Serbian Pride: Human Right Watch selvittää Serbian tilannetta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

1.11.2009 Antifasistien tempaus gayoikeuksien puolesta

Belgradin Priden 2009 peruuttaminen käynnisti prosessin, joka yhä jatkuu. Antifasistiset ryhmät järjestivät Belgradin keskustassa spontaanin flash-mob-mielenosoituksen.Joukko nuoria kulki vauhdilla läpi Belgradin keskustaa ja kantoi sateenkaarilippuja ja kylttejä, joissa vastustettiin fasistisia joukkioita. Tällä tempauksella ennakoitiin marraskuun 9. päivänä pidettävää laajaa fasismin vastaista mielenosoitusta.


Human Right Watch selvittää Serbian ihmisoikeustilannetta

Serbian väkivaltainen ilmapiiri on ollut jo viikkojen ajan huomion kohteena. Tänään Politika-lehdessä on pitkä haastattelu, jossa Human Right Watchin hollantilainen edustaja Boris Dietrich muistuttaa serbeille: Gayoikeudet ovat väistämättömiä yhdistyneessä Euroopassa. Boris Dietrich on kolmen päivän "tarkastusmatkalla" Serbiassa. Human Right Watch tekee selvitystä ihmisoikeustilanteesta, ja raportti toimitetaan myöhemmin EU:n seuraavalle puheenjohtajamaalle, Espanjalle. Myös USAn ja Hollannin ulkoministeriöt sekä Belgia ja Skandinavian maat ovat olleet erityisen kiinnostuneita Serbian tilanteesta. Raportin keskeisenä lähtökohtana tulee olemaan se, että pride-paraati kiellettiin syyskuussa. Dietrich on kolmen päivän ajan haastatellut erilaisten instituutioiden, puolueiden ja järjestöjen edustajia.

Boris Dietrich on keskustellut ihmisoikeus- ja vähemmistöministerin kanssa. Gayoikeuksien toteuttaminen maassa on ollut vaikeaa ja suvaitsevaisuus on kansan keskuudessa heikkoa. Serbiassa on erittäin aggressiivisia nuorisoryhmiä. Vain 2,4% väkivaltatapauksista päätyy oikeuden eteen. Tuomarit valittavat siitä, että he ovat erittäin tukalassa tilanteessa. Poliisin kanssa keskusteluissa kävi ilmi, että priden suojelemiseksi oli tehty paljon töitä. Se, mistä pride-kielto tuli, on epäselvää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Serbian poliitikkojen pitäisi nyt selkeästi tulla julkisuuteen ja ottaa kantaa väkivaltaa vastaan. Pääministerin ja kansanedustajien pitäisi tulla esiin. Albaniassa näin on tehty. Pääministeri piti tiedotustilaisuuden ja puhui homoseksuaalien syrjnnästä. Romaniassa on jo kuusi vuotta järjestetty pride-paraateja. Serbiassa poliisin pitäisi tutkia kaikki uhkailut ja hyökkäykset ja viedä syylliset oikeuteen. Tuomarien pitäisi saada koulutusta erilaisuudesta.

Serbiassa paikallinen lehdistö tarjoaa palstatilaa äärioikeistolaisille ryhmille. Tässä suhteessa median pitäisi ottaa enemmän vastuuta. Näin Human Right Watchin edustaja Boris Dietrich Politika-lehden haastattelussa tänään..


1.10.2009 Belgradissa väkivalta kuohuttaa


Kaikki Belgradin sanomalehdet ovat etusivuillaan käsitelleet ranskalaisen miehen Brice Tatonin kuolemaa. Vanhemmat ovat olleet poikansa luona Belgradissa, ja kertovat lisää tapahtumasta. Heidän mukaansa kaupungilla vihamieliset jengit etsivät pride-paraatiin osallistuvia ulkomaalaisia, ja näin Taton joutui "vahingossa" uhriksi. Myös yksi australialainen hakattiin ja tiistaina on yksi libyalainen joutunut väkivallan kohteeksi. Yhteensä kymmenen henkeä on pidätetty, yksi arkkitehti, yksi oikeustieteen opsikelja ja muita, joita voisi kutsua "hyvien perheiden pojiksi". Heille tullaan vaatimaan kymmenien vuosien vankeusrangaistuksia.

Kansalaisjärjestöt ovat aktivoituneet. Tänään torstaina pidetään eri järjestöjen yhteinen kynttilämielenosoitus filosofian laitoksen edessä aukiolla. Sen piti olla pride-paraatin lähtöpaikka. Mielenosoitus alkaa klo 17. Jo eilen ihmiset laskivat kukkia ja sytyttivät kynttilöitä uhrin muistoksi.
http://www.b92.net/news/pics/2009/09/1104413364ac3692173a2b791537133_extreme.jpg

Myös UEFA on ottanut kantaa jalkapallohuligaanien tekemisiin. Ilmeisesti jatkossa pelkät sakot väkivaltaisuuksista eivät riitä, vaan on suljettava ulos väkivaltaiset joukot. UEFAkin on huomannut, että Serbiassa on poliittisia johtajia, jotka kiihottavat väkivaltaan.

Serbian presidentti Boris Tadic on vaatinut viranomaisia tehostamaan toimia, joilla väkivalta saataisiin kuriin. Presidentti vieraili kansallisessa turvallisuuskomiteassa. Huligaanien ja rikollisten väkivalta ei voi enää jatkua, hän sanoi. Presidentti on tavannut Brice Tatonin ranskalaiset vanhemmat. Ranskalaisen kuolema on herättänyt suuren huomion myös Ranskassa. Ranskan urheiluministeri kiittää serbialaisia runsaasta osanotosta ja myötätunnosta tapetun omaisia kohtaan. Ranskalainen ministeri kävi Belgradissa.

Pilapiirtäjä on myös huomannut, että väkivaltaisten jengien takana on kiihottaja
http://www.b92.net/news/pics/2009/09/7944419624ac3578c2308f438405041_extreme.jpg

29.9.2009 Ranskalainen kuoli tänään vammoihinsa

Maailmalla ja Serbiassa sai suurta huomiota, kun ranskalainen turisti hakattiin Belgradissa sairaalakuntoon 17. syyskuuta, siis muutamaa päivää ennen Belgradin Prideä. Nyt mies on kuollut vammoihinsa. Pidätettynä on ollut 11 nuorta miestä. Tapaus kuvastaa syvää vihan ilmapiiriä, joka vallitsee Serbian kansallisissa piireissä. Samojen kansallisten ja uskonnollisten piirien uhkausten takia Serbian Pride peruutettiin.

Huomenna järjestetään Belgradin keskustassa kynttilämielenosoitus rauhan puolesta ja vihaa vastaan.


25.9.2009 Vihaa lietsovat järjestöt kiellettävä

Kun Ruotsin suurlähetystössä Belgradissa järjestettiin pride-vieraille vastaanotto viime viikonvaihteessa, poliisit vartioivat lähetystöä. Myös sen jälkeen vartiointia on jouduttu lisäämään. Suurlähettiläs kertoi tiistaina, että suurlähetystön ja suurlähettilään asunnon ympärillä on jatkuvasti suuri määrä poliiseja. Suurlähettiläs on ollut yhteydessä sisäministeriin.

Uhka lähetystöjä vastaan on johtanut siihen, että nyt vakavasti on ryhdytty toimenpiteisiin vihajärjestöjen kieltämiseksi. Yleinen syyttäjä on käynnistänyt prosessin, jolla pyritään perustuslakituomioistuimessa kieltämään Obraz ja 1389 -järjestöt.

Eilen on myös käyty keskusteluja jalkapallohuligaaneista. Miten heidät tunnistetaan ja erotetaan oikeista urheilun ystävistä? Poliisi kertoo, että Belgradissa on ainakin 500 äärimmäisen väkivaltaista jalkapallofania. Nyt tämä joukko ilmeisesti yritetään tunnistaa.

Eilen Serbian sisäministeriöstä kerrottiin, että pride-tapahtumat ja väkivaltaisuudet ulkomaalaisia kohtaan eivät hidasta Serbian Schengen-sopimusta (viisumivapaus). Serbia joutuu raportoimaan Euroopan komissiolle viimeaikaisesta kehityksestä. Luultavasti EU:n raportissa lokakuussa pride-tapahtumat mainitaan, mutta Serbiassa uskotaan, että viisumivapaus toteutuu.


Liberaalin lehden näkemys Serbian tilanteesta

http://www.b92.net/news/pics/2009/09/1503415994ab771e7401a9244815928_extreme.jpg


21.9.2009 Belgradin Priden jälkipuintia

Priden vastustajat aikoivat muuttaa Belgradin keskustan taistelukentäksi. Politika-lehti on kerännyt tietoja mm. sisäministeriöstä. Ministeriön mukaan pride-paraatiin oli tulossa 200-2000 osanottajaa. Vastustajien lukumääräksi arvioitiin jopa 10 000.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan hyökkäystä valmistelivat Crvena Zvezda, Patizan Belgrad ja Rada -jalkapallofanijoukot. Jo näistä kertyy 4000:n joukkio. Jalkapallofaneja painostettiin mukaan vastamielenosoituksiin. Viime aikoijen futismatseissa ilmoitettiin, että ne, jotka eivät ota osaa taisteluun homoja vastaan, eivät enää ole tervetulleita kerhoille varattuihin katsomoihin. Turvallisuuspalvelu tiesi myös, että jalkapallofanit käyttävät hyökkäyksessään korkessa lämpötilassa hehkuvia soihtuja ja ilotulitusraketteja. Organisointia hoiti joukkio, jolla on turvallisuuspalvelun mukaan tiukat siteet huumausaineiden välitysorganisaatioihin.

Oikeistolaiset järjestöt olivat organisoineet ainakin 4000 ihmistä mukaan. Mutta myös usean poliittisen puolueen nuorisojärjestöt valmistautuivat homoja vastaan. Bosnian serbiosissa oli ainakin 25 bussia valmiina. Niiden mukana olisi tullut 1000 vastustajaa.

Homoparaatin hajottamisen jälkeen oli tarkoitus lähteä kulkueena liikkeelle joidenkin suurlähetystöjen luo ja valtakaduille, ja tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman paljon tuhoa. Näin tapahtui helmikuun 21. päivänä, Kosovo-suurmielenosoituksen jälkeen, kun joukkiot hyökkäsivät Amerikan ja Kroatian suurlähetystöjä vastaan.


Sunnuntain tapahtumia


Kaupunkiin oli julistettu julkisten kokoontumisten kielto. Siitä huolimatta äärijärjestöt "Oma" ja "Liike 1389" yrittivät pystyttää pride-paraatin lähtöpaikalle eli filosofialaitoksen eteen klo 11 kovaäänisjärjestelmää omaa kokoustaan varten. Poliisi esti sen. Poliisi myös pysäytti pieniä joukkioita, jotka olivat matkalla tälle aukiolle. "Obraz" yritti järjestää omaa mielenosoitustaan St. Javan kirkon eteen puolelta päivin, mutta sekin estettiin. Kaduilla oli paljon poliiseja.

Poliisi pidätti kaikkiaan 35 ääriryhmiin kuulunutta. Joukossa oli Obrazin ja Liike 1389:n johtohahmot. Poliisi löysi soihtuja ja suuren määrän pride-kulkuetta varten koottuja kiviä.

Torstaina hakattiin lähes henkihieveriin ranskalainen jalkapallo-otteluun tullut turisti. Hän istui kahvilassa, kun hänen kimppuunsa käytiin. Hän on edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Poliisi on pidättänyt valvontakamerakuvien perusteella 10 nuorta miestä.

Eilen pahoinpideltiin yksi australialainen miesturisti, joka useamman hengen seurueessa kävi katsomassa Belgradin nähtävyyksiä. Nenä murtui. Poliisi oli ryhmän turvana loppupäivän ennen paluulentoa. Miehet olivat tuttavansa häissä Belgradissa.

Serbiassa on nyt väkivalta saanut suuren huomion, ja asiasta on alettu keskustella myös korkealla poliittisella tasolla. Väkivaltaisten järjestöjen lakkauttamisesta puhutaan.

19.9.2009 Pride peruutetaan

Belgradin Prideä ei järjestetä. Järjestelykomitealla ja pääministerillä oli aamulla palaveri, ja sen jälkeen on kerrottu, että Prideä ei voida järjestää. Poliisi on ilmottanut, ettei se pysty pitämään järjestystä yllä ja se tarkoittaa pride-marssin kieltämistä.

Paraatin järjestäjät eivät suostu siihen, että paraati siirretään jonnekin muualle eli Serbia-palatsin aukiolle. Järjestäjät kertoivat lehdistötilaisuudessa, että Serbia on antautunut väkivallan edessä. Järjestelykomiteasta Dragan Vuckovic sanoi tv-haastattelussa, että heillä oli pääministerin kanssa neuvottelu aamupäivällä. Siinä pääministeri ojensi paperin, jossa poliisipäällikkö ilmoitti, että turvallisuutta ei voi taata.


Ruotsin suurlähettiläs ihmettelee B92-tv-kanavalle priden peruuttamista. Pridet ovat normaali ilmiö Euroopassa. Tukholmassa oli tänä kesänä mukana myös pääministeri.

Priden peruuttaminen sai Serbian lehdissä suuren huomion. Ihmisoikeus- ja vähemmistöministeri Marko Karadzic sanoo Politika-lehdessä, että pride-järjestäjät osoittivat vastuullisuuttaan peruuttamalla tapahtuman. Nyt suojellaan ihmishenkiä ja kansalaisten turvallisuutta. Järjestöt ja ihmiset, jotka ovat organisoituneet rikoksia varten ja jotka hakkaavat ja uhkaavat ihmisiä, ovat Serbian suurin häpeä. Valtio yritti puolustaa ihmisoikeuksia.

Myös oikeusministeri on antanut lausuntonsa. Hänen mukaansa Serbia tekee kaikkensa, jotta väkivalta vähenisi.

Helsingin Sanomissa lukijakeskustelu Serbia-aiheesta

HS:ssa käydään keskustelua homoparaatiaiheesta. Keskustelu on poikkeuksellisen rauhallsita ja asiallista.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Homoparaati+peruttiin+turvallisuussyist%C3%A4+Serbiassa/1135249440553


Ulkomaisia pride-vieraita

Belgradiin on jo matkustanut joukko ulkomaisia pride-vieraita. Moskovan pride-aktivistit Aleksejev ja Baev ovat Belgradissa, samoin kaksi edustajaa ILGA Europesta. Myös uutissivusto UkGayNews toimii nyt Belgradissa.


19.9.2009 "On aika mennä kaduille"

Johanna Moser on mukana belgradilaisessa queer-kollektiivissa. Queer Belgrad -kolletiivi on yksi Belgradin Priden järjestäjistä. Moser kertoo:

Vuonna 2001 yritys järjestää pride-kulkue oli katastrofi. Sen jälkeen ei vuosikausiin tapahtunut mitään. Vunna 2005 Queer-kollektiivi aloitti Queer Belgrad Festival -tapahtuman. Tuntui tärkeältä, että pala palata aletaan jälleen rakentaa homoliikettä. Kaduille meneminen ei ollut olennaista. Tärkeämpää oli saada turvalliset tilat. Festivaali tapahtui sisätiloissa. Oli keskustelutilaisuuksia, joissa oli mukana pääkaupungin ja alueiden aktiiveja. Näin luotiin verkosto. Oli vieraita Kroatiasta, Bosniasta, Venäjältä, Turkista ja Puolasta. Näitä festivaaleja on jatkettu ja ohjelmassa on ollut kabareeta ja workshopeja. Joka vuosi mukaan on tullut lisää ihmisiä. Nyt tuntuu siltä, että on aika mennä kaduille. En usko, että vuoden 2001 tapahtumat toistuvat.

HLBTI-ihmisten näkemykset pridestä vaihtelevat. On belgradilaisia, jotka sanovat, että "nyt riittää - on lähdettävä kaduille". Erityisesti halutaan saada mukaan poliitikkoja. Liberaalipuolueen johtaja tulee mukaan perheineen. Priden järjestäjien suhde poliisiin on ambivalentti, vähän kaksiarvoinen - juu vai ei. Nyt ilmeisesti poliisi kuitenkin suojelee Prideä.

Miten Serbiassa väestö suhtautuu? Sekin on vaikea sanoa. Lesbojärjestö Labris teki 2008 mielipidetutkimuksen ja sen mukaan 80% serbialaisista pitää homoja sairaina.Yhteiskunnassa on erittäin voimakkaita oikeistoradikaaleja liikkeitä. Vähemmistöt työnnetään yhteiskunnassa syrjään. Viime vuonna queer-festivaalin kimppuun hyökättiiin. Sillä kertaa poliisi puuttui peliin. Se oli uutta, ja nyt on alkamassa oikeusprosessi hyökkääjiä vastaan. Ensimmäistä kertaa Serbiassa homofobinen väkivalta joutuu oikeuden käsittelyyn.

Serbia haluaa EU:hun. Muutokset ovat väistämättömiä. Tästä vuodesta lähtien on ollut syrjintäsuojalaki. Siinä ovat mukana seksuaaliset vähemmistöt.

Belgradin Prideä 2009 vastaan tulee varmasti vastamielenosoituksia. Oikeistonationalistinen järjestö Obraz on maalannut ympäri kaupunkia graffiteja, joissa lukee: "Me odotamme teitä". Uutta on, että pormestari on määrännyt graffitit ylimaalattaviksi. Sisäministeri on luvannut, että kenenkään ei tarvitse olla peloissaan. Ongelmana tulee olemaan matka paraatipaikalle ja sieltä pois.

(Neues Deutschland)


18.9.2009 Jälleen lähetystöiltä tukea – ei Suomen lähetystöltä

Belgradin Priden järjestäjät kertovat, että oikeusasiamies ja hänen toimistonsa väki aikoo ottaa osaa pride-kulkueeseen. Samoin mukaan saadaan ilmeisesti ihmisoikeusministeri ja urheiluministeri.

Hollannin, Ruotsin, Englannin ja Saksan suurlähetystöt ovat ilmoittaneet tukensa pridelle. Mukaan on tulossa 150 koti- ja ulkomaista journalistia ja valokuvaajaa. Hallitus on käsitellyt pride-asiaa ja pitää tärkeänä, että maassa on vapaa oikeus mielipiteeseen, tasa-arvoon ja erilaisuuteen. Vaikka on olemassa jokin huligaanien joukko, siitä joukosta valtio kyllä selviää.

Serbian presidentti Boris Tadic tuomitsi tänään jyrkästi jalkapallohuligaanien toiminnan. Viime päivinä on ollut hyökkäyksiä ulkomaalaisia vastaan. Poliisi tulee suojelemaan kaikkia kansallisuudesta riippumatta. Viimeisimmät uutiset kertovat pahasti hakatusta Ranskan kansalaisesta. Hän on tehohoidossa, ja pahoinpitelyn vammat ovat suuret. Lehdistä käy ilmi, että kyseessä oli jalkapallohuligaanien hyökkäys ranskalaista vastaan. Eilen oli Partizanin ja Tolousen ottelu. Tapaus kuvaa vain sitä, että väkivalta on erittäin rajua.

18.9.2009 Serbian ortodoksikirkko kirosi homoparaatin

Serbian ortodoksikirkko nimesi suunnuntain gayparaatin "häpeän kulkueeksi" ja "ei-hyväksyttäväksi". Näin se antoi taustatukea ja rohkeutta ääriryhmille, jotka valmistautuvat priden vastaisiin hyökkäyksiin. Viranomaiset valmistautuvat tähän vaaralliseen tapahtumaan. Poliiseja tuee olemaan useita tuhansia. Montenegron metropoliitta, joka sijaistaa jo toista vuotta Serbian ortodoksikirkon 95-vuotiasta patriarkkaa, antoi serbilehdistölle torstaina haastattelun ja nimesi priden "Sodoman ja Gomorran kulkueeksi". Samalla kuitenkin tekopyhästi hän sanoi, että kirkko ei kehota väkivaltaan ketään vastaan, ei niitäkään vastaan, jotka elämässään valitsevat mielettömyyden ja kuoleman tien.

Belgradissa jännitys lisäsäntyy. Ympäri kaupunkia on seiniin maalattuja uhkauksia homoille.Sisäministeri Ivica Dacic esiintyi jälleen eilen. Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään, etteikö poliisi tekisi velvollisuuttaan. Ministeri antoi lausuntonsa liberaalille B92-radioasemalle.

Belgradissa on ollut huhuja, joiden mukaan vastamielenosoittajat aiheuttavat häiriötä kaupungin laitamilla, ja poliisi joutuu silloin hajoittamaan voimiaan.


16.9.2009 Molotovincocktailit valmiina

Äärioikeistolaiset, fundalmentalistiset, uskonnolliset yhteisöt ja jalkapallohuligaanit ovat valmistautumassa sunnuntain pride-paraatiin molotovincocktaileilla ja kivillä. Homovastainen koalitio on tehnyt hakemuksen rauhanomaisesta vastamielenosoituksesta, mutta samalla avoimesti uhataan pride-kulkuetta väkivallalla. Obrazin eli ultranationalistisen järjestön puheenjohtaja ilmoitti, että he eivät aio sallia poikkeavien kokoontumista Belgradissa, koska serbikansan valtava enemmistö vastustaa tällaista hinttikulkuetta.

Serbiturvallisuuspalvelu kertoo, että äärioikeistolaiset joukot yrittävät aiheuttaa provokaatioita, ja jos he eivät pysty hyökkäämään pride-paraatin kimppuun, he hyökkäävät poliisien kimppuun. On mahdollista, että he yrittävät aiheuttaa välikohtauksia esikaupunkialueella, jotta poliisivoimia vedettäisiin pois priden suojelemisesta. Mellakoijille on tulossa apuvoimia Bosnian serbialueilta.

Pride-paratiiin odotetaan noin 300 marssijaa.

(hatter.hu)


Sisäministeri pyydetään mukaan seuraaman prideä


Belgradin Priden järjestelykomitea tapasi eilen sisäministerin. Sisäministerin mukaan valtio ei antaudu vihan lietsonnan edessä. Tällä hetkellä tukea on tullut EU:sta ja USA:sta.

"Liittouma syrjintää vastaan" on kutsunut sisäministerin henkilökohtaisesti seuraaman pride-paraatia. Siten voidaan ehkäistä väkivallan uhkaa. Kaikkialla Euroopassa korkeat virkamiehet ovat paikalla tällaisissa tilanteissa. Se olisi viesti vihanlietsojille ja myös poliisille.

Eilen alkoi joissakin sanomalehdissä ja joillakin tv-asemilla kampanja prideä vastaan. Jokin turvallisuuspalvelu on antanut lausuntoja, ja ne ainoastaan pahentavat tilannetta ja konflikteja. Priden järjestelykomitea korosti eilen, että nyt koko Euroopan katseet kohdistuvat Belgradiin. Myös Belgradin hallituksen ja valtion laitosten on se ymmärrettävä. Nyt testataan sitä, miten Belgradille tarjottu Road Map toimii. Siinä on kysymys Schengenin sopimukseen liittymisestä, Nyt on kysysmýmys myös siitä, pääseekö Serbia EU:n jäseneksi. Jäsenanomus jätetään joulukuussa.

Eilen iltauutisissa kerrottiin tulevista tapahtumista niin, että lynkkauksia on odotettavissa 20. syyskuuta. Uutisissa äärioikeistolaiset ja klerofasistiset järjstöt saavat äänensä taas kuuluviin. Myös nimeltä mainitsemattomat "turvallisuuspalvelut" kertovat, että paraatin kimppuun käydään fyysisellä väkivallalla. Erityisesti on noussut esiin äärioikeistolainen Liike 1389 (Pokret 1389). Se on saanut nimensä historiallisten tapahtumien mukaan. Liike 1389 on väkivaltainen ja se on mm. hyökännyt viime vuonna naisasia-aktivistien kimppuun.

Prideä vastustavat lehdet kertovat, että suurten puolueiden tuki puuttuu, vaikka monet julkisuuden ihmiset ovatkin esittäneet tukensa. LDP:tä lukuunottamatta muut puolueet ovat ilmaisseet, että Pride ei kuulu Belgradin kaduille. Esim. Borislav Pelevic (SNS) sanoi, että tämä on häpeän kulkue eikä mikään pride..


Olen lesbo, en häpeä sitä

Majda Puača (30) on haastateltavana Blic-lehdessä. Kuva
http://zena.blic.rs/Ljubav_i_seks/1230/Lezbijka_sam_i_ne_stidim_se_toga

Hän on belgradilainen ja aikoo olla mukana pride-paraatissa. Perhe on hyväksynyt hänen lesboutensa. Hän ei pelkää sanoa suoraan olevansa lesbo. Mutta tietenkään Belgradin kaduilla ei voi kulkea käsi kädessä eikä suudella läheisintään. Äskettäisen mielipidekyselyn mukaan 70% serbialaisista pitää homoseksuaalisuutta sairautena, joka pitäisi hoitaa. Majda osallistuu pride-paraatiin, koska hän haluaa kiinnittää huomiota homojen ja lesbojen syrjintään. Kotona isä ja äiti pelkäävät, ettei hänelle sattuisi ikävyyksiä marssilla.

Majda oli18., kun hän kertoi asiasta äidilleen. Pian isäkin sai tietää. Hänet lähetettiin psykiatrille. Pari kolme vuotta meni, ennen kuin tilanne kotona rauhoittui. Äidille asia oli vaikeampi. Teini-iässä hän kokeili myös poikien kanssa, mutta se ei tuntunut luonnolliselta. Sen jälkeen hän löysi tyttöystävän.

Omista ystävyyssuhteista täytyy olla aika hiljaa. Kun ihmiset kyselevät poikaystävää, hän vastaa, että sellainen on. Todellisuudessa hänellä on tyttöystävä. Nyt hän on vuoden verran seurustellut amerikkalaisen Sophian kanssa (kuvassa). He tapasivat Sloveniassa festareilla. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä., Majda yrittää nyt saada viisumia USAhan. Nyt on yhteyttä pidetty kirjeitse ja netin kautta. Sophie on asunut Turkissa ja kesällä he viettivät aikaa yhdessä merellä.

Belgradista pitäisi päästä pois. Yöelämä ja läheisen kanssa eläminen on hankalaa.


Majda muistelee myös vuoden 2001 onnetonta prideä. Hän oli siellä tyttöystävänsä ja usean tutun kanssa. Vieressä oli anarkisteja lippuineen. He alkoivat huutaa "Albanialaiset, albanialaiset". Silloin kansallismieliset kiihtyivät ja iskivät kimppuumme huutaen "Gay, gay". Poliisi seisoi parin metrin päässä ja söi jäätelöä. Matja kysyi yhdeltä hakkaajalta: Miksi lyöt naista? Vastaus: Ei hän ole nainen, hän on lesbo.


16.9.2009 Pormestari ei jaa priden arvoja

Belgradin Priden järjestäjät kritisoivat Belgradin pormestarin Dragan Djilasin ja opetusministeri Zarko Obradovicin lausuntoja. Pormestari ja opetusministeri olivat sanoneet, että heillä "ei ole samaa arvomaailmaa kuin prideen osallistuvilla eikä sen vuoksi osallistuta paraatiin". Järjestäjät korostavat, että pride-paraatin arvomaailma on ihmisoikeuksien edistäminen ja syrjinnän vähentäminen. Sellaiset arvot on myös YK tunnustanut.

Apulaispoliisipäällikkökin on lausunut harkitsemattomia. Hän ei lähtisi jääkarhujen kanssa marssimaan paraatiin.

15.9.2009 Puolesta ja vastaan

Sisäministeri Ivica Dacic (Serbian sosialistinen puolue) on jälleen korostanut, että poliisi tekee kaiken tarvittavan priden suojelemiseksi. Järjestyksen ja rauhan on säilyttävä. Poliisi tarjoaa turvaa kaikille riippumatta siitä mitä poliittista ja henkilökohtaista kantaa he edustavat.

Riippumaton Serbian journalistiliitto (NUNS) ja riippumaton Vojvodinan journalistiliitto tukevat Belgradin Prideä ja kutsuvat mediaa raportoimaan tapahtumasta ammatillisesti, ilman sensaatioita ja niin, ettei lisätä julkista jännitystä. Median ja journalistien on tunnettava sosiaalinen vastuunsa.

Belgradin Pride-paraati on saanut kaikkien niiden serbialisten puolueiden tuen, jotka edustavat eurooppalaisa arvoja, sanovat järjestäjät. Homojen ja lesbojen eurooppalainen sosiaalidemokraattinen ryhmittymä Rainbow Rose on kääntynyt Serbian presidentin Boris Tadicin puoleen ja pyytänyt, että presidentti tukisi paraatia. Tadicin toimisto ilmoittaa, että presidentti on ilmaissut tukensa tällaisille asioille, kun hän allekirjoitti syrjintäsuojalain.

Liberaalidemokraattinen puolue on ilmoittanut, että monet sen tukijat lähtevät mukaan pride-marssille.
Serbian demokraattinen puolue torjuu pride-paraatin.


14.9.2009 Turvallisuusohjeita

Serbian Prideä on tähän mennessä tukenut yli 60 järjestöä. Joka päivä tukea tulee myös ulkomailta. Yli 50 julkisuuden henkilöä on allekirjoittanut julistuksen, ja tv:n kautta lähetetään tällä viikolla tv-mainoksia B92- ja Adria MTV-kanavilla.

Kulkueen turvallisuusasiat ovat nyt ajankohtaisia. Kulkueeseen osallistuvat eivät saa tullessaan kantaa mukanaan lippuja tai bannereita, koska se paljastaa, mihin ollaan menossa. Kaikki kulkuemateriaali on toimitettava jo etukäteen ja se toimitetaan järjestäjien puolesta tapahtumapaikalle.

Mukaan kannattaa ottaa vain vähän omaisuutta. Lähtöpaikalla on mahdollisuus vaihtaa toinen puku päälle, ja käytössä on toiletit. Paikalle tuleminen on mietittävä tarkkaan. Ei pidä tulla kapeita katuja eikä pikku ryhmissä, vaan vilkkaita katuja pitkin. Joillakin suljetuilla kaduilla on enemmän poliiseja, ja niiden katujen käyttäminen on suositeltavaa.

Ulkomaiset vieraat ovat erityisen alttiita hyökkäyksille, koska he eivät tunne paikallisia oloja. Sen vuoksi ulkomaalaisille olisi saatava perille turvaohjeet. Myöhästyneitä ei päästetä kulkueen lähtöpaikalle. Matkan varrella kulkueeseen ei voi liittyä. Kulkueesta ei ole suotavaa poistua ennen aikojaan.

Kulkueen mukana on joukko lehtimiehiä ja valokuvaajia. Kaikilla on Press-merkki. Jos valokuvaajat ottavat kuvia, jokaisella on oikeus ilmaista, ettei halua kuvaansa julkisuuteen.

Paraatin jälkeen kannattaa poistaa kaikki merkit, jotka viittaavat pride-kulkueeseen.

14.9.2009 Amnesty: ihmisoikeusaktivisteja uhkaillaan

Gay-oikeuksien puolustajat ja muut aktivistit ovat jatkuvan väkivallan uhan alla Serbiassa. Amnesty International julkaisee tänään raportin Serbian ihmisoikeustilanteesta.

Amnestyn raportista käy ilmi, että myös niitä uhataan väkivallalla, jotka uskaltavat nousta puolustamaan homojen ja lesbojen ihmisoikeuksia. Äärioikeistolaiset ja uskonnolliset jengit hyökkäsivät vuoden 2001 gay-paraatin kimppuun. Nyt vuonna 2009 samat ryhmät ovat jälleen valmiudessa.

Myös naisliikkeen aktiivit ovat joutuneet mediassa hyökkäysten kohteiksi, koska he vaativat Kosovon itsenäistymistä ja sotasyyllisten tuomitsemista. Lehtiartikkeleissa on vaadittu jopa naisaktivistien lynkkaamista. Uhkailuja ovat esittäneet jotkut parlamentin jäsenet, äärioikeistolaisten järjestöjen jäsenet ja turvallisuuspalvelun joukot, jotka ovat tavalla tai toisella olleet mukana Kosovon sodan kiemuroissa. Ihmisoikeusaktivistit ovat joutuneet fyysisten hyökkäysten kohteiksi ja omaisuutta on tuhottu. Poliisi tutkii asioita heikosti.

HLBTI-yhteisö on ollut sivussa. Kun homoaktivistien kimppuun on hyökätty, hyökkääjiä on vain harvoin rangaistu, vaikka tekijät tunnettaisiin. Serbian viranomaisten on nyt pakko suojella kaikkien kansalaisten kokoontumisvapautta ja sen vuoksi on ollut pakko tuomita uhkailut ja hyökkäykset.

Nyt Amnesty International vaatii Serbían viranomaisia toimimaan niin,. että kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet toteutuvat. Amnesty kehottaa myös EU-maiden suurlähetystöjä antamaan suojaa ja tukea ihmisoikeuksien puolustajille.

(UkPinkNews)


13.9.2009 Julkisuuden henkilöt tukevat prideä

Kymmenet julkisuuden henkilöt ovat viime päivinä ilmaisseet tukensa Belgradin Pridelle. B92-tv-asema lähetti eilen uutisissaan mm. Dragan Bjelogrlicin pitkän haastattelun, jossa hän kertoo, miksi hän tukee prideä. Tätä näyttelijää on joskus kutsuttu "Serbian Robert Redfordiksi".

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=905&nav_id=381158

St. Savan kirkon edustalla järjestettiin eilen myös mielenosoitus, jossa tuettiin perhearvoja. Mukana oli vahvasti Serbian ortodoksinen kirkko ja Serbian radikaali Puolue. Satoja ihmisiä oli paikalla. Suoraan ei sanottu, että tapahtumalla haluttaisiin vastustaa pride-paraatia.

Videosta näkyy, millaisesta tapahtumasta oli kyse.
http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=905&nav_id=381146


9.8.2009 Kansalaisjärjestöihin vedotaan

Serbiassa syrjintää vastustavat järjestöt on littyneet yhteiseksi syrjinnänvastaseksi koalitioksi. Mukana on kuusi järjestöä, mm.lesbo- ja homojärjestöt. Nyt koalitio kehottaa muitakin järjestöjä mukaan Belgradin Prideen. Marginaalisen ihmisryhmän tasa-arvon toteutuminen vaatii tukea kansalaisjärjestöiltä, viranomaisilta ja medialta. Runsaan viikon päästä Belgradin Pride on ensimmäinen tilanne, jossa testataan aikaisemmin tänä vuonna hyväksyttyä syrjinnän vastaista lakia.

Serbian perustuslaissa on monta artiklaa, joissa turvataan ihmisten fyysinen ja henkinen integriteetti ja koskemattomuus ja taataan sanan- ja kokoontumisvapaus. Koalitio pitää hyvänä, että poliisi ottaa vakavasti Priden turvaamisen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päätöksessään todennut, että kookontumisvapautta ei saa rajoittaa sen vuoksi, että yleinen mielipide on kokoontumista vastaan eikä jonkin ryhmän sananvapautta saa rajoittaa sen vuoksi, että ryhmä on epäsuosittu. Tällainen päätös tuli vuonna 2007 Puolaa vastaan. Serbia kuuluu Euroopan neuvostoon ja sen vuoksi päätös sitoo myös Serbiaa. Näin syrjinnävastainen koalitio.

Pride-paraatin vastustajista suuri osa kuuluu natsistisiin tai fasistisiin järjestöihin.


6.9.2009 Belgradin Pride saa myös ulkomaista tukea


Belgradin Gay Pride lähestyy, ja asiaan otetaan entistä kovaäänisemmin kantaa. Belgradin Priden puolustajia on hyvin vähän tai he ovat hiljaa. Julkisessa keskustelussa tulee jatkuvasti esiin, että kyseessä ei olisi ihmisoikeusasia vaan provokaatio heteroja vastaan.

Arvioidaan että syyskuun 20. päivän paraatiin osallistuu noin 500 ihmistä. Heistä 100 tulee ulkomailta: naapurimaista, Australiasta, USAsta, Belgiasta, Turkista, Kreikasta ja Englannista. Pride-marssia tukevat monet ulkomaiset instituutiot ja noin 60 serbialaista järjestöä.

Järjestäjät eivät usko, että vuoden 2001 kaltaiset tapahtumat toistuvat tällä kertaa. Päivittäisissä kontakteissa poliisin kanssa on selvitelty turvallisuutta. Järjestelykomitea kertoi perjantaina, että he ovat olleet yhteydessä gay-yhteisön jäseniin ympäri maata, jotta voitaisiin taata turvallinen matka Belgradiin. Kaikkein kriittisimpiä hetkiä ovat muiden maiden kokemusten mukaan saapuminen ja lähtö. Sen takia vieraille annetaan selkeät ohjeet, mitä katuja kannattaa käyttää. Osa ohjeista on netissä, osa on lehtisissä.

Pride-marssi koostuu kolmesta osasta:
- poliittinen osa, eli puheet, joissa puolustetaan Serbian seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia.
- marssi
- marssin jälkeen viihdeosuus


Ministerit vakuuttavat turvallisuutta

Serbian sisäministeri Ivica Dacic ja ihmisoikeusministeri Svetozar Ciplic vakuuttivat B92:lle, että valtio huolehtii turvallisuudesta. Turvallisuuspalavereita järjestetään nyt päivittäin. Pride-kulkue alkaa Yliopiston filosofisen tiedekunnan edestä, mutta tarkempi reitti kerrotaan vasta, kun turrvallisuusuunnitelmat ovat valmiina.

20.8.2009 Homovastaisia graffiteja maalataan yli


Serbian sisäminsiteri Ivica Daèiæ on ilmoittanut lehtitietojen mukaan, että poliisi suojelee pride-kuluetta 20.syyskuuta. Belgradin pormestari ilmitti, että kaupungin työntekijät ovat alkaneet maalata peittoon homoja uhkailevia graffiteja. Hän sanoi, että on pieniä ryhmiä, jotka kätkeytyvät jalkapallofanien taakse ja kiihottavat yhteenottoihin.

Belgradin Priden edustajat kertoivat, että he ovat kesksutelleet turvallisuudesta poliisijohdon kanssa korkealla tasolla. Poliisi on aloittanut operatiivisten suunnitelmien teon.

(b92.net)


ILGA Europe kertoo väkivaltatapauksista

ILGA Europen sivuilla kerrotaan väkivallasta belgradilaisia homoja ja lesboja vastaan. Kaksi tapahtumaa on kirjattu. Heinäkuun 12. päivänä heitettiin kyynelkaasupommi gayklubiin, jossa oli paikalla 200 ihmistä. Elokuun 6. päivän jälkeisenä yönä hyökättiin kahden lesbon kimppuun bussilinjalla 56. Tekijöinä oli n. 10 FC Crvena Zvezdan fania. Yhden tekijän henkilöllisyys on saatu selville. Joukossa oli myös kaksi naista. Hakkaaminen jatkui ja bussi jatkoi matkaa. Kukaan bussissa olleista ei tehnyt elettäkään lopettaakseen väkivallan. Tilanne rauhoittui vasta, kun poliisi nousi bussiin.

Molemmissa tapauksissa on nostettu esiin poliisin epäasiallinen toiminta. Poliisit lähinnä nauroivat uhreille. Jälkimmäisessä tapauksessa poliisi ei pidättänyt hakkaajia, vaan lesbonaisen, joka joutui olemaan pidätettynä 12 tuntia. Sen jälkeen hän hakeutui ensiapuun, ja nyt on kirjattu monenlaiset vammat, joita hän oli saanut.

(ILGA-Europen uutinen Setan sivulla)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!