Valmistellaanko syrjivää lainsäädäntöä?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Oikeusministeriö on keskiviikkona asettanut työryhmän miettimään avopuolisoiden omaisuuden jakoa ero- tai kuolemantilanteessa. Nykyään avopuolisot ovat laissa kuin vieraat ihmiset. Lähtökohdaksi työryhmälle on asetettu, että puolisolla tulee olla oikeus hyvitykseen siitä, että on rahoittanut yhteiselämää. Toisinaan käy niin, että toinen avopuoliso omistaa talot ja autot, mutta erotilanteessa kaikki jää hänelle. Toinen avopuoliso on sen sijaan osallistunut yhteisen elämän rahoittamiseen. Hän jää puille paljaille.

****

Nyt valmistellaan jälleen syrjivää lainsäädäntöä. Avoliitto koskee vain heteropareja. Homo- ja lesboparia (avoparia) ei parisuhdelain mukaan saa rinnastaa avoliittolaisiin. Se meni vuonna 2001 läpi mukisematta, koska oli tärkeä saada rekisteröity parisuhde. Nyt on aika purkaa tuo avoliittopykälä. Samalla voisi purkaa rekisteröidyn parisuhteen muutkin syrjivät pykälät, nimittäin sukunimipykälä.

Toivottavasti etujärjestömme ottaa asiaan kantaa. Suuri osa homoista ja lesboista elää avoliitossa. Valtiovallan sisällä elää syrjivä asenne. Ideologisiin syihin perustuva HLBTI-kansanosan syrjintä on lopetettava!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Avoliittoasia on aika vaikea siksi, että viranomaisen on vaikea tietää, ovatko yhdessä asuvat kämppiksiä vai avoliitossa. Opiskelijalle on etu tulla tulkituksi kämppiksiksi, etteivät avopuolison tulot vaikuta omiin tukiin. Jos avoliittoon haluaa lisätä jonkinlaisen omaisuusjaon, niin sittenhän siihen pitäisi erikseen ilmottautua, vai miten jako tehtäisiin? Ja jos jako avoliitossa eläviin ja kämppäkavereihin tehdään vain ihmisten oman ilmoituksen perusteella, se on aikamoinen porsaanreikä tukiasioissa. Ihmiset ilmoittavat tietenkin sen mukaan, mikä on oma taloudellinen etu, työssäkäyvät avoliittoon, tukia saavat kämppiksiksi.

Eikö avioliitto ole olemassa juuri sen vuoksi, että silloin kaikesta tulee yhteistä?
Niin, avoliitto on hankala asia - ihan samalla tavalla niin heteroiden kuin homojenkin kohdalla. Se, että avoliitto-käsite lainsäädännössä koskee vain eri sukupuolta olevia pareja, on aika hassua - ja kuten vaeltaja sanoo, myös syrjivää.

Ja kuten kesäpoika toteaa, on avioliitto (ja rekisteröity parisuhde) tehty mm. siksi, että omaisuus tulee yhteiseksi. Nykyinen tilanne aiheuttaa aina "väliinputoajia", jossa vähintäänkin joutuu todistelemaan viranomaisille yhdessäasumisen ja -elämisen laatua.

Tilanne voidaan muuttaa vain siten että avoliitto pudotetaan lainsäädännöstä pois tai sitten ulotetaan koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja. Ollaan joko virallisesti yhdessä tai sitten ei. Mahdolliset yhteiset lapset olisivat mielestäni ainoa hyväksyttävä "poikkeus", jolla voisi olla jotain "suhdetta sinetöivää" vaikutusta, jos siittäämisen yhteydessä ei ole yhteisymmärryksessä jotain muuta paperille pantu.

Sukupuolineutraali avioliittohan hoitaisi ongelmat kuin itsestään, mutta sitä odotellessa...