USA: Kun avioeroa ei myönnetä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Mikä on avioliiton solmimisessa vaikein asia Amerikassa, kysyy Info Rádió. Ainakin homopareilla se on eroaminen. Kun samaa sukupuolta olevien liitto on solmittu yhdessä osavaltiossa (Massachusetts tai Kalifornia), muualla liittovaltion alueella on lähes mahdoton saada eroa. On pakko palata samaan osavaltioon. Muissa osavaltioissa oikeus toteaa, että avioliiitto on vain miehen ja naisen liitto. Muuta avioliittoa ei tunneta, joten eroakaan ei voi antaa. Näin kävi Cassandra Ormistonille ja Margaret Chambersille. he menivät naimisiin Massachusettissa.Pari vuotta sitten heidän liittonsa ajautui karille. Asuinpaikkakunnallaan Rhode Islandilla he eivät saaneet eroa. Massachusetissakaan asia ei ratkeaisi, koska heidän pitäisi asua siellä vähintään vuosi, jotta oikeus voisi tuomita eron voimaan. He päättivät jäädä ikuisesti avioon.

Oaklandilainen lakimies Fred Hertz sanoo, että ennen tässä aisassa ei ollut ongelmaa oikeudessa. Vuonna 1996 kongressi sääti lain avioliiton suojaamiseksi. Laki tehtiin Bill Clintonin aikana ja siinä määrättiin, että liittohallitus ei tunnusta muita kuin nais-mies-avioliittoja. Ja yhdessä osavaltiossa hyväksyttyjä homoliittoja ei hyväksytä osavaltioissa, joissa sellaista lakia ei ole.

Oklahomassa oikeus hyväksyi kahden ihmisen eron. Papereihin oli merkitty vain sukunimet. He olivat solmineet lesboliiton Kanadassa. Kun oikeudelle selvisi, että kyseessä oli lesbopari, päätös peruutettiin ja eroa ei tullut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Euroopassa avioliittolainsäädännöt eroavat myös niin paljon, että ennen pitkää tulee vastaan ongelmia, kun ihmiset muuttavat maasta toiseen ja syntyy "ylikansallisia" avioliittoja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!