Tel Avivin ampumistapaus ei ole selvinnyt

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

2.10.2009 Yksi pidätetty, mutta poliisi ei usko häntä ampujaksi

Tel Avivin aseellisen iskun tekijää ei ole tavoitettu. Yksi terroristi on tunnustanut, mutta hänen tunnustukseensa ei luoteta.

Israelin poliisi kertoi sunnuntai-iltana, että yhteistyössä salaisen palvelun kanssa on otettu kiinni juutalainen extremisti, joka on viimeisten kahdentoista vuoden aikana tehnyt iskuja ja hyökkäyksiä. 37-vuotias Jack Teitel on ultraortodoksi ja maahanmuuttaja läntisestä Jordaniasta. Hän on syntyisin USAsta. Hänet pidätettin joitakin viikkoja sitten ultraortodoksien korttelista Jerusalemista.

Aluksi lehdistö ei kertonut mitään pidätyksestä. Yksi nettisivu kuitenkin kertoi pidätetystä ja saksalainen homotv-kanava Timm sai siitä uutisen. Teitel on kertonut poliisille olleensa naamioitunut ampuja. Hän herätti jo aiakaisemmin huomiota levittämällä kaduilla homovastaisia lentolehtisiä. Hän jopa hyökkäsi kerran pride-paraatin aikana poliisiasemalle, jotta voisi estää poliisin toiminnan paraatin suojelemiseksi. Poliisi ei kuitenkaan usko miehen tunnustusta, koska rikospaikalta löydetyt todisteet eivät käy yksiin miehen asearsenaalin kanssa. On myös alibi: mies oli viemässä hyökkäyksen aikaan raskaana olevaa vaimoaan sairaalaan.

Hyökkäys tapahtui elokuun 1. päivänä.

2.8.2009 Hyökkäys nuorten kokoontumiseen

Lauantai-iltana klo 22.30 pyssymies hyökkäsi Tel Avivissa nuorten homojen kokoontumispaikkaan ja kaksi paikalla ollutta on kuollut. 15 on saanut vammoja. Silminnäkijät kuvaavat tilannetta "teurastukseksi". Osa loukkaantuneista on saanut vakavia vammoja. Ampuja on paennut. Joidenkin tietojen mukaan hän yritti vielä päästä sisään läheiseen homobaariin, Café Noiriin , mutta portsarit olivat estäneet pääsyn. Tapauksen vuoksi kaikki Tel Avivin homobaarit on suljettu, sillä ampumisen motiiviksi epäillään homofobiaa.

PinkNews kertoo, että israelilaisen median mukaan menossa oli nuorten HLBTI-ihmisten tapaaminen. Monikaan heistä ei ollut tullut kaapista esim. omille vanhemmilleen. Täysin mustiin pukeutunut naamioitunut mies tunkeutui Cafe Noirin alapuolella oleviiin tiloihin (28 Nachmani-kadulla) ja ampui neljäätoista ihmistä. Ampujalla oli M-16 -tyyppinen rynnäkkökivääri. Näissä samoissa tiloissa on pidetty kokoontumisia jo 15 vuoden ajan. Siellä tapaavat 17-22 -vuotiaat nuoret. Yksi kuolleista on 16-vuotias tyttö, Liz Trubeshi, toinen on ryhmän vetäjä, 26-vuotias Nir Katz . Neljän loukkaantuneen tila on vakava.

Kaikki gaybaarit on suljettu. Poliisi on aloittanut tehoetsinnän, mutta ampuja on kadonnut. Poliisi varoitti kaikkia homobaareja, ja sen takia ne suljettiin. Tuhannet kokoontuivat yöllä spontaaniin mielenosoitukseen. Ihmisillä on pikaisesti kyhättyjä bannereita, sateenkaarilippuja ja kynttilöitä.

Homojärjestöistä kerrottiin, että isku tuskin oli tähdätty tähän nimenomaiseen nuorten kokoontumiseen vaan yleisemmin homoyhteisöä vastaan. Viime aikoina homojen vastainen kiihotus on ollut kovaa. Kiihotuksessa on erityisen hyvin kunnostautunut shas-puolue. Luultavasti tekijä on ultraortodoksi, sanoo Tel Avivin homojärjestön Mai Pelemin puheenjohtaja. Uskonnollisten piirien lausunnot ovat viime aikoina olleet kiivaita.

Nuorten kokoontumispaikka sijaitsee korttelissa, joka aikaisemmin oli ultraortodoksista aluetta, mutta sinne on kehittynyt kirjava yöelämä ja paljon maallisesti ajattelevia ihmisiä. Konfliktin vaara on ollut olemassa. Vuonna 2005 nuori ultraortodoksi hyökkäsi puukon kanssa pride-paraatiin osallistuvia vastaan. Kaksi vuotta myöhemmin poliisi pidätti ajoissa miehen, jolla oli mukanaan räjähteitä.

Sunnuntai-iltana klo 17 on pidetty useissa Israelin kaupungeissa protestimielenosoituksia. Israelilainen Channel 2 -tv-kanava on lähettänyt suoraa kuvaa Tel Avivin mielenosoituksesta. Illalla on molempien uhrien hautajaiset. Ensi lauantaiksi klo 20 on kutsuttu mielenosoitus Rabin-aukiolle Tel Aviviin. Lontoossa on näillä hetkillä protestimielenosoitus Soho-aukiolla. Se on koottu mm. Twitterin kautta.

Facebookissa ihmiset ovat vaihtaneet maailmanlaajuisesti profiilikuvansa sateenkaarilippuun ja kynttilään. Kansainvälinen media on kertonut tapahtumasta laajasti. Monissa uutisteksteissä on virheellisesti puhuttu homoklubista tai discosta, vaikka kyseessä oli nuorten ryhmän kokoontumistila. Yleensä tekijäksi on veikattu ultraortodoksia, ei islamistista taistelijaa.

*****

Klo 17 alkaneessa protestimielenosoituksessa Tel Avivissa puhui mm. kansanedustaja Shelly Yachimovich: "Tässä ei ole kysymys ainoastaan aseesta ja kiväärimiehestä. Taustalla on kiihotus ja viha. Se tosiasia, että sairaalassa on haavoittuneita nuoria, joita heidän vanhempansa eivät halua käydä katsomassa, kertoo kaiken".


Keitä ovat kiihottajat


Katseet kääntyvät Shas-puolueen suuntaan, joka vuosia on tehnyt kiihotustyötä homoja vastaan. Puolue julkaisi nopeasti lausunnon, jossa se tuomitsi veriteon. Murha on puolueen mukaan vastoin Toraa ja sen vuoksi tuomittavaa.

Tämä lausunto tuli kuitenkin monille homoille liian myöhään. Amir Nider homojärjestö Agudasta sanoo, että shas-puolue on jo vuosia kiihottanut homoja vastaan, ja sitten, kun joku toimii heidän vihapropagandansa mukaisesti, sitten ollaan tapahtunutta vastaan. Näin kävi esim. pääministeri Jitzchak Rabinin murhan aikaan 1995. Silloinkin viha ja kiihotus johtivat katastrofiin. Tänään sunnuntaina protestimielenosoituksessa Tel Avivissa oli kylteissä teksti: "Shas - käsissänne on verta".

Nissim Seew, shas-puolueen kansanedustaja, pitää syytöksiä absurdeina. Hän sanoi, että poliisi tutkii kaikkia johtolankoja. Murhaaja voi olla mielipuoli tai arabi, joka haluaa vain tappaa paljon nuoria juutalaisia. Sama kansanedustaja Nissim Seew sanoi kuitenkin Knessetissä vuonna 2008, että homoseksuaalit myrkyttävät israelilaisen yhteiskunnan ja aiheuttavat juutalaisen kansan tuhon. Homot ovat epidemia ja terveysministerin pitäisi toimia heidän suhteensa samalla tavalla kuin lintuinfluenssan kanssa.

Nissim Seew ei ole homovihassaan yksin uskovaisten joukossa. Jerusalemissa sattuneen maanjäristyksen jälkeen puoluetoveri Slomo Benisri sanoi, että monilta maanjäristyksiltä vältyttäisiin, jos Knesset pystyisi lopettamaan ja kieltämään miesten väliset seksisuhteet. Slomo Bensiri tuomittiin joitakin viikkoja myöhemmin korruption vuoksi vankilaan. Siihenkin löytyi syyllisten joukko: homot. Tuomareiden, poliisin ja syyttäjien joukossa ja Knessetissä on suuri määrä homoja. Jos yrittää hyökätä tätä klikkiä vastaan, saa ennen pitkää maksaa kovan hinnan, sanoi Slomo Benisrin veli.
(Welt)


Hautajaiset sunnuntai-iltana


Alkuillasta pidettiin Nir Katzin hautajiaset Givatayimissa. Satoja ihmisiä oli paikalla. Hänen kymmenvuotias sisarensa, joka on asunut hänen luonaan viime aikoina, laittoi sateenkaarilipun haudalle. Hän kertoi, että perhe tukee gay-yhteisöä. Toinen sisar kertoi, että vanhempi veli ei koskaan ole tehnyt kenellekän mitään pahaa, vaan päivnvastoin toiminut homokeskuskessa nuorten homojen ja lesbojen ryhmänvetäjänä. Tämä tragedia ei ole perheessä ensimmäinen. Vuonna 1990 perheen isä kuoli sotilasharjoituksissa, kun kokeiltiin käsikranaatteja.

Myöhemmin illalla oli Liz Trobishin hautajaiset perhepiirissä. Perhe vaatii, että he saavat rauhan medialta. Täti sanoi kuitenkin israelilaiselle lehdelle, että Liz oli ihana tyttö, siniset silmät, vaalea tukka, lämmin hymy. Hän sanoi, ettei hän tiedä, mitä on tapahtunut. Liz oli vain käymässä siinä paikassa eikä hänellä ollut kontakteja sinne. Lizin ystävät kertovat, että Liz kävi usein keskuksessa, vaikka ei ollutkaan lesbo. Liz kirjoitteli myös keskuksen online-foorumiin, ja siellä hän on kertonut tavanneensa keskuksessa monia mukavia ihmisiä.

Ihmiset ovat korvanneet Facebookin profiilikuvansa mm. tällaisella kuvalla

Kuvasarja

1 kommenttia

Kynttilämielenilmaus järjestettiin tänään sunnuntaina klo 21.30 alkaen nuorten uhrien muistolle eduskuntatalon portailla. Pääsin vasta sähköpostin ääreen nyt.