Ruotsin korkein oikeus selvitteli sananvapautta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Ruotsissa korkein oikeus on jälleen joutunut tekemään päätöksen siitä, missä sananvapauden rajat kulkevat homojen haukkumisessa. Taannoin vapautettiin pastori Åke Green saarnastaan ja uusnatsiryhmä, joka jakoi lehtisiä erään koulun edessä. Korkein oikeus perusteli päätöksiään paitsi sillä, mitä sanottiin, myös sillä, missä yhteydessä sanottiin ja kenelle sanottiin.

Nyt tehtiin kaksi päätöstä: syytettyinä Leif Liljestrand Bibeltempelistä ja Den Svenske -uusnatsihenkisen lehden julkaisija. Uusnatsien kotisivulla ja myöhemmin lehdessä homoseksuaalinen rakkaus nollattiin täysin ja etsittiin homouden ja juutalaisuuden salaliittolaisuutta. Homot rinnastetaan pedofiileihin, insestiin, yms. Julkaisija vapautettiin syytteistä, koska on olemassa sananvapauspykälät ja webbisivuille menevät vain ne, jotka erityisesti etsivät sellaista tietoa.

Bibel-kirkon sivuilla oli tuomioita homoille: kuolemanrangaistus torilla ja mitä nuorempana, sen parempi, koska silloin ei ehdi tehdä kovin paljon syntiä ja pääsee helpommin taivaaseen. Syyttäjä oli sanonut, ettei se vähennä rikoksen laatua, että otetaan lauseita pyhistä kirjoituksista. Mutta korkein oikeus tutki olosuhteita näissä vihanpurkauksissa. Ne oli otsikon "Sodomia" alla, ja siinä käytiin keskustelua raamatun näkemyksestä homouteen. Se oli osa keskustelua ja sitä lukivat vain ne, jotka hakeutuivat sivustolle. Tekstit olivat kiihotusta kansanryhmää vastaan, mutta olosuhteet aiheuttavat sen, että vastuuhenkilö vapautetaan syytteistä. Korkeimman oikeuden päätökset eivät kuitenkaan olleet yksimielisiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

RFSL:ssä ollaan tyrmistyneitä. Laki ei suojaakaan kansankiihotukselta niin kuin lainsäätäjä oli tarkoittanut.

Lisää asiasta:
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5606

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!