Lautasellinen Guatemalaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Vuonna 1969 Love Records tarjoili Lautasellisen Guatemalan Verta. Levyllä olivat mm. kuuluisat kappaleet Laulu 20 perheestä, Nälkä lähtee naidessa ja Laulu neidistä ja herrasta. Siihen aikaan Guatemalassa olivat alistajat ja alistetut.

Paljon ei tilanne ole muuttunut. Nyt alistetaan naisia ja homoja. Indymedia on otsikoinut tämänpäiväisen juttunsa: ”Guatemalan vaalit: valitaanko rutto vai kolera”.


Guatelmalan vaalit pidetään syyskuun 10. pnä. Silloin valitaan 222 pormestaria ja parlamentin edustajat sekä presidentti. Kaikki puolueet puhuvat siitä, kuka on oikeistolaisempi. Myös ns. vasemmisto torjuu jyrkästi puheet abortin laillistamisesta tai homojen oikeuksista.

Myös eurooppalaisen solidaarisuusliikkeen ikoni rauhanpalkinnon saaja Rigoberta Menchú välttää puhumasta uudistuksista. Hän pyrkii presidentiksi. Äskettäisessä kirkkojen järejstämässä tilaisuudessa hän puhui aborttia ja homojen ja lesbojen oikeuksia vastaan. Luultavasti hän on myös kuolemanrangaistuksen poistmaista vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös hänen kilpakumppaninsa Nineth Montenegro on ollut eurooppalaisen solidaarisuusliikeen ikoni. Hän on myös jyrkästi oikealla. Virallisesti hän kuuluu sosiaalidemokraatteihin. Hän taistelee siitä kumpi on sosiaalidemokraattisempi, hän vai toinen presidenttiehdokas, Alvaro Colom. Molemmat kuuluivat aikaisemmin samaan puolueeseen, jonka johtajana oli kapinallispäällikkö Pablo Monsanto. Alvaro Colom on kunnostautunut puhumaan homoista lehdistössä. Hänen mukaansa luoja loi Aatamin ja Eevan eikä aatamia ja stefania. Vaalikeskustelu käy tällä tasolla. Lesbo– ja homojärjestöt vetoavat, että ei tule äänestää ainakaan Colomia. Hän ei ole kaikkien guatemaalaisten presidentti.

Monille tuntuu olevan ainoa kelvollinen ehdokas ultraoikeiston Otto Perez Molina, vaikka hän onkin ollut mukana monenlaisissa korruptio- ja murhajutuissa. Hän on eversti ja häntä syytetään masssamurhista kansalaissodan aikana. Hänen takanaan on armeija ja huumekauppa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!