Italia: oikeistoarvot nuorten suosiossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

"Duce, duce", huutavat monet Rooman öisessä voitonjuhlassa. Pormestariksi valittiin Gianni Alemanno, joka kuuluu Silvio Berlusconin talliin. Italiassa on tapahtunut vahva muutos oikealle. Tässä muutoksessa on mukana paljon myös nuoria.

Italiassa taisteltiin avioero ja abortti 1970-luvulla. Kansanäänestyksellä saatiin silloin lisää oikeuksia. Nyt on paljon nuoria, jotka eivät tiedä näistä taisteluista mitään. Monia kiehtoo vanha suljettu meininki. Katolinen kirkko on lietsomassa taustalla. Monet nuoret lähtevät mukaan. He vastustavat nykyistä aborttilakia, kauhistelevat avioerojen helppoutta ja vaativat, että seksi kuuluu vain avioliittoon.

Alle 25-vuotiaat ovat kokeneet jonkinlaisen renessanssin kohti konservatiivisia arvoja. Kirkko vaikuttaa taustalla, mutta näkymättömänä. Kirkkojen penkit ammottavat tyhjyyttään. Mutta siitä huolimatta kirkon sanoma uppoaa nuoriin äänestäjiin hyvin. Mielipidetutkimuslaitoksen johtaja kertoo, että nuoria oli äänestyspaikoilla huhtikuussa enemmän kuin koskaan. Ja ääripuolueet Pohjoisen liitto ja kristillisdemokraatit saivat paljon nuorten ääniä. Kristillisdemokraatit puolustavat katolisia arvoja. Avoliitot ovat kauhistus. Jostain syystä tämä tiukka linja viehättää nuoria äänestäjiä. Eletään vielä nuoruuden utopioissa: avioliitto häämöttää mielessä "ikuisena onnelana". Suuri avioerojen määrä järkyttää näitä nuoria utopisteja.

Tasan vuosi sitten Perheiden päivän mielenosoituksessa Roomassa oli mukana silmiinpistävän paljon nuoria. Silloin vastustettiin avoliittojen ja homoliittojen rekisteröintiä. Nyt koko asia ei kuulu enää hallitusohjelmaan eli Silvio Berlusconin asialistalle.

(Lähde: Deutschlandfunk)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Myös Euroopan homomaailmassa on paineita oikealle. Alla kytee rasismia; maahanmuuttajat ovat uhkana. On harhaa, että homot ja lesbot olisivat jollain lailla edistyksellisempiä tai humanistisempia kuin keskiverto kansa. Ja tärkeämpää on, mitä biisejä on Madonnan seuraavassa CD:ssä kuin miten muiden vähemmistöjen kuten esim. maahanmuuttajien joukossa olevien homojen ja lesbojen asemaa parannettaisiin. Sama ongelma kaikkialla eurooppalaisessa homoskenessä.

Täällä ranneliikkeessä on harvoja, jotka nostavat ääntään ahdasmielisyyttä tai piilevää rasismia vastaan. Yksi heistä on Krister.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!