Espanjan konservatiiveilla suunnan tarkistus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Keväällä jännitettiin, miten käy Espanjan vaaleissa. Vastakkain olivat koservatiivit ja soisaalidemokraatit. Konservatiivit uhkasivat lopettaa homojen avioliitot, mutta sosiaalidemokraatit voittivat vaalit. Konservatiivisen kansanpuolueen (PP) puoluekokus pidetään tässä tässä viikonvaihteessa. Aikooko puolue ryhdistäytyä vuoden 2012 vaajeja varten ja vieläkö homoliitot halutaan lakaista pois?

Welt-lehti kertoo, että konservatiivien johtajalla ja vaalien häviäjällä Mariano Rajoylla on puolueen historian vaikein puoluekokous. 8000 kokousedustajaa kokoontuu päättämään, voiko Rajoy jatkaa, vaikka valtapeli on menetetty. Toukokuun lopussa sadat ihmiset osoittivat mieltään puoluetoimiston edessä Madridissa ja vaativat uutta johtoa puolueelle. Heitä kannusti uusi ehdokas, nainen, Esperanza Aguirre, Madridin paikallishallituksen puheenjohtaja. Puheissa Rajoyta syytettiin liian lauhkeaksi – kuin sosiaalidemokraatti.

Blondi (Welt-lehden käyttämä ilmaus!) vaatii uutta suuntaa vuotta 2012 ajatellen. Tarvitaan uusi ideologinen suunta. Kirkko tukee häntä. Monet puolueen virkamiehistä ovat siirtyneet hänen leiriinsä, jopa entinen pääminsisteri José María Aznar.

Rajoylla on omat tukijansa eikä hän hätkähdä. Hän haluaa puolueensa lähemmäs keskustaa. Vastakkainasettelu vallassa olevan sosiaalidemokraattisen Zapateron kanssa ei edistä puolueen toimintaa. Rajoy ei enää vastusta yhtä kiihkeästi homoliittoja. Hän sanoo, että puolueen on muututtava avoimeksi, niin, että kaikki voivat tunteaa siellä olonsa mukavaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

****

Suomessa tällaiset suunnan muutokset on jo nähty kokoomuksessa. Keskustassa vielä pullikoidaan vastaan ja tarraudutaan menneeseen. Ja sosiaalidemokraatitkin haluavat keskustaan ja nainen tuli johtoon.

1 kommenttia

Aika toimii konservatiiveja vastaan. Yhteiskunnat ovat liberalisoitumassa länsimaailmassa ja sekularisoitumassa. Ilmiö on nähty nyt myös Yhdysvalloissa jopa nopeampana kuin itse kuvittelin.

Espanjan konservatiivit ovat kenties huomanneet, että räyhäkonservatismi saattaa etäännyttää ihmisiä. Saman ovat havainneet jotkut USA:ssakin. On ihmetelty, että kun Kalifornian vetoomustuomioistuinkin hylkäsi aivan viime hetkellä vaatimuksen homoavioliittojen estämisestä, vastustajat ovatkin olleet varsin hiljaa. Tässä tilanteessa räyhääminen homoavioliittoja vastaan ei toimisi kunnolla. Media pursuaa nyt vain vihkiäisiä. Marraskuun vaalien lähestyessä konservatiivit eivät toki ole hiljaa, mutta mielenkiintoista nähdä josko tyyli olisi muuttunut.