Paavi kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Toimitus Ranneliike ry

Vatikaani on ilmoittanut, että katolisen kirkon pää paavi Johannes Paavali II on kuollut. 84-vuotias Puolassa syntynyt Karol Józef Wojtyla oli katolisen kirkon johdossa vuodesta 1978. Paavi on noin 1,1 miljardin katoliseen kirkkoon kuuluvan ylin hengellinen johtaja. Uusi paavi valittaneen joidenkin viikkojen päästä.

Paavi yritettiin murhata 1981, mutta hän selvisi silloin murhayrityksestä. Suomessa paavi on vieraillut kerran, vuonna 1989. Melko nuorena virkaansa astunut ja pitkän virkakauden tehnyt paavi vaikutti voimakkaasti Euroopan kahtiajaon päättymiseen ja maailmanrauhaan laajemminkin.

Konservatiivisen arvomaailman omannut Paavi Johannes Paavali II on ottanut voimakkaasti kantaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastaan. Hän kehoitti mm. vastustamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja avioliitossa elävien oikeuksia. Hänen mukaansa miehen ja naisen välinen avioliitto on perheen perustana. Paavi vastusti myös kantasolututkimusta, aborttia ja keinohedelmöitystä.

- smo

--- Juhani Viherlahden uutinen aiheesta: ---

Paavi Johannes Paavali II:n kuolema aiheuttaa sateenkaari-ihmisille ristiriitaisia ajatuksia

Paavi Johannes Paavali II:n kuoleman jälkeen hänen elämäntyönsä arviointi aiheuttaa sateenkaari-ihmisille varsin ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Paavi oli hengellisen johtajuuden lisäksi tärkeä poliittinen vaikuttaja, jonka ansioksi katsotaan muutamat merkittävät maailmanpoliittiset muutokset, jopa senkin jälkeen kun kohteliaat ylisanat paavin kuoleman jälkeen on tasoitettu.

Jotkut pitävät paavi Johannes Paavali II:ta homofobisimpana paavina kautta aikojen.

Jostakin syystä paavin linja kääntyi huomattavan konservatiiviseksi hänen paaviutensa myöhäisimpinä vuosina. Homoseksuaalisuuteen hän otti kantaa ensimmäistä kertaa 80-luvun puolivälissä paimenkirjeessä piispoilleen. Siinä hän totesi ettei homoseksuaalisuus ole synti, mutta taipumusta voidaan pitää "objective disorder". Amerikassa homoliikkeiden vaatimukset tasa-arvosta ja oikeudesta avioliittoon saivat Vatikaanista jyrkän tuomion. Vuosien kuluessa paavi jyrkensi jatkuvasti kantaansa. Viimeiseksi homoseksuaalisuutta käsittelevässä kirjassaan "Memory and Identity" (2005) paavi määritteli homoseksuaalisuuden "pahuuden ideologiaksi", joka on uhka perheelle ja ihmisyydelle.

Paavi vaikutti poliittisesti näissä kysymyksissä varsin voimakkaasti. Viime kesäkuussa Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero ilmoitti tekevänsä lakialoitteen, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Paavi kutsui Zapateron luokseen ja käski tämän peruuttaa lakialoitteensa. Zapatero kieltäytyi.

Presidentti Bush kävi pyytämässä vetoapua paavilta vaalikampanjaansa. Eipä mennyt kuin hetki, kun USA:n katoliset piispat aloittivat kampanjan samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.

Vatikaani on myös vastustanut voimalla EU:n lainsäädäntöä, jolla määritellään homojen ja lesbojen oikeuksia.

Vielä ei ole kunnolla selvinnyt se, miksi paavi Johannes Paavali II otti homot näinkin massivisesti maalitaulukseen. Ehkä historian tutkimus jonain päivänä pystyy tätä asiaa valottamaan nykyistä tarkemmin. Tuskinpa paavin usko on ainut tekijä tässä kysymyksessä. Tämä on myös selvää politiikkaa.

Ensimmäiset arviot uudesta valittavasta paavista ovat sellaisia, ettei hän tule "homokysymystä" nostamaan läheskään yhtäsuureen merkitykseen kuin edeltäjänsä.

Juhani Viherlahti / Seta-foorumi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!