Homoseksuaalisuus vapautumassa Kuubassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Deutschlandfunkissa oli eilen juttu Kuuban homojen ja lesbojen tilanteesta.
http://ondemand-mp3.dradio.de/file/dradio/2008/06/14/dlf_20080614_1350_b715e8cf.mp3

Tässä pääkohdat suomennettuna:

Fidel Castron aikana homot torjuttiin. Tänään heitä ei enää vainota. Päinvastoin: hallitus haluaa olla eturivissä puolustamassa heidän oikeuksiaan, sallimassa homoliitot ja kasvattamassa kansaan lisää suvaitsevaisuutta.

Jeesus (etunimi) katsoo autonsa taustapeiliin. Auto on vanha, romutuskypsä. Hänellä on t-paita ja tiukat design-housut, kultaketju. Tänään hän toivoo löytävänsä elämänsä miehen.

(Jeesus kertoo)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

"Olemme matkalla homojuhliin Havannan ulkopuolelle. Ne ovat laittomat bileet. Kaikki Kuuban homot tietävät joka lauantain bileistä. Siellä on tungosta, mutta tunnelma on hyvä. Sinne tulee paljon ulkomaalaisia ja kuubalaisia homoja. Kuubalaiset etsivät ulkomaalaisia. Siitä on tullut jonkinlainen normi."

Juhlat pidetään erään Williamin puutarhassa. Sata miestä tanssii ja juo olutta. Toista lähestytään varoen. Suutelua tai hyväilyjä ei näe. Pidättyväisyys on epätavallista tässä spontaanien mielenilmausten maassa.

Mutta se, mikä on tavallista heterodiskossa, on mahdotonta homobileissä. 27-vuotias Miguel sanoo, ettei portista sisään tullessa pääse irti arjen varovaisuudesta.

(Miguel kertoo)

"Kuubassa homot ovat kuin ulkopuolisia. Monet joutuvat peittämään homoutensa. Pelätään sen vaikutusta sosiaaliseen elämään. Valtio ei enää vainoa, Mutta kansassa elää vahvana ennakkoluuloja homoseksuaaleja kohtaan."

Monica voisi puhua ennakkoluuloista tuntien ajan. Sievä brunetti, 19 v. Hän on töissä ministeriössä eikä hän ole koskaan piilotellut lesbouttaan, toisin kuin useimmat muut lesbot.

(Monica kertoo)

"Töissä jotkut toisinaan ilmaisevat homovihamielisyyttään. Kolleegat haluavat opettaa, miten pitää elää. Jokaiselle naiselle kuuluu muka mies, ja on näytettävä naiselliselta. Mutta puolustaudun sellaisia ennakkoluuloja vastaan. Näytän lehtiartikkeleita tai videoita asiasta."

Monica on itsevarma, koska hän tietää ettei hallitus vainoa. Castron valtaantulosta 1959 aina 1980-luvulle saakka homot eivät päässeet hyviin virkoihin puolue- tai valtiokoneistossa. Hallituksen homoviha vei monet homot uudelleenkasvatusleireihin. Nyt ei enää vainota. Päinvastoin Raoul Castro haluaa olla etunenässä puolustamassa homoja ja lesboja. "Dialogo Abierto - Tacheles" on ohjelma, joka tulee tv:ssä parhaaseen katseluaikaan joka maanantai. Tv-katsojat saavat nähdä, että kaikilla on oikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseensa. Runoilija Anton Arrufat on mukana tekemässä tätä ohjelmaa.

(Anton)

"Lopettakaa hurskailu! Kuuban yhteiskunta ei ollut 1959 vielä valmis sosialistiseen vallankumoukseen. Haluttiin systeemin muutosta mutta ei vallankumousta. Sama koskee nyt homoseksuaalisuutta. Prosessin on edettävä hitaasti. Heteroenemmistöä ei pidä syrjiä."

Tv-studion hämyssä on muodikas nainen; hän nyökkää Antonin puheisiin. Hän on Mariela Castro, presidentti Raoul Castron tytär. Hän on 15 vuotta ajanut homo- ja transseksuaalien aseman parantamista. Hän on 46-vuotias. Nyt hän on mukana seksuaalivallankumouksessa.

Lähviikkoina parlamentissa päätetään laista, jota hän on valmistellut. Transseksuaalien leikkaaminen tule sallituksi. Lisäksi tulee homoliitot. Aluksi puhuttiin jopa homoavioliitoista, mutta Mariela Castro näki, ettei sille tulisi kansan hyväksyntää. Tarvitaan vielä paljon valistustyötä.

(Mariela)

"Emme halua pride-marrseja. Ne eivät edistä väestön keskuudessa homoseksuaalisuuden hyväksymistä. Nyt ei haluta shokeerata eikä provosoida. Tavoitteenamme on saada ihmisille ajatus siitä, että yhteiskunnassa tarvitaan enemmän kunnioitusta""

Viime kuukausina Marielasta on tullut homoyhteisön ikoni. Valtaosalle kansaa homoliitto on yhdentekevää. Näin sanoo myös Camilo. Hän on koulun ¨vahtimestarina. Ja saa 12 euroa kuussa palkkaa. Hänen mielestään tärkeämpää olisi kiinnittää huomio ihmisten ostovoimaan eikä vähemmistöihin.

(Camilo)

"Nämä puheet muutoksista ovat vain silmänlumetta. Raoul Castro haluaa saada uudistajan maineen. 50 vuotta on jahdattu homoja ja viety leireihin. Fidel Castro non saarnannut, että homoja ei saa hyväksyä. Ja yhtäkkiä Fidelin veli sanoo, että hän rakastaa homoja."

Kuuba on machokulttuurin mekka. Saapa nähdä, voiko lähikuukausina homo- tai lesbopari pitää kättä kädessä ja sanoa "Kyllä" liittonsa vahvistukseksi. Jos laki menee läpi…

1 kommenttia

Katolinen kirkko on pistänyt nyt näppinsä tähänkin asiaan. Paikallisen katolisen kirkon edustaja ilmoittaa heidän vastustavan homoille ja lesboille annettavia oikeuksia. He vastustavat samoin transsukupuolisten tarvitsemia korjausleikkauksia. "Homoja on kunnioitettava, kyllä. Homoseksuaalisuuden markkinointi, ei."

Kuuban terveysministeriö on vahvistanut, että 28 transsukupuoliselle henkilölle voidaan tehdä sukupuolen korjausleikkaukset valtion kustantamana.