Kalifornia luopuu homoavioliittokiellosta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 8

Monien vaiheiden mm. tuhansien mitätöityjen samaa sukupuolta olevien parien liittojen jälkeen Kalifornian korkein oikeus on tänään päättänyt äänin 4-3 homoavioliittojen kiellon olevan osavaltion perustuslain vastainen. Korkein oikeus totesi: "oikeus muodostaa perhe (family relationship)" kuuluu kaikille kalifornialaisille riippumatta heidän seksuaalisuudestaan.

Päätös valmistelee tietä samaa sukupuolta olevien täydelliselle avioliitolle Kaliforniassa. Tätä ennen vain USA:ssa Massachusetts on mahdollistanut homoavioliitot. Päätös todennäköisesti vauhdittaa keskustelua tästä asiasta kautta USA:n. Kalifornia on ollut tiennäyttäjänä ennenkin tällaisissa asioissa. Tällä hetkellä 27 USA:n osavaltiolla on perustuslaissaan homoavioliitokielto.

Vastustajat koettavat saada asian vielä marraskuun kansanäänestykseen.

Lähde: BBC NEWS

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

8 kommenttia

Tämä taitaa olla varsin merkittävä uutinen. Päätöstä on kommentoitu välittömästi erittäin laajalti eri medioissa.

Odotellaan, kuinka vastustajat aikovat asiaa viedä eteenpäin. USA:n oikeusjärjestelmä on niin monimutkainen, että minun mielestäni kaikki on vielä mahdollista suuntaan taikka toiseen.
Päätös voimaan kuukauden päästä

Queer.de -sivusto ennustaa, että ehkä jo kuukauden kuluessa soivat hääkellot homo- ja lesbopareille. Korkeimman oikeuden päätös astuu voimaan 30 päivän kuluttua. Päätöksen mukaan rekisteröity parisuhde, joka on ollut käytössä vuodesta 2000 lähtien, ei riitä. Oikeusistuimen presidentin mukaan avioliiton perinteinen määritelmä ei ole erityisesti valtion intressin mukainen. Sen takia on nyt päätetty, että avioliiton rajaaminen vain mies-nais-pareille on perustuslain vastaista. Nyt valtio määrittelee, että ihmiset voivat solmia liiton, joka perustuu kestävään ja rakkauteen perustuvaan suhteeseen ja jossa voidaan hoitaa lapsia, eikä se perustu seksuaaliseen suuntautumiseen. Avioliittoa ei siis voi kieltää rodullisin tai sukupuoleen perustuvin syin.

*****

Suomalaiset tiedotusvälineet ovat huomanneet tämän asian. Aamutv:n uutisissa asiasta kerrottiin, samoin mm. Helsingin Sanomissa oli uutisjuttu. Myös radiouutisissa mm. klo 9 oli USAsta raportti, jossa kuultiin iloitsevien homo- ja lesboparien kommentteja.