Ranskassa homoliittokeskustelu käyntiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Antti Lehtonen

Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmoitti torstaina olevansa valmis avaamaan keskustelun homoavioliitoista, mutta vakuutti ettei laki salli avioliittoa kahden miehen tai kahden naisen välillä. Hän viittasi puheessaan myös Ranskassa jo voimassa olevaan parisuhdelakiin (PACS – Pacte civil de solidarité), joka mahdollistaa kahden samaa tai eri sukupuolta olevan täysi-ikäisen henkilön rekisteröidä parisuhteensa. Tämä rekisteröity parisuhde ei takaa kuitenkaan läheskään samoja oikeuksia ja velvollisuuksia kuin avioliitto, minkä presidentti Jaques Chirac oli valmis myöntämään. Myös Ranskan hallitus ilmoitti oikeusministeri Dominique Perbenin suulla homoavioliiton olevan laiton.

Noël Mamère, Bèglesin kaupunginjohtaja, joka aikoo vihkiä ensimmäisen homoparin avioliittoon 5. kesäkuuta ei näistä kommenteista hätkähtänyt. Hänen mukaansa ministerin tehtäviin ei kuulu tulkita lakia, vaan tämä tehtävä kuuluu tuomareille.

Keskustelu homoseksuaalien oikeuksista, heidän kohtaamastaan syrjinnästä ja homofobiasta on nostanut päätään Ranskassa erityisesti sen jälkeen kun 16. tammikuuta 35-vuotias mies, Sébastian Nouchet, sytytettiin palamaan hänen kotonaan, motiivina hänen homoseksuaalisuutensa. Sitä ennen hän kärsi pitkään häiriköinnistä. Hän on toipumassa kolmannen asteen palovammoista.

Lähde: Le Monde, 29.4.2004

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!