Kuubalaiset gayaktivistit kadonneet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Mariella Castro on kertonut mm. Ruotsissa ,että homoaktivistit voivat nyt organisoitua kommunistisen puolueen alle. Mutta samaan aikaan kaksi gayaktivistia on kadonnut jäljettömiin.

Espanjalainen gaysivusto Cuba Encuentro kertoi elokuun puolivälissä, että kaksi Reynaldo Arenas –järjestön gayaktivistia on hävinnyt elokuun 14. päivän jälkeen. Järjestön puheenjohtaja kertoi, että nämä aktivistit pidätettiin , jotta estettäisiin Mr. Gay –kilpailun järjestäminen 29. elokuuta. Pidätetyt ovat järjestön varapuheenjohtaja Mario José Delgado (27v.) ja Berkis Delín (21 v.).

Kadonneita on etsitty eri poliisiasemilta. Pidätettyjen perheet eivät ole saneet tietoja pidätetyistä. Toinen pidätetyistä on HIV-positiivinen ja hän tarvitse kokoa ajan lääkitystä. Syyskuun alkuun mennessä ei ole tullut mitään tietoa pidätyksistä.

Pidätyspäivänä 14. elokuuta tapahtui tällaista: Ne hakkasivat oveen, jolloin järjestön ihmiset keräsivät kaikki materiaalit huoneessa, USB-muistit, laptopit ja yhden ulkoisen kovalevyn. Poliisi tuli sisään väkivalloin rikkomalla oven. Kaksi oli univormussa, viisi siviilivaatteissa. Ei ollut puhettakaan, että olisi kyselty tilanteen laillisuutta. Poliisit sanoivat vain, että "ei hyväksytä vastavallankumouksellisia toimintoja". Poliisit yrittivät saada haltuunsa kaiken elektronisen materiaalin. Joitakin läsnäolleita pahoinpideltiin. Delgado ja Delin yrittivät paeta takaovesta mukanaan kovalevy, mutta kadulla heidät otettiin kiinni.

Kaikki muut vietyiin poliisiasemalle, josta he pääsivät sunnuntaiaamuna. Pidätettyjä yritettiin pakottaa allekirjoittamaan tunnustus, että he ovat vastavallankumouksellisia. Sellainen tunnustus menisi sen jälkeen eri tahoille, mm. työnantajille. Kukaan ei allekirjoittanut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tapahtumat eroavat jyrkästi siitä, mitä Kuubasta on viime aikoina kuultu. Mariella Castro on yrittänyt vaikuttaa HLBTI-ihmisten asemaan. Hän oli vieraana mm. Kööpenhaminan ihmisoikeuskokouksessa kertomassa Kuuban tilanteesta.

(QX oli kääntänyt espanjankielisen jutun ruotsiksi)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!