Kovilla aloilla homous on tabu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3


YLE on käynyt haastattelemassa Kuopiossa pelastusopiston rehtoria Reijo Tolppia. Hän sanoo suoraan, että se opisto tulee suvaitsevaisuusasioissa jälkijunassa. Aikaisemmin ei hyväksytty edes korvarengasta. Ruotsissa pelastusala osallistui pride-kulkueeseen muutama viikko sitten. Tavoitteena oli työvoiman rekrytointi. Suomessa ei ole alalle hakijoista puutetta, joten vähemmistöjä ei tarvitse motivoida.

Puolustusvoimien merisotakoulun johtaja Henrik Nysten kuuli äskettäin, että Tanskan merivoimilla on oma alus, jonka miehistöstä valtaosa on homoseksuaaleja. Meillä merisotakoulussa homous ei ole ollut esillä. Mutta jo tilastollisesti voi sanoa, että onhan niitä.

Poliisiammattikoulun rehtori Seppo Kolehmainen kertoo, että ensimmäinen homo on jo heillä tullut kaapista, eikä tätä kiusattu. Sisäasiainministeriöltä löytyvät tarkat ohjeet, miten mahdollisissa kiusaamistilanteissa tulee toimia. Naisiin kohdistuvassa ahdistelussa olemme nyt ottaneet nollatoleranssin. Silloin pitää elämöidä, jos tasa-arvo ei toteudu, Kolehmainen sanoo.

Setan varapuheenjohtaja Kirsti Laine tuntee poliisiorganisaation hyvin. Hän on virkavapaalla oleva poliisi. Kirsti Laine toivoo ilmapiirin suvaitsevuutta. Hän ei halua tuputtaa kenellekään kaapista tulemista.

Keskustelu käy vilkkaana YLEn sivulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

YLEn sivulla käy kova keskustelu

3 kommenttia

Hyvä huono esimerkki tuota uutista seuranneesta keskustelusta:

"En ymmärrä sitä miksi homot eivät suvaitse sitä tosiasiaa että tavallisen heteron mielestä homous on ällöttävää. Se vaan on heteron ominaisuus jolle hän ei seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi mitään mahda."

Niinpä!

Tanskasta otettu esimerkki on kehno. En ymmärrä sitä, miksi homoilla pitäisi olla oma sota-alus. Luultavasti asiaa on merkittävästi yksinkertaistettu. Voisi olla vaikkapa niin, että tuon aluksen johto on ilmaissut myönteisen suhtautumisensa ja sana on kiertänyt. Seurauksena sitten useiden homojen hakeutuminen samaan alukseen? Pitäisi siis tietää ainakin se, kuinka rekrytointi siellä on toteutettu.
Olinkin taannoin tiputtaa leukani kun löysin Pelastusopiston Syrjinnästä vapaiden vyöhykkeiden listalta. Valitettavasti on niin, että Pelastusopisto on vielä edelläkävijä sektorilla ja pelastuslaitoksilla on ihan tarpeeksi vaikeaa naisena, ei tarvitse olla sen enempää vähemmistössä. (Naisia on yli 50% väestöstä.) Alaa koskevasta tutkimuksesta on artikkeli Eihän heterotkaan kerro -hankkeen kirjassa.

Poliisikoululla ja Setalla oli muutama vuosi sitten koulutusyhteistyötä ja näistä "testosteronialoista" - hirveä ilmaisu - poliisi lienee valistunein. Puolustusvoimista on täällä paljon keskusteltu muutenkin, mutta tiedän myös varusmiehiä ainakin pohjoisessa koulutetunkin Oulun setan voimin. Olennaisempaa olisi tietenkin päästä johtamiskoulutukseen kiinni aliupseerikoulusta ylöspäin. Ja Juhanin tapaan todella ihmettelen Tanskan mallia...