Pitäisikö nauraa homolle tai värilliselle presidentille?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Helsinki Pride –viikon kunnallispoliittisessa keskustelussa kyseltiin, miksi kokoomuksen verkkolehdessä Verkkouutiset.fi viljellään homovitsejä. Ovatko homoasiat kokoomuksessa kunnossa. Kokoomuksen edustaja lupasi selvitellä asiaa. Moni on sitä mieltä, että vitsit ovat hyvä homofobia-mittari.

Verkkolehden päätoimittaja Ilkka Ahtokivi kertoi, että homovitsejä oli ehkä joskus kauan sitten, mutta nyt ollaan tarkkoja. Punakynä heilahtaa heti, jos verkkolehteen tarjotaan loukkaavia nimityksiä. Vitsipalstalla voi joskus olla joku homo-sana, mutta tietoisesti vältetään loukkauksia. Vitsit on taitolaji – jotkut voivat loukkaantua, jotkut pitävät hauskana.

*****

Spiegel-lehti miettii, millaisia vitsejä syntyy, kun musta mies on USAn presidenttiehdokkaana. Yksi musta koomikko vitsaili aikoinaan, että Amerikassa ei koskaan voi olla mustaa miestä varapresidenttiehdokkaana. Jaa että miksei? Koska joku musta ampuisi presidentin 100%:n varmuudella. Tämä juttu on kymmenen vuoden takaa. Silloin ei voinut kuvitellakaan mustaam iestä presidenttiehdokkaana. Nyt tällainen vitsi olisi tabu.

The New Yorker –lehdessä oli satiirinen kuva Obamasta vaimonsa kanssa, nyrkkiä heristävien ja lippuja polttavien Bin Laden –ystävien kanssa valkoisessa talossa. Kaikki tuomitsivat kuvan mauttomaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nekru-sanan käyttö on komiikassa erityisen hankalaa. Valkoinen mies haikaili: hänellä on kaikkea, rahaa, ulkomaan matkoja, naisia, mutta kaikki on täydellistä vasta sitten, kun hän saa käyttää sanaa "nekru". Jos hän sanoo sen sanan, hän on rasisti, ja saa koko maan peräänsä. Mustat koomikot saavat sitä sanaa käyttää. Silloin sille sanalle tulee uusi merkitys.

Homovitseissä on hieman samaa. Rankkakin homovitsi saa raikuvat naurut, kun se kerrotaan DTM:ssä. Jos sama vitsi luetaan "heteroiden lehdessä", se on loukkaus.

3 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti: "Homovitseissä on hieman samaa. Rankkakin homovitsi saa raikuvat naurut, kun se kerrotaan DTM:ssä."

En kehottaisi kokeilemaan.

Yritetäänpä:
- Rakastaako keskimääräinen kokomusta kannattava mies miestä vaiko naista?
- Hän rakastaa marsalkka C.G.E. Mannerheimia!
- Hän on siis homo?
- Ei, vaan marsalkka Mannerheim oli kokoomuksen historiankirjojen mukaan nainen!
Pora-liike kirjoitti: "vaeltaja2006 kirjoitti: "Homovitseissä on hieman samaa. Rankkakin homovitsi saa raikuvat naurut, kun se kerrotaan DTM:ssä."

En kehottaisi kokeilemaan."

Mitä?? Onko homoilta menossa huumorintaju? Eikö detmissä enää voi kertoa homokaskuja? Johtuisikohan liiallisesta määrästä heteroita paikalla?