellytykset. Hallituksen ja kansalaisjärjestöjen yhteisvoimin on luotava sellainen infrastruktuuri, että kansalaiset saavat sairautta ehkäisevää tietoa ja tarvitessaan myös hoitoa ja lääkitystä kohtuulliseen hintaan. Asia ei koske pelkästään ”holtittomia” nuoria – esim. Saksassa 40-60-vuotiaat homomiehet ovat vahvasti mukana uusien tartuntojen saajina.

Eri yhteiskunnissa tästä ongelmasta on voitava puhua. Se on ehkäisyn ensimmäinen edellytys.Kaikesta diskriminoinnista on päästävä eroon. Toinen edellytys on, että hoitoa ja lääkitystä on kohtuuhinnalla. Ja kansalaisjärjestöjen työtä on tuettava. Niillä on oltavat riittävät varat valistustyöhön. Ja rahaa on oltava riittävästi tutkimukseen.

Terveysministeri sai selkeillä sanoillaan raikuvat applodit.

===============
Professori Gallo, joka löysi HI-viruksen, kertoi, että maailmassa on ollut muitakin tuhoavia virussairauksia, jotka kuitenkin ovat hävinneet yhtä äkkiä kuin ne ilmaantuivat (esim. influenssa, polio). HIV ei ole hävinnyt. Tiedetään, että retrovirukset säilyvät lajeissa hyvin pitkään. Sairautta voidaan pitää kurissa lääkkeillä, ja perustutkimus on kehittänyt veritestin, jolla sairautta voidaan paremmin seurata. Mutta perustutkimukseen on panostettava lisää, sanoi prof. Gallo Amerikasta. Tällä hetkellä perustutkimus on koko ajan ollut uhattuna.

(Prideradio, Berlin, 28.7.2007)