Maailman prostata-päivä 15. syyskuuta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Paavi kehottaa homoja selibatiaan. Itsetyydytyskin on pahasta. Monet lääketieteen asiantuntijat ovat toista mieltä. Eturauhanen pitää siitä, että välillä putkisto tyhjennetään. Pitkien seksuaalisesti kiihottavien kokemusten lopuksi kannattaa hoitaa laukeaminen tavalla tai toisella. Pitkä pidättäytyminen ei edistä terveyttä.

Siemenneste koostuu monista aineosista. Kiveksissä muodostuu siittiöitä. Niihin sekoittuu eturauhasen nesteitä, jotka auttavat siittiöiden liikkumista ja elinvoimaa. Ejakulaatio eli laukemainen tapahtuu monessa vaiheessa. Seksuaalisen kiihottumisen alkuvaiheessa alkaa monilla miehillä erittyä liukastusainetta, ns. ilopisaroita. Samaan aikaan eturauhanen tuottaa siittiöiden ympärille nestettä, joka antaa spermalle sen tyypillisen tuoksun. Jos on kolme päivää laukeamatta, siemnenesteen määrä on noin kolme millilitraa. Jos on pidempään laukeamatta, määrä voi olla jopa 13 millilitraa.

Kun ikää tulee lisää, tulee myös prostata-vaivoja. Ainakin 80% miehistä saa niitä iän myötä. Alunperin kastanjan kokoinen, 20 gramman eturauhanen alkaa kasvaa. Virtsaamisen voima vähenee, kun eturauhanen alkaa painaa virtsaputkea. Pissauksen alkaessa virtsa valuu kengille ja housunlahkeille, ja suihkuun tulee voimaa vasta vähitellen. Runsas alkoholikäyttö ja oluen juonti vaikeuttaa yöllistä virtsaamista. Kun hakeutuu lääkäriin, lääkäri tekee ensin eturauhastutkimukset (ultraääni, verikoe, sormella tunnustelu peräaukon kuatta - mikä on usein paras tutkimus). Jos eturauhassyövästä ei löydy oireita, lääkäri voi määrätä lääkkeitä parantamaan virtsan kulkua. Niillä lääkkeillä yleensä selviää jopa vuosikymmeniä. Jos virtsa lakkaa kokonaan kulkemasta, tarvitaan nopeasti ensiapua ja sen jälkeen esim. höyläys, jossa eturauhasta poistetaan tähystyksellä. Vaikka itse operaatio ei ole kivulias, niin seuraavat pari kuukautta voi olla hyvin hankalaa, koska virtsaputki on ruvella.

Eturauhassyövästä on paljon materiaalia internetissä. Tärkeää on ,että prostata-vaivojen alkaessa mahdollisimman nopeasti hakeudutaan tutkimuksiin.Liian monet eturauhassyöpäpotilaat hakeutuvat lääkäriin liian myöhään. Syöpä on jo kasvanut eturauhasen ulkopuolelle.

Joissain maissa on ollut prostata-vaivoista kärsiville homomiehille tukiryhmiä. Iän lisääntyessä pitäisi enemmän kysellä saman ikäluokan kavereilta, miten heidän pissa- ja seksiasiansa sujuvat. Pissausongelmat ovat aika yleisiä. Seksihalut alkavat monilla vähitellen hiipua, ja siemensyöksy muuttuu erilaiseksi, mutta esim. kirjallisuudesta on vaikea löytää tarkempia kuvauksia vanhenevan miehen seksistä. Vertaistukea tarvittaisiin.

Vähintään näin monta homomiestä kuoli eturauhassyöpään viime vuonna.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!