Pitkä matka suvaitsevaisuuteen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammerberg on vaatinut, että 47 Euroopan neuvoston jäsenvaltion tulisi suojella homoja ja lesboja paremmin väkivaltaa ja syrjintää vastaan. Näiden valtioiden pitäisi mm. käynnistää valistuskampanjoita ennakkoluuloja vastaan.

Thomas Hammarberg kertoo kierrelleensä eri maissa ja huomanneensa, että tähän ongelmaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota. On selviä puutteita, ja hallitusten pitäisi ottaa selkeä linja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten suojelemiseen. Nyt on myös aika edistää Yogyakartan periaatteiden tunnettavuutta. Niissä periaatteissa täsmennetään ihmisoikeusnormeja homojen ja lesbojen osalta.

Thomas Hammarberg kertoo, että hän matkoillaan tapaa kansalaisjärjestöjen edustajia. Jos maassa on homojärjestöjä, hän on kutsunut heidät heti keskustelemaan. Keskusteluissa nousee esiin yhteiskunnassa taustalla oleva syrjintä ja väkivalta. Hammarberg haluaa, että nämä asiat saavat riittävästi huomiota.

Usein on kysymys sekä oikeusjärjestelmän ongelmista että arkisista ennakkoluuloista. Joissakin Euroopan neuvoston jäsenvaltioissa seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti eivät ole lakipykälissä määriteltyjä syrjintäperusteita. Joissakin maissa lakipykäliä ei ole viety käytännön tasolle. Ja monissa maissa elävät arjen ennakkoluulot, ja niitä vastaan valtion olisi käytävä asennekasvatuksella.

Idän ja lännen välillä on suuri ero. Siellä missä demokratiaa ja sananvapautta on ollut pitkään, ongelmat ovat pienempiä. Siellä, missä juuri on vapauduttu diktatuurista ja sensuurista, ongelmat ovat syvällä ja syrjintä on voimakasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hammarberg on voimakkasti kritisoinut Moskovan homo-mielenosoituskieltoja. Hän on joutunut venäläisen uskontojen välisen neuvoston hampaisiin. Hammarberg sanoo, että uskontojen sisällä on johtohahmoja ja ryhmiä, joiden toiminta pahentaa asiaa. Monet näistä saarnaavat vihaa ja suvaitsemattomuutta. Samaan aikaan näihin kirkkoihin kuuluu homoja ja lesboja, jotka tarvitsevat meidän tukeamme. Hammarberg sanoo olevansa pettynyt monien uskonnollisten johtajien puheisiin. Voi vain toivoa, että nämä johtajat näkevät paremmin todellisuuden ja ajan hengen ja huomaavat että homoja ja lesboja on kaikkialla - myös heidän kirkoissaan.

Myös rasistiset liikkeet ovat taipuvaisia homofobiaan, ei ehkä niinkään pelkästään nationalistit.

http://www.fr-online.de/in_und_ausland/politik/aktuell/?sid=c6f5503054de75d8b080b933a00d8573&em_cnt=1359165

3 kommenttia

Saksan liittohallitus kritisoi useita Euroopanneuvoston maita siitä, että homojen ja lesbojen kokoontumisvapautta rajoitetaan. Nimeltä mainitaan Venäjä, Liettua, Latvia, Puola, Serbia, Turkki, Kroatia, Makedonia, Albania, Armenia, Aserbaidsan ja Moldova.

(BT-Drs. 16/10184)
Liettua EU:n homofobisimpia maita


Liettuan ulkoministeri Petras Vaitiekunas puhui maan parlamentille eilen, että homofobia maassa on todellista ja se aiheuttaa maan maineeseen haittaa. Hän sanoi: "Tämä on totta: Liettua on yksi EU:n homofobisimmista maista". Vaitiekunas sanoi, että tilannetta ei paranna yksikään ministeri tai puolue. Tarvitaan sukupolven vaihtuminen, jotta saataisiin suvaitsevampi Liettua.

Liettua on kieltänyt kaikki ulkona tapahtuvat homojen ja lesbojen mielenilmaukset. Viimeksi elokuussa yritettiin estää EU:n kustantaman näyttelyrekan pääsy maahan. Rekassa oli näyttely syrjintää vastaan. Vilnan pormestari puolusteli kieltoa: Se on vain seksuaalivähemmistöjen mainostamista.

http://www.earthtimes.org/articles/show/235627,lithuanianministeradmitsnationalhomophobiaproblem.html