Kiinan ihmisoikeudet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Kiinan tunnetuin ihmisoikeuksien ajaja Hu Jia on tuomittu 3 vuodeksi vankilaan. Time Magazine on maininnut hänet maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen luettelossa. Kiinassa hän on ajanut aids-potilaiden asiaa ja uskonnonvapautta.

Oikeus katsoi, että hän on kritisoinut kommunistista puoluetta ja hänellä on ollut kumouksellisia tarkoitusperiä. Varsinainen syy tuomioon olivat amerikkalaiset kiinankieliset nettisivut ja Hun ulkomaisille lehdille antamat haastattelut. Journalistit ja diplomaatit eivät päässeet seuraaman oikeudenkäyntiä.

Tuomio olympiakisojen alla tulee aiheuttamaan runsaasti ulkomaista kritiikkiä. Hu oli marraskuussa Euroopan neuvostossa kuultavana Kiinan ihmisoikeuskysymyksissä. Hän oli yhteydessä Euroopan neuvostoon kameran ja verkon välityksellä.

Amnesty on jo kommentoinut tuomiota: "Tällä tavoin halutaan vaientaa ne, jotka avostelevat Kiinan oloja".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Englantilainen homoaktivisti Peter Tatchell pidätettiin hetkeksi Lontoossa, kun olympiasoihtua kuljetettiin pitkin Lontoon katuja. Tatchell ilmoitti protestoivansa ihmisoikeusaktivisti Hu Jian vankeustuomiota vastaan. Tatchell hyppäsi Oxford Streetillä hitaasti etenevän VIP-auton eteen ja huusi: "Vapaa Tiibet ja vapaa Hu Jia".

(UkPinkNews)
Olympiasoihtu San Ftansiscoon


Olympiasoihtu on tulossa keskiviikkona San Fransiscoon. Sinne kokoontuu myös suuri joukko aktivisteja, jotka suhtautuvat kriittisesti Pekingiin. Soihtu saapuu lentokentälle varhain tiistai-aamuna. San Fransiscossa on suuri kiinalainen vähemmisstö, ja sen vuoksi kaupunki valittiin olympiasoihdun reittille.


Ketkä kantavat soihtua?

Kantajina on tavalla tai toisella olympialaisten ja paraolympialisten edustajia. On myös joitkain ihmisoikeuksien puolesta aktiivisesti toimineita ihmisä. Listassa on kaksi kiinnostavaa nimeä:
John Cladera, (43) on asunut 21 vuotta kaupungissa. Hän on latino ja aids-potilas.
Shirley Olivo, (75) on ollut PFLAGin (Parents and Friends of Lesbians and Gays) johtokunnassa.

Muita homo/lesboteemaan liittyviä nimiä ei löytynyt pitkästä listasta. Ilmeisesti hlbti-yhteisö ei kuulu niihin ryhmiin, joille tulee osavastuu soihdusta.
http://www.nbc11.com/news/15795809/detail.html?rss=bay&psp=news